Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:12 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cosmin Tănase, trimis în judecată de DNA alături de soţia sa Variante de mită - „O brăţărică bengoasă“ sau un „pandant cu perle“

ro

14 Dec, 2015 00:00 2873 Marime text


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane, printre care un farmacist şi un ofiţer de Poliţie.
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia au fost trimişi în judecată: Laura Spaiu, consilier cu grad profesional superior la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale - Compartimentul autorizare şi monitorizare unităţi farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătăţii, „la data săvârşirii faptei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită“; Ştefania Claudia Tănase, farmacist-diriginte şi reprezentant al unei societăţi comerciale, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită“; Nicoleta Silvia Cota Pascu, administrator al unei societăţi comerciale, Cosmin Tănase, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, şi Zâna Dobrin, consilier cu grad profesional superior cu atribuţii de control la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale - Compartimentul autorizare şi monitorizare unităţi farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătăţii, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită“.
 
„S-a reţinut împrejurarea că, la data de 15.01.2015, numitul (…) a formulat o sesizare în care afirmă că numita (…) ar putea să îl ajute să denunţe fapte de corupţie care ar fi fost comise de către un poliţist sau un lucrător din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care protejează activitatea SC (.) SRL Constanţa şi SC (.) SRL Constanţa. Din declaraţia numitei (…), formulată la data de 20.01.2015, rezultă că numitul Tănase Cosmin, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, ar desfăşura activităţi comerciale, prin intermediul soţiei sale, numita Tănase Ştefania Claudia, în cele două societăţi comerciale menţionate - SC (…) SRL Constanţa şi SC (...) SRL Constanţa -, precum şi în magazinele de bijuterii Bijuteria (...) din Complexul (...) Constanţa şi Bijuteria (…) din Complexul (...) Constanţa. Din aceeaşi declaraţie, mai rezultă şi împrejurarea că ofiţerul de poliţie Tănase Cosmin anunţă reprezentanţii celor două firme, precum şi ai magazinelor de bijuterii de iminenţa efectuării unor verificări din partea organelor de control“, se arată în rechizitoriu.
 
Procurorii au mai reţinut faptul că, „din procesele-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice interceptate autorizate din perioada 26.08.2015 - 28.08.2015, au rezultat indicii conform cărora, la data de 27.08.2015, numita Tănase Ştefania Claudia, reprezentant al SC (...) SRL Constanţa, a remis, cu titlu de mită, numitei Spaiu Laura - funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Ministerului Sănătăţii - bijuterii în valoare de 1.000 de lei, pentru ca funcţionarul sus-menţionat să efectueze inspecţia spaţiului noului punct de lucru al firmei, cu destinaţia de farmacie, procedură prealabilă necesară avizării deschiderii unor noi puncte de lucru farmaceutice“.
 
„Numita Tănase Ştefania Claudia a fost ajutată în remiterea bunurilor cu titlu de mită de numita Cota Pascu Nicoleta Silvia, reprezentant statutar al SC (...) SRL Constanţa, care, de comun acord cu Tănase Ştefania Claudia, a achiziţionat bijuteriile respective în data de 27.08.2015 şi i le-a predat acesteia din urmă, de numitul Tănase Cosmin - comisar de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa -, precum şi de numita Dobrin (identificată ulterior în persoana inculpatei Dobrin Zâna), colegă la Ministerul Sănătăţii cu numita Spaiu Laura, care au căzut de acord asupra valorii mitei ce urma a fi remisă numitei Spaiu Laura la data de 27.08.2015, cu prilejul exercitării de către aceasta a atribuţiunilor de serviciu vizând inspecţia noului punct de lucru aparţinând SC (...) SRL Constanţa“, se mai precizează în rechizitoriul procurorilor.

Legături „strânse“

În rechizitoriul întocmit, procurorii mai arată faptul că „SC (...) SRL Constanţa are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate, firma având ca asociaţi pe inculpata Cota Pascu Nicoleta Silvia şi pe numita (...), aceasta din urmă având şi calitatea de administrator“.
 
„În cadrul SC (...) SRL Constanţa îşi desfăşoară activitatea inculpata Tănase Ştefania Claudia în calitate de farmacist diriginte al farmaciei aparţinând SC (...) SRL Constanţa, situată pe str. (...) din municipiul Constanţa“.
„Inculpatele Tănase Ştefania Claudia şi Cota Pascu Nicoleta Silvia sunt surori, asociatul şi administratorul SC (...) SRL Constanţa, numita (...) fiind mama celor două inculpate sus-menţionate“.
„Inculpatul Tănase Cosmin este soţul inculpatei Tănase Ştefania Claudia“, mai spun procurorii.
„Inculpata Spaiu Laura a deţinut, în perioada 27.08.2015 - 3.09.2015, funcţia de consilier cu grad profesional superior la Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale - Compartimentul autorizare şi monitorizare unităţi farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătăţii, aceeaşi funcţie deţinând-o şi inculpata Dobrin Zâna“.

Cum s-ar fi petrecut faptele

„La data de 25.08.2015, ora 20:11:00, inculpata Tănase Ştefania Claudia a fost apelată telefonic de martora (...), care şi-a exprimat rezervele privind şansele SC (...) SRL Constanţa de a obţine autorizaţia pentru noul spaţiu cu destinaţia de farmacie. În aceeaşi zi - 26.08.2015, ora 18:29:27, martora (...) o apelează pe inculpata Spaiu Laura, căreia îi solicită să efectueze, în locul ei, inspecţia noii locaţii cu destinaţia de farmacie aparţinând SC (...) SRL Constanţa, indicându-i acesteia să efectueze toate demersurile pentru ca reprezentanţii firmei sus-menţionate să prezinte dosarul de autorizare complet. De asemenea, martora (...) îi spune inculpatei Spaiu Laura că va fi apelată telefonic, în cinci minute, de unul dintre reprezentanţii SC (...) SRL Constanţa, în condiţiile în care tocmai discutase cu inculpata Tănase Ştefania Claudia“, susţin procurorii.
„În aceeaşi zi - 26.08.2015 (...), inculpata Tănase Ştefania Claudia îl apelează pe soţul său, inculpatul Tănase Cosmin, căruia îi comunică faptul că trebuie să pregătească documentele pentru inspecţia farmaciei de a doua zi“.
„Tot în seara zilei de 26.08.2015 (...), inculpata Tănase Ştefania Claudia o apelează, pe telefonul fix cu numărul (...) aparţinând numitului (...), pe inculpata Dobrin Zâna, colega inculpatei Spaiu Laura şi subordonata numitei (...) în Direcţia Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale - Compartimentul autorizare şi monitorizare unităţi farmaceutice din cadrul Ministerului Sănătăţii, căreia i-l dă la telefon pe soţul său, inculpatul Tănase Cosmin.
Discuţia continuă între inculpaţii Tănase Cosmin şi Dobrin Zâna, aceasta din urmă comunicându-i că s-a rezolvat problema autorizaţiei pentru farmacia SC (...) SRL Constanţa şi că va veni a doua zi un inspector (n.n. - inculpata Spaiu Laura), căruia trebuie să îi pună la dispoziţie documentele.
În finalul convorbirii, inculpatul Tănase Cosmin îi adresează inculpatei Dobrin Zâna o întrebare vizând cadoul pe care trebuie să i-l dea inculpatei Spaiu Laura, a doua zi, pentru efectuarea inspecţiei la faţa locului, la noua farmacie a SC (...) SRL Constanţa, prin aceasta ambii inculpaţi ajutând-o pe inculpata Tănase Ştefania Claudia să stabilească valoarea mitei ce urma a fi remisă inculpatei Spaiu Laura, precum şi oportunitatea remiterii acesteia“.
„Din convorbirea de mai sus reiese cu claritate că intenţia mituirii inculpatei Spaiu Laura a aparţinut inculpatului Tănase Cosmin, dar şi acordul total al inculpatei Dobrin Zâna cu această idee, întărită prin indicarea faptului că trebuia să i se remită mituirii inculpatei Spaiu Laura un cadou. Se remarcă tonul conspirativ şi înţelegerea perfectă dintre inculpaţii Tănase Cosmin şi Dobrin Zâna în ceea ce priveşte necesitatea remiterii mitei către inculpata Spaiu Laura. Reiese, de asemenea, faptul că între inculpaţii Tănase Cosmin şi Tănase Ştefania Claudia, pe de o parte, şi inculpata Dobrin Zâna, pe de altă parte, există legături mai vechi şi care nu trebuie dezvăluite nici măcar inculpatei Spaiu Laura“, mai spun procurorii.

Ziua controlului

„În ziua controlului la farmacia SC (...) SRL Constanţa desfăşurată de inculpata Spaiu Laura - 27.08.2015 -, însă înainte de control, care s-a desfăşurat în jurul orei 17, conform informaţiilor furnizate inculpatului Tănase Cosmin de către inculpata Dobrin Zâna (fila 48 verso, vol. 1), la ora 12:16:04, inculpatele Tănase Ştefania Claudia şi Cota Pascu Nicoleta Silvia convin asupra achiziţionării de către inculpata Tănase Ştefania Claudia, de la magazinul de bijuterii deţinut de inculpata Cota Pascu Nicoleta Silvia în Complexul comercial (...), a două bijuterii, una în valoare de 15 milioane de lei vechi, iar cealaltă în valoare de 10 milioane de lei vechi“.
În acest sens, „din declaraţia inculpatului Tănase Cosmin din data de 13.11.2015, rezultă că, în data de 27.08.2015, soţia sa - inculpata Tănase Ştefania Claudia - a cumpărat de la sora sa - inculpata Cota Pascu Nicoleta Silvia - o bijuterie cu perle în valoare de maximum 1.000 de lei, pentru a o oferi naşei lor, care îşi aniversa ziua de naştere în data de 28.08.2015. Din conversaţia telefonică dintre inculpatele Tănase Ştefania Claudia şi Cota Pascu Nicoleta Silvia din data de 27.08.2015, ora 12:16:04, rezultă că pentru valoarea de 1.000 de lei, inculpata Cota Pascu Nicoleta Silvia i-a oferit inculpatei Tănase Ştefania Claudia două variante: prima - o «brăţărică bengoasă», sortiment din care ar avea două bucăţi: «una roz şi una albă», iar cea de-a doua variantă - «mai am un pandant cu perle»“.
„Din declaraţia martorului (...), rezultă că acesta arată că este posibil să fi purtat convorbirea telefonică din data de 27.08.2015, ora 21:42:30, cu inculpata Cota Pascu Nicoleta Silvia, şi, deşi afirmă, iniţial, că nu ştie la ce inspectoare se referea (...) şi nici ce semnificaţie avea afirmaţia inculpatei Cota Pascu Nicoleta Silvia - «şi-a luat cadoul şi-a plecat» -, declară că s-a referit la farmacia de pe strada (...) aparţinând SC (...) SRL Constanţa atunci când a întrebat: «A, şi când îi dă drumul?». De asemenea, acelaşi martor confirmă faptul că inculpata Cota Pascu Nicoleta Silvia se referea la aceeaşi farmacie inspectată de inculpata Spaiu Laura în data de 27.08.2015 şi în momentul când afirma: «A zis că e posibil mâine, e posibil în maximum 30 de zile»“, se mai arată în rechizitoriu.
„Chiar în ziua inspecţiei efectuate de inculpata Spaiu Laura la farmacia de pe strada (...), aparţinând SC (...) SRL Constanţa - 27.08.2015 -, directoarea Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, martora (...), cu care inculpata Tănase Ştefania Claudia discutase telefonic în data de 26.08.2015, ora 18:42:52, despre autorizarea SC (...) SRL Constanţa, a fost reţinută şi, ulterior, arestată preventiv în dosarul nr. 465/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie pentru comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită în legătură cu atribuţiunile sale de serviciu de autorizare a farmaciilor“, mai spun procurorii.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii