Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voluntarii, omisi de autoritatile locale

ro

11 Jan, 2008 00:00 1880 Marime text
1200000149.jpg

Pentru ca nu sunt fonduri, voluntarii ISU din judet nu primesc mai nimic pentru eforturile depuse in slujba comunitatii

Constanta poate fi trecuta cu usurinta in topul celor mai slab pregatite judete in cazul situatiilor de urgenta. Nu pentru ca nu ar exista unitati profesioniste ale ISU Dobrogea, ci pentru ca nu exista personal voluntar gata sa intervina atunci cand situatia iese de sub control. La momentul de fata, localitatile fara grupari de pompieri militari nu sunt capabile sa infiinteze grupari de voluntari asa cum prevede legea. Conform Hotararii de Guvern 1579/2005, fiecare Consiliu Local, care nu detine o unitate de pompieri militari pe raza sa administrativa, este obligat sa infiinteze servicii de voluntariat pentru situatii de urgenta. Prin aceasta Hotarare, cei implicati trebuie sa tina cont de faptul ca nu oricine poate fi voluntar si ca trebuie o selectie pentru acest statut. Desi a intrat in vigoare in februarie 2006, Hotararea de Guvern in cauza, nu este aplicata cum ar trebui. Daca in unele zone ale tarii, Consiliile Locale acorda beneficii importante voluntarilor, in Judetul Constanta se poate lauda doar pe hartie cu astfel de servicii voluntare, deoarece personalul lipseste cu desavarsire.

ISU Dobrogea se mandreste cu voluntarii

In documentele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, figureaza 64 de servicii de voluntariat, pe langa Consiliile Locale, dupa cum a declarat reprezentantul Serviciului de Aparare civila din cadrul ISU Dobrogea, Ismail Ainur. "Noi avem 64 de subunitati de voluntari, din 70 cat ar fi trebuit sa fie in total. Totul se desfasoara conform prevederilor legale, cele mai importante astfel de subunitati fiind in Adamclisi, Baneasa, Basarabi, Negru-Voda, Cobadin, Ostrov si Techirghiol. Noi doar ii monitorizam, de restul se ocupa Consiliile Locale. Acesti oameni trebuie doar sa fie calificati in aceasta meserie. Si cum nu exista centru de calificare in acest domeniu, acceptam doar pe cei care au facut armata la pompieri", a spus Ainur. Cu toate acestea realitatea din teritoriu este jalnica. Daca in Hotararea de Guvern 1579/2005 se specifica clar drepturile si indatoririle partilor, primarii cu pricina nu tin cont de acestea, ba chiar sustin ca daca e serviciu voluntar, de ce sa fie platiti. Nu tu bani pentru munca depusa atunci cand sunt incidente, nu tu gratuitate la transport, nu tu analize anuale din banii Primariilor. Asa arata in Judetul Constanta, serviciile de voluntariat ISU.

Primarii arunca vina pe buget si pe mai marii de la judet

Intrebati despre aceasta situatie, mai ales ca localitatile respective au avut de infruntat si zapada cazuta din abundenta, primarii localitatilor Adamclisi, Basarabi si Negru-Voda se apara cum pot. "Eu unul nu dau bani pentru voluntari, dar nici scutiri la transport. Daca e voluntar vine de buna voie si nesilit de nimeni. De ce se mai cheama voluntariat daca eu trebuie sa-i si platesc? Iar la deszapezire nu am apelat la serviciile lor, ci am avut noi oamenii nostri care au pus umarul. Suntem mult prea saraci sa aruncam banii pe asa ceva", a declarat primarul orasului Basarabi, Nicolae Crivineanu. Aceiasi situatie se gaseste si la Adamclisi, doar ca primarul Emilian Burcea este pus pe fapte mari in 2008. "Noi nu avem fonduri pentru remuneratii, iar de scutire de la plata impozitelor nici nu poate fi vorba. Am totusi in proiect sa cer bani la Consiliul Judetean pentru acesti voluntari si sper sa primesc fonduri macar pentru doi dintre ei care sa fie angajati permanent. De restul, vom vedea pe parcurs, ca unde e lege nu-i tocmeala", a opinat Burcea. Nici in Negru-Voda situatia nu e mai roza, mai ales ca aici nu s-a dorit infiintarea unui post de pompieri profesionisti. "Cum sa dam bani voluntarilor, cand nici noi nu avem? Nu am mai auzit de asa ceva si nici de scutirile de la impozit nu am auzit. Mie imi pare rau ca nu a vrut Dutu sa avem pompieri profesionisti la Negru-Voda si i-a dus la Chirnogeni. Acum ne descurcam cum putem, dar cu oamenii nostri, nu cu voluntari", a spus primarul Ion Nicolin. Indiferent cine este vinovat, cert este ca voluntarii constanteni nu primesc nimic pentru eforturile depuse in situatii de urgenta. Asa ca nu e de mirare cand nu vine nimeni sa dea o mana de ajutor autoritatilor depasite de situatiile dificile.

Scris de: {autor}Elena STERIAN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii