Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR Constanța solicită Ministerului Transporturilor suspendarea urgentă a taxelor de pod de la Cernavodă și Giurgeni, pentru a facilita deplasarea refugiaților ucrainieni

ro

03 Mar, 2022 00:00 2972 Marime text
  • În decembrie 2021, PSD a retras de pe ordinea de zi proiectul de lege care desființa taxele de pod de pe Autostrada A2 - Fetești și Cernavodă și de pe DN2A - Giurgeni - Vadu Oii
  • Proiectul eliminării taxei de pod a fost scris și depus de către președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, încă din 2019
  • Niciun ministrul al Transporturilor indiferent de apartenența politică nu a fost de acord cu renunțarea la aceste taxe
  • USR Constanța solicită Ministerului Transporturilor suspendarea urgentă a taxelor de pod de la Cernavodă - Fetești și Giurgeni-Vadu Oii, pentru a facilita transportul de ajutoare către punctele de frontieră cu Ucraina și al miilor de refugiați care fug din calea războiului
  • Suspendarea trebuie să rămână în vigoare până la votarea proiectului legislativ prin care se va elimina definitiv această taxă discriminatorie
     
În decembrie 2021, PSD a retras de pe ordinea de zi proiectul de lege care desființa taxele de pod de pe Autostrada A2 - Fetești și Cernavodă și de pe DN2A - Giurgeni - Vadu Oii.
 
Proiectul a fost retrimis la Comisii.
 
Vă reamintim, proiectul eliminării taxei de pod a fost scris și depus de către președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, încă din 2019.
 
Niciun ministrul al Transporturilor indiferent de apartenența politică nu a fost de acord cu renunțarea la aceste taxe.


Așă că dubla taxare a dobrogenilor în special, de fiecare dată când vrem să intrăm/ieșim din regiune a rămas în vigoare.
 
Mai mult din momentul în care a fost plătită, nu s-a observat niciun fel de îmbunătățire a infrastructurii rutiere în județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Brăila, Galați sau Călărași.
 
Aflați în opoziție acum și USR solicită suspendarea acestor taxe.
 
USR Constanța solicită Ministerului Transporturilor suspendarea urgentă a taxelor de pod de la Cernavodă - Fetești și Giurgeni-Vadu Oii, pentru a facilita transportul de ajutoare către punctele de frontieră cu Ucraina și al miilor de refugiați care fug din calea războiului.
 
Suspendarea trebuie să rămână în vigoare până la votarea proiectului legislativ, susținut și de parlamentarii USR, prin care se va elimina definitiv această taxă discriminatorie.  

Banii din aceste taxe nu se duc la întreținerea drumului sau a podului traversat, reprezentând sume colosale ce zilnic le sunt luate, practic, cu forța tuturor conducătorilor auto care ajung la punctele respective, pentru că nimeni nu are de ales. 

Este o taxă descurajatoare și, cu atât mai mult, extrem de imorală în acest context al războiului din Ucraina.

Stelian Ion, parlamentar din partea USR Constanța și vicepreședinte USR spune că: „În situația actuală, când sute de mii de refugiați fug din calea războiului declanșat de Putin în Ucraina și ajung în România, a le pune o piedică în plus este de neînțeles.

Taxa de pod creează blocaje și presupune costuri suplimentare. Punctul de la Cernavodă – Fetești, de exemplu, este pe traseul refugiaților și este tranzitat, totodată, de mai multe ori pe zi de mașinile cu ajutoare donate de români.

„De ce i-ar taxa pentru că se implică în ajutorarea refugiaților din Ucraina? Este imoral și incorect. De aceea, cerem suspendarea de urgență a taxelor de pod de la Fetești și Vadul Oii, până când va fi dat votul final, în Camera Deputaților, pe proiectul de lege de eliminare a acestora, inițiat de PNL și susținut de USR Constanța.

Taxa este discriminatorie și îi afectează pe locuitorii din Dobrogea”, potrivit deputatului USR Constanța. 
 
Și senatorul constănțean Remus Negoi afirmă că „avantajul de a avea un pod peste Dunăre este inestimabil pentru dobrogeni, în special, dar și pentru toți românii, în general. Dar faptul că există de atâta timp o taxă de pod, care nu are niciun fundament juridic ori financiar-bugetar, cu atât mai puțin moral, arată că în primul rând dobrogenii sunt discriminați.

Nu sunt dobrogenii de vină că trăiesc pe o parte a țării despărțită de cealaltă parte, de Dunăre! Nu sunt ceilalți români de vină că doresc să ajungă tot în țara lor, în Dobrogea. Dar pentru toți românii, fie dobrogeni, munteni, moldoveni ardeleni, olteni sau bănățeni, statul percepe o taxă pentru ca aceștia să treacă dintr-o parte în alta a României.

De aceea taxa pentru trecerea podului de la Cernavodă este profund injustă și discriminează, din punct de vedere geografic, românii de alți români“.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Bătaie de joc la adresa dobrogenilor. PSD a fost retras de pe ordinea de zi proiectul de lege care desființa taxa de pod de pe Autostrada A2 - Fetești


Eliminarea taxei de pod de la Fetești, în dezbaterea Camerei Deputaților

Eliminarea taxei discriminatorii pentru dobrogeni intră la vot în Camera Deputaților

De la 1 ianuarie 2022, românii care trec peste podurile Cernavodă - Feteşti şi Vadu Oii - Giurgeni nu vor mai plăti taxa discriminatorie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii