Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:04 25 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eliminarea taxei de pod de la Fetești, în dezbaterea Camerei Deputaților

ro

07 Dec, 2021 00:00 2402 Marime text


⦁ Legea eliminării taxei de pod ajunge, într-un final, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților
⦁ Taxă este incorectă față de toți utilizatorii acestor secțiuni de drumuri, atât timp cât plătesc rovinieta, adică taxa de drum
⦁ Principalul argument de eliminare a taxei este de natură economică
⦁ Această ”dublă taxare” este total incorectă, având în vedere că, din momentul în care a fost plătită, nu s-a observat niciun fel de îmbunătățire a infrastructurii rutiere în județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Brăila, Galați sau CălărașiDupă un lung parcurs tumultuos de dezbateri, amânări, analize, legea eliminării taxei de pod ajunge, într-un final, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

„În momentul în care am inițiat acest demers legislativ, am spus clar și răspicat că această taxă este incorectă față de toți utilizatorii acestor secțiuni de drumuri, atât timp cât plătesc rovinieta, adică taxa de drum.

Principalul argument de eliminare a taxei este de natură economică.

Este o povară în plus pentru toate întreprinderile - mici, mijlocii sau mari - din Dobrogea, pentru că această taxă distorsionează prețul final, adică încarcă suplimentar costul de producție, la orice bun care este produs în Dobrogea.


Sumele pe care agenții economici le plătesc sunt colosale, pot ajunge la câteva zeci de mii de euro pe lună, având în vedere că această taxă este utilizată atât pentru aprovizionare, cât și la distribuția finală a produselor.

Este esențial să înțelegem că prin aceasta, companiile din Dobrogea pierd startul atunci când concurează cu alte companii din țară, indiferent despre ce industrie vorbim", susține deputatul PNL Bogdan Huțucă, în calitate de inițiator.

În altă ordine de idei, această ”dublă taxare” este total incorectă, având în vedere că, din momentul în care a fost plătită, nu s-a observat niciun fel de îmbunătățire a infrastructurii rutiere în județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Brăila, Galați sau Călărași.
„Această formă de taxare este total incorectă, imorală și nedreaptă, mai ales că nu există o precizie clară privind destinația finală a banilor colectați. Nu este obligația cetățenilor județelor Constanța și Tulcea, a agenților economici sau a celor care vizitează Dobrogea să alimenteze și să susțină bugetul CNAIR.

În momentul de față, evoluția tehnologică este o soluție la care această companie poate apela pentru colectarea mai bună a plății rovinietei.

Am observat că în comisiile parlamentare a existat un consens privind eliminarea acestei taxe.

Cât timp a fost în opoziție, PSD a susținut acest demers legislativ.

În momentul de față, când portofoliul ministerial al transporturilor este susținut de către PSD, observ o ușoară schimbare de atitudine.
Ministrul Grindeanu, dar și un sindicat al drumarilor, se declară îngrijorați privind eliminarea acestei taxe, iar efectul acestui lucru este unul care prejudiciază bugetul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Sper ca parlamentarii dar și ministrul transporturilor să țină cont de aceste argumente, pentru  ca este total nedrept să protejăm bugetul CNAIR în detrimentul tuturor agenților economici din Dobrogea.

Aștept să văd punctele de vedere exprimate de către partidele parlamentare în plenul Camerei Deputaților, pentru că amânarea sau ignorarea eliminării acestei taxe reprezintă o povară pentru agenții economici și pentru toți locuitorii Dobrogei. Îi invit pe toți parlamentarii dar și pe ministrul transporturilor să susțină acest proiect de lege, pentru că este datoria noastră  să corectăm această nedreptate", mai spune președintele PNL.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Eliminarea taxei discriminatorii pentru dobrogeni intră la vot în Camera Deputaților

De la 1 ianuarie 2022, românii care trec peste podurile Cernavodă - Feteşti şi Vadu Oii - Giurgeni nu vor mai plăti taxa discriminatorie
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii