Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transparenta lipseste in CJC

ro

14 Dec, 2007 00:00 1004 Marime text
1197573407.jpg

Primii consilieri judeteni convocati si invitati sa ridice proiectele de hotarare au fost reprezentantii PSD, ceilalti putandu-se informa din convocatorul aparut in presa

Lipsa unor sanctiuni disciplinare sau pecuniare "ajuta" conducerea Consiliului Judetean Constanta sa informeze consilierii judeteni pe ultima suta de metri despre sedintele ce urmeaza a avea loc, iar proiectele de hotarari sa fie date cu intarziere. Conform site-ului Consiliului Judetean Constanta (CJC), ultima sedinta ordinara a consilierilor judeteni se va derula in data de 17 decembrie. Aceeasi sursa, actualizata in data de 10 decembrie, arata ca, pe ordinea de zi a intrunirii au fost incluse sapte proiecte de hotarare. Numai ca ieri, cu trei zile inaintea sedintei CJC, a aparut intr-un ziar local un al convocator ce cuprinde nu mai putin de 39 de proiecte de hotarare ce vor fi supuse atentiei consilierilor judeteni de la mal de mare. Situatia survine ca urmare a unei intruniri a directorilor de directii din cadrul CJC, intrunire derulata miercuri, 12 decembrie anul curent, cand s-a decis ce proiecte ar trebui aprobate in ultima sedinta ordinara a consilierilor judeteni. Numai ca legiuitorul a prevazut ca proiectele de hotarare sa fie inmanate consilierilor cu cinci zile inainte de sedinta, astfel incat ei sa aiba timp suficient pentru a le analiza si a formula, eventual, unele amendamente. Dar, ce mai conteaza ce stipuleaza legea atata timp cat alesii judeteni s-au obisnuit sa primeasca proiectele pe ultima suta de metri sau chiar la intrarea in sala de sedinte... Cert este ca, ei vor putea afla din convocatorul publicat intr-un ziar doar "titlul" proiectelor, iar in sala de sedinta vor constata ce sume vor fi alocate, cui si de ce. Cu titlu informativ, ii putem informa ca diverse sume au ca destinatari tot felul de cluburi sportive, alti bani se vor aloca "pentru organizarea spectacolului de Revelion", iar alte fonduri vor sustine financiar "Turneul de promovare a culturii traditionale in mediul rural". Consilierii vor aproba si alocarea unei sume pentru participarea unei delegatii din partea CJC la Festivalul de Film Documentar si Antropologie Vizuala "Astra". Nu in ultimul rand alesii judeteni vor decide pe cel ce va beneficia de un venit frumusel in calitate de reprezentant al CJC in Consiliul de administrare al Aeroportului International Mihail Kogalniceanu.

Convocare pe ochi frumosi

Un raid telefonic facut pe la cativa consilieri judeteni PSD, PNL, PRM si PD a confirmat ca, inclusiv anuntarea sedintei s-a facut intru-un mod discriminatoriu. Spre exemplu, consilierii judeteni PSD Maria Magiru si Gheorghe Mihaiesi au afirmat ca au fost anuntati de convocarea sedintei si chiar au fost invitati sa-si ridice discheta cu proiectele de hotarare ce urmeaza a fi supuse votului. Ambii consilieri nu au ridicat dischetele intrucat, ieri, Magiru era ocupata cu pregatirea unor actiuni care se vor derula in cadrul Muzeului de Arta Populara, iar Mihaiesi era plecat la Brasov. La polul opus se situau consilierii judeteni PD. Atat Gabriel Iordache, cat si Ionel Manafu nu fusesera inca informati cu privire la sedinta de luni, iar de proiecte nici nu mai incape vorba. "Nu ne-a anuntat nimeni de sedinta si nici de proiecte. Daca existau masuri coergitive, prevederile legale erau aplicate. De multe ori, proiectele de pe discheta nu corespund cu cele care urmeaza a fi votate, iar altele ni se dau inainte de inceperea sedintei", a declarat Gabriel Iordache. "De obicei proiectele se dau in ultima zi, iar in ziua sedintei mai apar vreo 10-15 proiecte pe o lista suplimentara", a afirmat Ionel Manafu. Aceasta stare de fapt a fost confirmata si de consilierul judetean PNL Victor Manea. "Nu stiam ca este luni sedinta. In privinta proiectelor, niciodata nu s-au dat cu cinci zile inainte", a spus Manea. Colega sa de partid, Irina Covacev, apucase sa fie informata de sedinta cu putin timp inainte de a telefona noi. "Dar de ridicarea proiectelor nu mi s-a spus nimic", a precizat consilierul PNL. Aceeasi "soarta" a avut-o si consilierul PRM Nicolae Gheorghe, care spera ca pana la ora pranzului sa treaca pe la CJC si sa ia proiectele de hotarare pentru a le putea studia.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii