Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toate amendamentele opoziţiei au fost respinse S-a votat Codul Penal… Va fi atacat din nou la CCR

ro

25 Apr, 2019 00:00 1393 Marime text

Parlamentarii PSD-ALDE-UDMR şi ai minorităţilor naţionale au votat Codurile Penale. Una dintre cele mai importante modificări este reducerea termenelor de prescripţie, care echivalează cu o amnistie mascată.
 
S-au înregistrat 181 voturi „pentru”, 83 „contra” şi o abţinere. Reprezentanţii opoziţiei au criticat proiectul, susţinând că favorizează infractorii, şi au anunţat că îl vor ataca din nou la CCR.
„Rezultatul? Dosarele penale în lucru se vor închide, iar infractorii vor scăpa de pedeapsă dacă au fost suficient de abili să tragă de timp suficient de mult. Vedem cum s-a modificat legea în Parlament pentru a-i scăpa pe unii de dosarele penale. Astăzi, hoţia a câştigat în Parlament, iar pe 26 mai „Fără penali” va deveni o realitate în România. Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie!”, susţin reprezentanţii USR.
 
La rândul lor, liberalii afirmă că „adoptarea modificărilor la Codul Penal este un act de maximă sfidare faţă de oamenii cinstiţi, faţă de problemele reale ale românilor. Este un act de sfidare faţă de statutul României de membru al UE. Modificările excedează cu mult deciziile Curţii Constituţionale, care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a corupţilor prin lege. PSD şi ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai României că nu-i mai interesează lumea civilizată şi că vor ca în România legea şi ordinea să fie făcută de infractori, pentru infractori. Vom contesta la Curtea Constituţională propunerile de modificare a acestor coduri de favorizare a infractorilor şi corupţilor prin lege”.
 
Proiectul a fost adoptat în forma stabilită în Comisia parlamentară specială privind domeniul Justiţiei, fiind respinse toate amendamentele Opoziţiei. Astfel, au rămas în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către instanţa constituţională.

Una dintre aceste prevederi se referă la interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate, decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.
Camera Deputaţilor a decis eliminarea din forma iniţială a proiectului de modificare a Codului de procedură penală a mai multor texte declarate neconstituţionale, printre care articolul 8 alineatul (2), care prevede: „Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, la judecarea cauzei de un judecător imparţial şi independent. Repartizarea tuturor cauzelor către judecători se face aleatoriu”.

De asemenea, a fost eliminat şi textul de la articolul 10 care prevedea că „organele de urmărire penală şi instanţele de judecată sunt obligate să asigure subiecţilor procesuali principali şi avocatului timpul necesar pregătirii apărării, care nu poate fi mai mic de 3 zile, cu excepţia luării sau judecării măsurilor preventive, când termenul nu poate fi mai mic de 4 ore şi înlesnirile necesare pregătirii apărării, prin punerea la dispoziţie şi comunicarea întregului material de urmărire penală în formă electronică. Termenele curg de la momentul la care organele de urmărire penală sau instanţa de judecată comunică părţilor măsura luată”.

S-a renunţat şi la textul care stipula că acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia şi s-a revenit la forma actuală a Codului de procedură penală - acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există „probe din care rezultă presupunerea rezonabilă”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii