Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:00 22 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Sunteţi de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor?

ro

10 Feb, 2020 00:00 3189 Marime text

La finele lunii ianuarie, Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limita de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale a fost adoptată prin vot final în şedinţa Camerei Deputaţilor. Documentul legislativ face referire inclusiv la eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Legea a stârnit valuri de proteste, în toată ţara, din partea magistraţilor, dar şi din partea grefierilor şi a personalului auxiliar al instanţelor.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională, pentru controlul de constituţionalitate asupra legii respective. La rândul său, şi Avocatul Poporului a iniţiat un astfel de demers. În aceste condiţii, Curtea Constituţională va analiza eventualele aspecte de neconstituţionalitate ale Legii privind abrogarea pensiilor speciale la data de 18 martie.


„Pensiile magistraţilor nu sunt «pensii speciale» şi nu sunt nici «pensii nesimţite»“, explica judecătoarea Corina Alina Corbu, preşedintele Curţii Supreme, în scrisoarea deschisă pe marginea subiectului. „Pensiile de serviciu ale magistraţilor includ o componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilităţile şi interdicţiile la care sunt supuşi“, arăta magistratul. Totodată, preşedintele Înaltei Curţi a explicat că există excese în ce priveşte pensiile de serviciu, însă acestea sunt cazuri izolate, date de situaţii atipice ale legislaţiei, care însă nu au fost corectate nu din vina sistemului juridic ori a magistraţilor.


„Ca judecători, suntem educaţi să ne inhibăm partea emoţională, în special comunicarea publică. Însă nu trăim închişi în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, facem parte din societate şi cunoaştem că opinia majoritară a cetăţenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o ţară democratică faptul că societatea greşeşte sau că opinia poporului român poate fi ignorată“, a subliniat preşedintele Curţii Supreme.


Volumul total de activitate al instanţelor judecătoreşti, în 2018, era de 2.946.106 dosare. Încărcătura medie de dosare per judecător în 2018 – 1.129 de cauze/judecător în cazul judecătoriilor, 655 în cazul tribunalelor şi 586 pentru curţile de apel. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2018, a fost o încărcătură per judecător de 1.152 de cauze.


În întreg contextul enunţat anterior, ZIUA de Constanţa lansează sondajul de opinie cu întrebarea:
De asemenea, aşteptăm şi comentariile dumneavoastră legate de tema în discuţie, exprimate cu respectarea subiectului propus, fără atacuri la persoană ori limbaj licenţios.


Citeşte şi:

Corina-Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi, scrisoare deschisă privind eliminarea pensiilor speciale
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii