Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:51 30 11 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorii jurişti au reluat dezbaterile. Tit Liviu Brăiloiu îşi explică amendamentele la Legea graţierii! Reacţia deputatului USR - Ne vedem în stradă

ro

03 May, 2017 21:07 2696 Marime text
Senatorii din Comisia juridică au votat ieri graţierea mai multor fapte prevăzute de noul Cod Penal, inclusiv ale celor condamnaţi pentru luare şi dare de mită şi trafic de influenţă.
  
Senatorii din Comisia juridică au votat ieri graţierea mai multor fapte prevăzute de noul Cod Penal, inclusiv ale celor condamnaţi pentru luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Aviz favorabil din partea Comisiei juridice a primit şi amendamentul propus de senatorul PSD de Constanţa Tit Liviu Brăiloiu la proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.
 
După cum a explicat chiar acesta pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, amendamentul său vizează „graţierea în întregime a pedepselor aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de peste 70 de ani şi graţierea în parte, cu ½, a pedepselor cu închisoare între şase şi zece ani aplicate persoanelor condamnate care au împlinit vârsta de 60 de ani“. Brăiloiu susţine că a făcut propunerea exclusiv din raţiuni umanitare. „Am fost în mai multe penitenciare şi, din întâmplare, chiar în ziua în care am ajuns la Tulcea, un bătrân de 89 de ani murise în închisoare. E doar un exemplu!“, a explicat senatorul PSD. Acesta susţine că de graţierea faptelor de corupţie ar beneficia în acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte, dintr-un total de 28.000 aflate în detenţie.
 
Alte amendamente la Legea graţierii 14/2017 vizează ca pedepsele cu închisoarea stabilite prin hotărâri definitive să se graţieze după cum urmează: - în întregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv;
- în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoare mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani, inclusiv.
 
Nu se graţiază pedepsele cu închisoare a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere, în condiţiile legii. Au votat „împotrivă“ reprezentanţii PNL, USR şi UDMR. Senatorii au discutat şi despre abuzul în serviciu. Comisia juridică a Senatului a adoptat, cu cinci voturi „pentru“ (PSD şi ALDE) şi trei „împotrivă“ (PNL, USR şi UDMR), amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului. Aceste amendamente nu au trecut însă.
 
Reprezentanţii Parchetului General, ai Consiliului Superior al Magistraturii sau ai Uniunii Naţionale a Barourilor prezenţi la şedinţa Comisiei juridice a Senatului s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.
 
Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate a fost înregistrat la Senat pe 31.01.2017 şi a obţinut deja aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, a Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. După ce va fi definitivat, proiectul urmează să fie trimis în plen.
 
După decizia Comisiei Juridice, deputatul de Constanţa Ion Cristian Stelian a postat un mesaj pe contul său de Facebook:

„Din serialul "mândru că sunt constănțean" s-a mai consumat astăzi un episod în Comisia juridică a Senatului. Senatorul nostru de Constanţa, Liviu Tit Brăiloiu, împreună cu Traian Băsescu (fost constănțean) si cu "distinsul" domn Șerban Nicolae au propus un amendament la proiectul de lege privind grațierea unor pedepse prin care se permite grațierea unor fapte de corupție. Scurt și cuprinzător. Oamenii aceștia nu au înțeles nimic din odiseea OUG 13!” – a precizat deputatul Stelian.


 

Proteste au avut loc şi la Constanţa, unde mai multe persoane s-au adunat în faţa Prefecturii nemulţumite de decizia Comisiei Juridice.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii