Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romair Consulting, de la Pavilion, la consultanta despre deseuri Firma care a indatorat judetul se ocupa de un nou proiect al CJC

ro

27 Jul, 2010 00:00 6664 Marime text
Societatea, care îi aparţine afaceristului Gheorghe Boeru, este cea care a găsit banca la care Consiliul Judeţean s-a îndatorat pe 20 de ani pentru finalizarea Pavilionului Expoziţional

 

Coincidenţă sau nu, firma care s-a ocupat de elaborarea documentaţiei pentru obţinerea finanţării proiectului de gestionare a deşeurilor, inclus în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, derulat de Consiliul Judeţean Constanţa, este o colaboratoare mai veche a instituţiei judeţene. 

Este vorba despre SC Romair Consulting SRL Bucureşti. Firma este aceeaşi care a găsit pentru CJC finanţarea necesară returnării banilor pe care judeţul îi datora Comisiei Europene, după anularea contractului de finanţare europeană a lucrărilor de construcţie a Pavilionului Expoziţional, dar şi pentru finalizarea investiţiei de către CJC. Reamintim că după ce lucrările la pavilion au fost stopate, ministrul Integrării, Anca Boagiu, a anunţat că va demara procedurile legale de a recupera de la CJC suma de 3.240.000 euro, reprezentând „cheltuielile efectuate din surse nerambursabile de la bugetul PHARE şi cofinanţarea aferentă de la bugetul de stat“ pentru proiectul Pavilion Expoziţional. Reamintim că finanţarea totală pentru pavilion era de 4,5 milioane euro.

Firma lui Boeru: 26 de miliarde de la CJC 

În decembrie 2005, la puţin timp după ce preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu ordonase întreruperea lucrărilor la pavilion pe motiv că sunt probleme în proiect legate de structura de rezistenţă a investiţiei, pierzându-se banii europeni, CJC a parafat un contract de prestări servicii tocmai cu SC Romair Consulting SRL. Obiectul contractului: „Consultanţă în preluarea Centrului Expoziţional în cadrul Programului PHARE 2002 şi realizarea unui parteneriat public-privat sau a unei alte finanţări în favoarea Consiliului Judeţean Constanţa“. Pe scurt, CJC a plătit 2,6 milioane lei firmei Romair Consulting pentru a-i găsi finanţarea necesară returnării datoriei către CE şi finalizării lucrărilor de la pavilion. Contractul de consultanţă prevedea un termen de finalizare de 36 de luni, însă firma bucureşteană s-a achitat de obligaţia găsirii finanţării în şase luni, recomandând ca finanţatoare o bancă austriacă: Dexia Kommunalkredit Bank AG. Pe 13 iulie 2006, Nicuşor Constantinescu a bătut palma cu banca din Austria, semnând un contract de creditare în valoare de 8.600.000 euro, care a angajat bugetul CJC pe 20 de ani.    

Precizăm că firma Romair Consulting SRL îi aparţine afaceristului Gheorghe Boeru, numit de ziariştii cotidianului „Obiectiv argeşean“ ca „omul alimentat de PSD“ şi datorită contractului pe bani grei obţinut de la CJC, condus de către social-democratul Nicuşor Constantinescu. 

Niciun răspuns despre noua colaborare a Romair cu CJC  

Aşadar, aceeaşi firmă se ocupă acum şi de asistenţa tehnică pentru proiectul de gestionare a deşeurilor ce urmează să fie implementat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea, al cărui preşedinte este, de asemenea, Nicuşor Constantinescu. 

De precizat că l-am contactat telefonic pe purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, pentru a afla dacă există un contract încheiat între instituţia judeţeană şi Romair Consulting pentru acordarea de consultanţă pentru proiectul privind gestionarea deşeurilor. Ne-a cerut timp să se intereseze, iar când am revenit a afirmat că nu ne poate da un răspuns pentru că personalul de la Achiziţii este în examen. 

De precizat că am încercat să-i contactăm şi pe reprezentanţii Romair Consulting. Am încercat să vorbim chiar cu Gheorghe Boeru, însă o secretară ne-a transmis că nu este la birou. Am stat de vorbă telefonic cu vreo două secretare, cu Tinel Ticu şi Cătălina Păun - coordonator al proiectului de la Constanţa, cărora le-am transmis că ne interesa să ştim dacă există un contract în baza căruia Romair Consulting colaborează cu CJC sau cu ADI Dobrogea. Am fost îndrumaţi să trimitem întrebările prin e-mail altor reprezentanţi ai firmei: Sercin Ali şi Petre Ardelean. Aşa am şi făcut, însă nu am primit deocamdată niciun răspuns.

În ediţia de ieri relatam că ADI Dobrogea şi ADI Medgidia se bat pe proiectul de gestionare a deşeurilor. ADI Dobrogea intenţionează să obţină finanţare europeană pentru colectarea gunoiului din tot judeţul, în timp ce ADI Medgidia are deja un proiect în derulare la nivelul a 17 unităţi administrativ-teritoriale din Constanţa, finanţat din taxa de habitat a comunităţilor. Relatam de asemenea, că există o dispută în acest caz din cauza faptului că ADI Dobrogea ar putea pierde finanţarea europeană din cauza faptului că există deja un proiect asemănător în judeţ. Vom reveni. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii