Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:38 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect legislativ pentru sport în… natură protejată Senatorul Moga îmbină utilul cu plăcutul

ro

17 Feb, 2016 00:00 1721 Marime text
 

Pentru atragerea de turişti, precum şi pentru „o largă recunoaştere naţională şi internaţională“ a unor zone mirifice din ţară - arii naturale protejate, un grup de 27 de senatori PSD şi un singur membru UNPR, printre care şi constănţeanul Nicolae Moga, a iniţiat un proiect legislativ.
 
 
În curând, în atenţia senatorilor va ajunge un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Demersul aparţine unui senator PSD de Sibiu şi are susţinerea mai multor colegi de partid, dar şi a unui progresist din Senatul României. Deocamdată, iniţiativa aşteaptă avizul Consiliului Legislativ şi un punct de vedere din partea Executivului, structuri care au primit deja documentul.
 
Esenţa acestui proiect legislativ vizează acordarea posibilităţii organizării de acţiuni de recreere, sportive sau turistice, cu „ajutorul“ autovehiculelor, motocicletelor, ATV-urilor sau mopedelor, în arii naturale protejate, cu acordul structurii de administrare sau al custodelui ariei.
 
Potrivit expunerii de motive, iniţiativa social-democrată a pornit de la faptul că numeroase manifestări sportive organizate de Federaţia Română de Motociclism de genul „off road“ au avut „o largă recunoaştere naţională şi internaţională“. Ca exemplu este dat raliul de hard-enduro de la Sibiu, care aduce, anual, participanţi din aproximativ 40 de ţări. Numai că organizarea unei competiţii sportive de acest gen presupune respectarea tuturor prevederilor legale referitoare la protecţia mediului şi obţinerea a nenumărate avize, acorduri şi autorizaţii - aviz de mediu, acord de mediu, aviz Natura 2000, autorizaţie de mediu, autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de seră etc. 

Schimbări legislative propuse

Iată de ce parlamentarii PSD care susţin acest proiect legislativ au ajuns la concluzia că se impune modificarea unor prevederi din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Articolul 52, alin. (2) al normativului menţionat anterior ar urma să permită circulaţia cu orice mijloc de transport nu doar în situaţii de urgenţă sau accidente de orice natură, ci şi „accesul cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede, în vederea organizării de activităţi sportive sub egida federaţiilor de resort, recreere şi turism“.
 
Totodată, senatorii social-democraţi propun şi modificarea art. 96, alin. (1), punctul 21 din OUG nr. 195/2005, care ar urma să aibă următorul cuprins: „Obligaţia de a nu intra pe suprafaţa ariilor naturale protejate şi de a nu practica sporturi în afara drumurilor permise accesului public cu mijloace motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili, cu excepţia activităţilor sportive autorizate de structura de administrare a ariei naturale protejate sau de custode, după caz“.

Potenţiale beneficii şi pentru judeţul Constanţa?

Judeţul nostru se poate mândri cu un patrimoniu vast de arii naturale protejate sau care ar trebui protejate şi promovate corespunzător. Cu siguranţă, multe dintre ele nu sunt cunoscute românilor şi cu atât mai puţin străinilor. Zone precum Canaralele de la Hârşova, dealul Alah Bair din comuna Crucea, Fântâniţa - Murfatlar, Grindul Chituc, Grindul Lupilor de la Mihai Viteazu, pădurea Canaraua Fetei de la Băneasa, pădurea Dumbrăveni din localitatea cu acelaşi nume, pădurea Hagieni de la Albeşti, pădurea Celea Mare - Valea lui Ene (Hârşova), pădurea Cetate (Lipniţa), pădurea Bratca (Oltina), rezervaţia naturală Gura Dobrogei (Târguşor) sau Valu lui Traian ar putea reprezenta, pe viitor, locuri atractive pentru organizatorii unor competiţii sportive. În acest context, diverse zone din judeţ s-ar putea transforma în atracţii pentru iubitorii de natură şi de sport din ţară şi din străinătate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii