Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Tusac, tatucul taxei „Robin Hood"

ro

13 Dec, 2008 02:17 1306 Marime text

ptr_materialul_Tusac.jpgNoul bir va fi aplicat hotelierilor care au unităţile deschise mai puţin de cinci luni pe an

Asociaţia Litoral şi Consiliul Local Mangalia au organizat, ieri, o conferinţă de presă, în deschiderea ultimei şedinţe pe anul 2008 a Consiliului Director al asociaţiei. La conferinţă au participat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral, Ionuţ Jugănaru, vicepreşedinte, Nicolae Bucovală, de la Asociaţia Patronală Mamaia, Aurelian Arghir, director al Direcţiei de Comerţ, Turism şi Servicii Publice - Consiliul Judeţean Constanţa şi primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac.
Corina Martin a prezentat, pe scurt, principalele realizări ale Asociaţiei Litoral pe anul în curs. În privinţa susţinerii pe care Asociaţia Litoral a avut-o de la Ministerul Turismului, aceasta a afirmat că a fost aproape de... zero! „Conducerea ministerului nu ne-a ajutat cu absolut nimic. Pot spune că toate proiectele reuşite la Constanţa au fost numai datorită muncii noastre. Pe 1 Mai, de exemplu, i-am dus pe reprezentanţii ministerului la Aeroportul Constanţa, pentru a vedea avioanele de la Ryanair, compania având nu mai puţin de 28 de rute. Am cerut să fim sprijiniţi, sugerând ca Ministerul Turismului să ne finanţeze apariţia unei pagini de publicitate pentru România în revista companiei, publicaţie ce ar fi putut fi citită de pasagerii societăţii. Era vorba despre cheltuirea a 4-5.000 de euro. Ministerul nu a vrut să ne sprijine nici măcar cu atât", a precizat Corina Martin.
Aceasta a adăugat că Asociaţia Litoral se pregăteşte de accesarea unor fonduri europene de miliarde de lei, prin care să demareze o campanie de promovare a staţiunilor litoralului românesc - clipuri publicitare, materiale tipărite etc.

ptr_material_Tusac.jpgTaxa „Robin Hood" aplicată UE, dar în cu totul alte scopuri

Şi, pentru ca sudul litoralului să nu rămână mai prejos în faţa avalanşei de noutăţi ale Asociaţiei Litoral, primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, a anunţat că, pentru a atrage turiştii şi în perioada rece, va organiza un Revelion în mai multe locuri. Ca o surpriză pentru agenţii economici, Tusac a anunţat pregătirea unei noi taxe - „Robin Hood"! „Va fi o taxă pe care o vom percepe agenţilor economici din turism care îşi ţin unităţile deschise mai puţin de cinci luni pe an. Mai mult, pentru că timp de 12 ani au existat cazuri în care persoane sau agenţi economici au acumulat lucrări ilegale sau la limita legii, se va trage linie: sunt vizate zonele părăsite sau construcţiile care împiedică dezvoltarea altora", a arătat primarul din sudul litoralului. După denumire şi din cele declarate de primarul Mangaliei, aplicarea taxei este o decizie de „a lua de la cei bogaţi şi a da celor săraci". Taxa Robin Hood este o noutate în turismul românesc şi în aplicarea sa la nivel local (fireşte, după o decizie prealabilă a Consiliului Local Mangalia), însă nu şi în plan internaţional. Taxa a fost aplicată deja în state precum Marea Britanie, Italia (de exemplu, compania ENEL, care are reprezentanţă şi în România), Portugalia sau Ungaria, dar numai în domeniile energetic, petrolier sau cel bancar.
Deşi în cazul Mangaliei denumirea taxei nu are nimic în comun cu scopul pentru care aceasta este aplicată în alte ţări, rămâne de văzut care va fi reacţia agenţilor economici hotelieri din zonă, cei care vor fi impozitaţi suplimentar, deşi, după cum cei mai mulţi afirmă, este imposibil să menţii o unitate deschisă atunci când litoralul este gol.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii