Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria Basarabi va contribui la modernizarea cramelor Murfatlar

ro

29 Oct, 2007 00:00 1806 Marime text
1193596329.jpg

Edilul Nicolae Crivineanu are de gand sa imprumute din experienta italienilor pentru a accesa fonduri europene

Primarul orasului Basarabi, Nicolae Crivineanu, a efectuat recent o vizita de cinci zile in Italia. Edilul localitatii, insotit de directorii unitatilor de invatamant din Basarabi, dar si de opt copii din clasele a saptea si a opta, s-a deplasat cinci zile la San Cipirello - oras infratit cu Basarabi. Elevii romani au avut astfel ocazia sa participe la cursuri alaturi de copiii italieni. "A fost o experienta foarte interesanta, din care am aflat ca elevii romani sunt foarte buni la invatatura, uneori chiar mai buni decat ceilalti", ne-a declarat primarul Nicolae Crivineanu. Edilul orasului Basarabi s-a aratat placut surprins si de performantele elevilor romani, ale caror familii s-au stabilit in Italia. "Am fost foarte bucurosi sa aflam ca elevii romani s-au adaptat foarte bine si chiar au obtinut rezultate foarte bune la invatatura desi invata in limba italiana. Cel mai bun elev din San Cipirello a fost desemnat anul trecut, un roman. Nicolae Pop, a carui familie provine din Roman, a reusit sa se adapteze foarte bine. Un copil ca el ne face sa fim mandri in orice colt al lumii ca suntem romani", ne-a povestit entuziasmat primarul din Basarabi. Baiatul din Roman, elev in clasa a opta, a fost ghidul delegatiei romane pe parcursul sederii in Italia. Schimbul de experienta a fost cu atat mai interesant cu cat copiii romani au fost cazati la familii italiene, avand astfel ocazia sa afle mai multe despre modul de viata al gazdelor.

"Romanii stabiliti la San Cipirello sunt oameni seriosi"

Cu ocazia deplasarii in Italia, delegatia romana a inaugurat la San Cipirello "Casa Basarabi" - un centru cultural pentru romanii stabiliti in Italia. "Casa Basarabi are rolul de a strange relatiile dintre localnici si romani si dintre orasele San Cipirello si Basarabi", a precizat Nicolae Crivineanu. Potrivit primarului, Casa Basarabi are si rolul de a-i sprijini pe romani, de a-i consilia. "Primarul din San Cipirello, Tonino Giammalva, ii intelege foarte bine pe romani, pentru ca si el a fost la randul sau imigrant. El a promis ca un functionar din cadrul primariei se va ocupa de Casa Basarabi si le va pune la dispozitie romanilor oferte cu locuri de munca", a mai spus primarul din Basarabi. Pentru a nu-si pierde contactul cu tara, romanii vor avea la dispozitie si carti de literatura, istorie, geografie etc, in limba romana. Volumele vor fi trimise din tara. Crivineanu a afirmat ca omologul sau italian l-a asigurat de faptul ca peste 90% dintre romanii stabiliti in zona sunt oameni seriosi, veniti in Italia sa munceasca. "Din pacate insa, mai sunt si indivizi care ne strica imaginea, si care se duc in restaurante si beau pana cad pe branci. La ei, la italieni, nici macar nu exista notiunea de carciuma. Este vorba si despre nepotriviri culturale si va trebui sa facem si noi progrese", a mai spus Crivineanu. El si-a exprimat totodata speranta ca perceptia strainilor despre romani se va imbunatati in viitor.

Model de asociere pentru accesarea banilor europeni

Nicolae Crivineanu a subliniat faptul ca infratirea cu orasul italian este benefica si pentru accesarea de fonduri europene. "Consiliul Judetean Constanta a incheiat o colaborare cu Pactul Alto Belice din Italia - un fel de asociatie a 20 de comune din zona Palermo. Pactul consta si in asocierea primariilor cu diverse persoane private care fac proiecte pentru accesarea de fonduri structurale. Datorita acestei colaborari, intreprinzatorii au construit la San Cipirello si San Giuseppe Jato mai multe crame, fabrici de mobila, au reabilitat cetati care au fost incluse in circuitele turistice si au construit pensiuni agroturistice. Prin urmare ei au o experienta in domeniu de care noi avem nevoie", a afirmat primarul din Basarabi. Intr-un astfel de "pact", pe plan local, este parte si orasul Basarabi. Din asocierea de localitati mai fac parte si Cumpana, Eforie, Valu lui Traian etc, insa, potrivit primarului din Basarabi, la noi lucrurile nu merg atat de bine deocamdata. "Vrem ca pe viitor sa intocmim proiecte impreuna cu cei de la podgoria Murfatlar si sa obtinem fonduri pentru modernizarea cramelor", a declarat primarul Nicolae Crivineanu.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii