Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partida Rromilor Social Democrata va negocia sustinerea pentru alegerile generale

ro

25 Aug, 2004 00:00 1027 Marime text

Rromii nu mai fac concesii

Presedintele PRSD, deputatul Nicolae Paun, a declarat ca s-a facut prea putin in domeniul integrarii sociale a rromilor, motiv pentru care a fost adoptat un alt model de gandire al colaborarilor cu formatiunile politice * Conducerea Partidei a trecut pe lista revendicarilor, printre altele, construirea unei biserici sau manastiri cu hram tiganesc, ridicarea unui monument ridicat in memoria tiganilor deportati, initierea unor cercetari prin care sa se ateste existenta rromilor pe teritoriul Romaniei * Liderul judetean al PRSD, Mircea Alexandru a declarat, cu mai mult timp in urma, ca la Constanta nici macar nu mai poate fi vorba despre o colaborare cu PSD pentru alegerile generale * Organizarea Congresului PRSD depinde de rectificarea bugetara

Experienta acumulata de-a lungul timpului, dar mai ales cea din perioada recenta, ii determina pe liderii nationali si judeteni ai Partidei Rromilor Social Democrata sa priveasca din alta perspectiva politica de aliante pentru alegerile generale din noiembrie 2004. Protocolul incheiat in perioada dinaintea desfasurarii alegerilor locale de conducerile centrale ale PRSD si PSD s-a dovedit a fi greu de respectat, in conditiile in care social - democratii nu au respectat regulile jocului. Ca in multe alte privinte Constanta a fost zona atipica, in conditiile in care Madalin Voicu, la acea vreme presedinte al Partidei, a insistat pentru semnarea documentului si a garantat respectarea, litera cu litera, a documentului. Chiar si inainte de alegeri rromii au constatat ca au fost tradati, motiv pentru care strategia pentru alegerile generale a suportat o modificare radicala fata de ceea ce s-a intamplat in anii trecuti. Modul de actiune, in ceea ce priveste colaborarea pentru generale cu alte formatiuni politice, este dictat de punerea in aplicare a legislatiei in domeniul minoritatilor, aplicata in mai mica masura etniei rrome, si indeplinirea angajamentelor asumate de Executiv fata de Uniunea Europeana in ceea ce priveste integrarea tiganilor. Presedintele la nivel national al PRSD, deputatul Nicolae Paun, a declarat ieri ca s-a facut prea putin in acest domeniu, motiv pentru care a fost adoptat un alt model de gandire al colaborarilor cu formatiunile politice. "Anul 2000 a fost momentul lui Madalin Voicu. Acum trecem printr-un moment cand la conducerea Partidei este altcineva", a declarat Nicolae Paun. Este pentru prima oara in istoria de dupa `89 cand rromii nu mai sunt dispusi sa faca concesii partidelor care isi doresc sa ajunga la putere.

Tiganii nu se vor vinde ieftin

Se pare ca tiganii au realizat, in sfarsit, ca au coloana vertebrala, si ca o pot mentine in pozitie verticala, si ca de votul lor poate depinde soarta unuia sau altuia dintre partidele politice care le-au solicitat si obtinut sprijinul. "In momentul de fata lucram la strategie si la lista de revendicari. Solicitarile noastre vor fi lansate pe un site, fapt ce va face posibila consultarea de oricine este interesat de o colaborare cu Partida Rromilor. Deocamdata suntem la mijloc. Daca vom fi contactati de PSD, vom discuta. Acelasi lucru se va intampla si in cazul Aliantei "DA". Asa vom vedea cine are nevoie de noi. Lansam un nou concept de strategie pentru integrarea rromilor: lista de revendicari culturalo - politice", a declarat Nicolae Paun. Nemultumiti de felul cum au fost tratati pana acum, conducerea centrala a partidei a trecut pe lista revendicarilor, printre altele, construirea unei biserici sau manastiri cu hram tiganesc, ridicarea unui monument ridicat in memoria tiganilor deportati, initierea unor cercetari prin care sa se ateste existenta rromilor pe teritoriul Romaniei, prezentarea de piese de teatru in limba rromani care sa se joace pe marile scene ale tarii si, nu in ultimul rand, crearea unui "colt" dedicat etniei la Muzeul de Istorie Nationala. "Vrem sa fim tratati ca membrii celorlalte etnii. Noi nu cerem Transilvania, pe care probabil am fi primit-o daca am fi fost maghiari, nu vrem tratament preferential ci doar crearea posibilitatilor de a ne integra in societatea romaneasca", a sustinut Nicolae Paun.

Constanta, tinta de campanie

Liderul judetean al PRSD, Mircea Alexandru a declarat, cu mai mult timp in urma, si continua sa-si mentina afirmatiile potrivit carora, la Constanta nici macar nu mai poate fi vorba despre o colaborarea cu PSD pentru alegerile generale. Poate ca nu intamplator liderul national al rromilor a declarat ca isi va petrece la mare doua saptamani din luna septembrie. Nicolae Paun a sustinut ca nu este interesat de dobandirea bronzului dupa care alearga turistii, ci de infiintarea unor filiale noi si de angajarea unor discutii cu liderii locali ai partidelor. Chiar daca intentiile in ceea ce priveste eventualele colaborari cu conducerile judetene ale formatiunilor politice nu au fost clar exprimate, Nicolae Paun a lasat sa se inteleaga ca intentioneaza sa "netezeasca" drumul rromilor din judet catre scopurile enuntate de conducerea partidei. Decizia in ceea ce priveste strategia pentru generale apartine delegatilor la congres a caror convocare depinde de primirea sumelor de la bugetul de stat ce revin Partidei Rromilor. In functie de data la care se va discuta rectificarea bugetara si de cat de repede vor ajunge in contul Partidei sumele ce revin acestei structuri, tiganii vor decide ce partide vor sustine, prin candidatii ce vor fi angajati in campania pentru alegerile parlamentare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii