Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii nostri, norocosi la comisii

ro

22 Dec, 2008 02:16 1050 Marime text

mircea_banias_04.jpgMajoritatea deputaţilor şi senatorilor de Constanţa vor activa în comisiile de specialitate pe care le-au preferat # Doi dintre ei au obţinut şi funcţii în structura de conducere a acestora

Familiarizaţi cu viaţa de parlamentar sau aflaţi la prima lor experienţă de acest gen, deputaţii şi senatorii de Constanţa pot spune că şi-au început activitatea. După validarea şi depunerea jurământului, ei au aflat din ce comisii de specialitate fac parte.

Unii au avut şansa de a li se îndeplini dorinţa privind derularea activităţii în cadrul unei anumite comisii de specialitate, alţii, puţini la număr, vor lucra în alte domenii decât cele „preferate".
Printre deputaţii de Constanţa încadraţi la „rubrica" norocoşi se numără şi Constantin Chirilă (PD-L) care va avea ocazia de a lucra în comisia dorită, aceea pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Prima opţiune exprimată de deputatul PD-L Maria Stavrositu a vizat Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Deşi, după cum ne-a mărturisit democrat-liberala, a fost una dintre cele mai râvnite comisii, ea a reuşit ca, în următorii patru ani, să aibă posibilitatea de a se implica în rezolvarea problemelor legate de domeniile respective. De asemenea, Maria Stavrositu va activa şi în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
Colegul său de partid şi de Cameră, Zanfir Iorguş,  declara săptămâna trecută că şi-ar dori să facă parte fie din Comisia administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic fie din cea de industrii şi servicii.
Senatorul PD-L Mircea Banias ar fi fost încântat dacă putea lucra în Comisia economică, industrii şi servicii. Numai că, el va fi secretarul Comisiei apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi este încântat că se va putea implica, printre altele, „în asigurarea securităţii în zona Mării Negre".

Preferinţe liberale

Deputatul PNL Mihai Lupu şi-a menţinut ideea susţinută în campanie. El prefera Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, iar pe parcursul primului său mandat de deputat se va „manifesta" în cadrul acestei comisii. După cum era de aşteptat, deputatul PNL Gheorghe Dragomir a dorit să-şi continue activitatea în Comisia buget, finanţe, bănci, iar dorinţa i-a fost ascultată.
Întrucât este liderul grupului parlamentar PNL din Senat, senatorul Puiu Haşotti nu putea pretinde o funcţie într-una dintre comisiile de specialitate.  Trecând peste acest aspect, senatorul liberal a fost cooptat ca membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

manuela_mitrea_01.jpgSocial democraţia va domina politica externă


Se pare că cea mai râvnită de parlamentarii tomitani a fost Comisia de politică externă din Camera Deputaţilor. Astfel, deputatul din colegiul 3, Cristina Dumitrache va activa aici şi, în paralel, în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
Deşi viza preşedinţia Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, actualul deputat PSD de Constanţa, Manuela Mitrea, îşi va continua activitatea începută în urmă cu opt ani: rămâne vicepreşedintele Comisiei de politică externă.
Dovada consecvenţei deputatului PSD Eduard Martin se pare că a fost apreciată, parlamentarul reuşind să-şi „păstreze" Comisia buget, finanţe, bănci. Colega sa de partid, deputatul Antonella Marinescu a reuşit să preia locul ocupat în legislatura precedentă de actualul senator Alexandru Mazăre şi va activa în Comisia administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.
Pe primul loc în topul preferinţelor deputatului social-democrat Matei Brătianu, s-a aflat Comisia pentru industrii şi servicii, cea în care va putea presta în următorii patru ani.
În Senat, cei doi social-democraţi din Constanţa au ajuns în comisii total diferite: Alexandru Mazăre este membru în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, iar Nicolae Moga a fost cooptat în Comisia apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, unde va fi coleg cu democrat-liberalul tomitan Mircea Banias.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii