Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:44 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordinea pe listele parlamentare, decisă la Centru În ALDE Constanţa se candidează… unde şi cum se poate

ro

05 Sep, 2016 00:00 1799 Marime text
Lideri ai ALDE s-au reunit la Neptun pentru a pune ţara la cale, astfel încât electoratul să le acorde şansa de a se regăsi în viitorul Parlament. Întrunirea de la Neptun la care au fost prezenţi copreşedinţii Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin a fost inclusă printre acţiunile Şcolii de vară TLDE, ale Școlii de vară OFLDE şi ale şedinţei grupurilor parlamentare ALDE, evenimente programate să se desfăşoare în perioada 2-4 septembrie.
 
Discuţiile purtate la malul mării au stabilit criterii de „eligibilitate“ pentru aspiranţii la un mandat de parlamentar. Pentru opinia publică, criteriile includ, evident, aspecte ce ţin de pregătirea profesională, activitatea politică derulată, eficienţa parlamentară manifestată în actualul mandat etc. Ordinea finală pe listele ALDE pentru Camera Deputaţilor şi Senat vor demonstra adevăratele criterii ce au stat la baza promovării… ca în fiecare partid, de altfel. Însă, trecând, deocamdată, peste criterii, am încercat să aflăm care sunt membrii ALDE Constanţa dornici să facă legi pentru români şi să reprezinte interesele electoratului de la malul mării în viitorul Legislativ.
 
Preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Constanţa, senatorul Mircea Banias, a întâmpinat dificultăţi în a-şi nominaliza colegii viitori candidaţi. „Sunt mai mulţi doritori, dar nu ştiu exact care sunt numele lor, pentru că solicitările sau intenţia s-au depus la partid, şi, dacă am avut Şcoala de vară weekendul acesta, nu am ajuns să le văd, să le centralizez. Nu am încă toate numele celor care vor candida“, ne-a explicat liderul ALDE Constanţa.

Ei se vor parlamentari 

Câţiva aspiranţi la mandatul de parlamentar au fost însă „identificaţi“ de Banias. Printre cei care şi-au manifestat, în scris, intenţia de a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie din partea ALDE Constanţa se regăsesc: preşedintele organizaţiei judeţene, senatorul Mircea Banias, liderul filialei municipale - senatorul Christian Gigi Chiru, George Fulina, Dorin Opreanu, Mariana Bolcheş - preşedinta organizaţiei de femei şi Alexandru Gherman. 
 
Interesant de menţionat este faptul că, potrivit lui Banias, cu excepţia lui Gherman, care a precizat că vrea un mandat de senator, „majoritatea au zis la una dintre Camere, nu au menţionat care“. Situaţia este confirmată şi de Christian Gigi Chiru, care a recunoscut că nu a menţionat dacă vrea să îşi prelungească mandatul de senator sau preferă să vadă cum este în Camera Deputaţilor. „Ulterior, se decide unde voi candida. Cert este că domnul Banias va candida într-o parte, iar eu, în cealaltă“, a adăugat senatorul Chiru. 

Ierarhia se stabileşte… mai târziu

Dacă până pe 1 septembrie membrii ALDE au avut posibilitatea să se înscrie în competiţia electorală internă, până pe 1 octombrie, listele vor trebui definitivate la nivelul judeţului. „Votul, acceptul final îl dă conducerea partidului, la Bucureşti. Vom trimite ordinea care se doreşte la Constanţa şi, în principiu, aceasta va rămâne în proporţie de 90%... sau 99,9% aşa cum propune organizaţia“, s-a corectat preşedintele organizaţiei judeţene a ALDE. Referitor la componenţa fiecărei liste cu aspiranţi din partea ALDE Constanţa, Mircea Banias a precizat că urmează să aibă loc „o discuţie cu colegii şi vom hotărî în interiorul organizaţiei, până la 1 octombrie… Din ce am convenit noi, la Neptun, trebuie să definitivăm listele“.
 
Liderul organizaţiei municipale ALDE Constanţa, senatorul Christian Gigi Chiru, a menţionat că „fiecare organizaţie îşi stabileşte lista, însă, ca şi în celelalte partide, decizia ordinii pe liste aparţine conducerii centrale“. 
 
Cât priveşte susţinerea financiară a campaniei electorale premergătoare scrutinului din 11 decembrie, la ALDE se vor dona câte 10.500 de lei de la fiecare filială/candidat (adică 2.300 de euro) şi 63.000 de lei (adică 14.000 de euro) de la fiecare aspirant la un mandat de deputat sau senator.  

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii