Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Finantelor spune ca a suplimentat banii pentru laptele si cornul elevilor

ro

18 Jan, 2010 02:12 1781 Marime text
cap_4.jpgAutorităţile pasează pisica

În timp ce CJC susţine că programul a fost întrerupt din cauza faptului că MF nu a suplimentat sumele pentru laptele şi cornul elevilor, reprezentanţii de la Finanţe îi contrazic

Programul guvernamental „Lapte şi corn" este în continuare blocat la nivelul judeţului Constanţa. Se pare că autorităţile nu au găsit, deocamdată, nicio cale să reia furnizarea produselor către şcolile constănţene.

În urmă cu mai bine de o săptămână arătam că furnizorul de produse lactate şi de panificaţie - SC Dobre şi Fiii SRL - „moştenitorul" constănţean al programului guvernamental iniţiat pe vremea lui Adrian Năstase, a oprit furnizarea laptelui şi cornului către elevi, motivând că s-au acumulat datorii imense din cauza neefectuării plăţilor. Patronul SC Dobre şi Fiii, consilierul municipal PSD Mircea Dobre a anunţat prin intermediul mass-media că are datorii mari la furnizori, având de recuperat până în prezent 34 de miliarde de lei vechi. Reprezentanţii autorităţii contractante - Consiliul Judeţean Constanţa - au declarat că această sumă reprezintă contravaloarea produselor furnizate în luna decembrie, noiembrie şi o parte din luna octombrie, adăugând că Ministerul Finanţelor nu a acordat, la rectificările bugetare, sumele suplimentare necesare derulării programului.

3d_mozaic_Wladimir_Georges_Boskoff_08.jpgMF ar fi dat 13 miliarde pentru Constanţa

I-am contactat, la momentul respectiv, şi pe reprezentanţii Ministerului Finanţelor, pentru a le solicita un punct de vedere faţă de acest blocaj. După mai multe încercări de a lua legătura cu responsabilii în relaţia cu presa, pentru a ne face auzită solicitarea de informaţii cu privire la întreruperea programului la nivelul judeţului Constanţa, timp în care am făcut şi o solicitare scrisă, am primit la redacţie răspunsul ministerului de resort cu privire la situaţia de la Constanţa. Adresa prin care ni s-a răspuns la întrebări ne-a descumpănit întrucât, afirmaţiile reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, cuprinse în ea, contrazic spusele purtătorului de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, care ne declarase că ministerul nu a alocat banii necesari derulării programului. Iată în continuare fragmentul din răspunsul Ministerului de Finanţe cu privire la situaţia plăţilor pentru cornul şi laptele copiilor, la nivelul judeţului Constanţa: „Prin Legea bugetului de stat pe anul 2009, nr. 18/2009, pentru bugetul propriu al judeţului Constanţa au fost alocate de la bugetul de stat, în sumă globală, 57.673 mii lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, din care se finanţau şi cheltuielile privind acordarea produselor lactate şi de panificaţie pentru un număr de 76.917 copii preşcolari şi elevi. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1357 din 18 noiembrie 2009, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, s-au suplimentat sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2009, cu suma de 1.300 mii lei pentru bugetul propriu al judeţului Constanţa pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, din care se poate asigura şi finanţarea unor cheltuieli restante privind acordarea produselor lactate şi de panificaţie". Aşadar, reprezentanţii Biroului de presă al Ministerului de Finanţe susţin că pe 18 noiembrie, judeţul Constanţa a primit 13 miliarde de lei vechi, din care, susţin ei, se putea asigura şi plata laptelui şi cornului oferit elevilor şi preşcolarilor. Cu toate acestea, putem observa că răspunsul Ministerului Finanţelor nu este complet, întrucât ni se spune că s-au alocat 13 miliarde de lei vechi, în timp ce furnizorul de lapte şi corn din Constanţa susţine că are de recuperat datorii de 34 de miliarde de lei vechi.
Precizăm că am încercat, în repetate rânduri, să-l contactăm şi pe purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, pentru a afla şi opinia sa în legătură cu răspunsul Ministerului de Finanţe, însă nu a răspuns la telefon.

Elena Buhaiev: „Furnizorul nu a livrat toate porţiile"

Am luat legătura şi cu inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Elena Buhaiev, care ne-a declarat că deşi instituţia pe care o conduce nu are atribuţii financiare în derularea programului, a făcut demersuri pentru reluarea acestuia. „Finanţarea vine de la Ministerul Finanţelor. Inspectoratul Şcolar Judeţean nu are nici un fel de implicare financiară, doar vizează facturile. Nu ştiu unde este această sincopă. Mâine (n.r. astăzi) vom face o adresă către primul-ministru pentru a afla unde este adevărul legat de finanţarea acestui program", a precizat Elena Buhaiev. Inspectorul şcolar general a declarat că în derularea programului „Lapte şi corn", la nivelul judeţului Constanţa, au existat neregularităţi. „Aproape în fiecare zi, diferite şcoli ne transmiteau la Inspectorat că s-au livrat numai cornurile sau doar laptele. În total s-au acumulat restanţe între 100.000 şi 200.000 de porţii", a precizat Elena Buhaiev.

Dobre şi Fiii: peste 600 de miliarde în patru ani

Menţionăm că SC Dobre şi Fiii SRL va furniza lapte şi corn, în judeţul Constanţa, încă trei ani de acum înainte, întrucât a semnat un acord cadru pe patru ani cu CJC. Contractul atribuit firmei consilierului PSD are o valoare de 51.303.360 lei fără TVA, adică peste 610 miliarde de lei vechi, cu TVA inclus. Potrivit datelor furnizate de CJC, de programul guvernamental beneficiază 495 de unităţi de învăţământ din judeţ, adică 74.558 copii.
SC Dobre şi Fiii SRL îi are ca asociaţi pe Mircea şi Titus - Mircea Dobre, dar şi pe Magdalena Cristina şi Dragoş Piuaru. Societatea este administrată de copiii lui Dobre: Mircea - Titus şi Magdalena Cristina.

Mircea Dobre: „Nu am livrat lapte două zile, dar nu am facturat"

Pentru a afla şi opinia sa, în legătură cu răspunsul ministerului, l-am contactat telefonic şi pe patronul Dobre şi Fiii. Mircea Dobre ne-a declarat că nu va relua furnizarea laptelui şi cornurilor în şcoli şi grădiniţe până ce nu i se vor achita datoriile de zeci de miliarde acumulate până acum. El a precizat că nu crede că CJC a primit bani şi nu i-a achitat facturile. Referitor la acuzaţiile aduse de către inspectorul general şcolar privind neregulile în derularea programului, Dobre a explicat că s-a întâmplat să fie restanţe în ultimele două zile din decembrie. „S-a întâmplat că n-am avut lapte. Nu am livrat, însă nici nu am mai facturat", a precizat patronul Dobre şi Fiii, precizând că alte nereguli nu au mai existat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii