Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Internetul, o necunoscuta pentru parlamentari

ro

26 Oct, 2004 00:00 879 Marime text

Din cei 19 parlamentari care au reprezentat judetul nostru in legislatura 2000-2004, mai putin de jumatate au adrese de e-mail publice # Cei care spala pacatele colegilor din Parlament sunt deputatul liberal Puiu Hasotti, senatorul PNL, Mircea Iustian, deputatii social-democrati Liana Naum si Bogdan Niculescu Duvaz, senatorul PRM, Dan Nicolae Rahau, deputatul UAR, Varujan Pambuccian si cel al UDTTMR, Sali Negiat * In "topul rusinii" se regasesc social-democratii Marian Motoc, Octavian Mitu, Tudor Balta, Traian Rece si reprezentantii PRM, Ion Carciumaru, Gheorghe Ariton si Mircea Stoian * Daca trimiti un e-mail unui membru al Parlamentului ai o sansa din zece sa primesti raspuns

Alesii neamului din spatiul mioritic sunt cunoscuti ca fiind "colectionari", avand o serie de preferinte. In primul rand, in timpul serviciului, aduna ore de somn in zile negre pentru nopti albe. Cazuti in bratele lui Orfeu, savureaza in subconstient incalcitele paragrafe ale legilor care ar trebui analizate si votate. Dar cea mai consistenta colectie a parlamentarilor romani ramane cea de absente. Motivate sau nu, ele dau farmec, culoare si gaura in Buget. Miliarde de lei trec lunar in buzunarele alesilor poporului fara ca acestia sa straluceasca macar la capitolul "prezenta".In actuala legislatura, deputatii si senatorii au cheltuit sume exorbitante pentru diferitele "drepturi". Numai in anul 2003 parlamentarii au cheltuit peste 670 miliarde de lei pentru telefon, fax, deplasari sau Internet. Astfel, 40 de miliarde le-au inlesnit deputatilor deplasarile in strainatate, 328 de miliarde au fost alocate salariilor, in timp ce "alte drepturi ale deputatilor" au costat 276 miliarde de lei. Alte 18 miliarde de lei au fost utilizate pentru serviciile postale, telefon, telefax, abonamente radio-tv si Internet. Si asta in conditiile in care daca trimiti un e-mail unui membru al Parlamentului ai o sansa din zece sa primesti raspuns, deoarece doar un sfert din parlamentarii romani au o adresa de e-mail publica, pentru corespondenta cu cetatenii.

E-mailul, singura modalitate electronica de contactare a parlamentarilor

Intelesul termenilor ca Internet, multimedia, telebanking si e-commerce, care au intrat de mult timp in vocabularul comun, nu este cunoscut de o buna parte dintre parlamentari sau guvernanti.In comparatie cu Europa, nu avem parlamentari cu e-mail. Iar cei pe care ii avem, nu raspund la mesaje. In urma cu cateva luni, eDemocratie.ro publica un raport privind modul de utilizare a emailului de catre parlamentarii romani: doar un sfert din deputatii si senatorii actualei legislaturi au adrese de e-mail publice, iar dintre acestia mai putin de 9% raspund la solicitarile adresate prin e-mail. Un studiu similar, efectuat recent in statele Uniunii Europene arunca o lumina si mai sumbra asupra tarii noastre. Prin comparatie, Romania se plaseaza pe ultimele locuri in ceea ce priveste rata de raspuns si pe ultimul loc in privinta numarului de parlamentari cu adrese de e-mail. Dintre cei 485 parlamentari romani, doar un sfert au adrese de e-mail (circa 120) publicate pe site-urile oficiale ale celor doua camere ale Parlamentului (www.cdep.ro si www.senat.ro). Ca termen de comparatie, in alte tari aflate in pragul aderarii, cum ar fi Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Estonia, toti parlamentarii au adrese publice de e-mail, iar media pentru statele UE este de peste 85 de procente. In plus, adresele parlamentarilor romani nu respecta un format standard cum ar fi, spre exemplu: nume.prenume@cdep.ro.In conditiile lipsei aproape totale a altor mijloace de interactiune pe site-urile cdep.ro si Senat.ro, e-mailul este, practic, singura modalitate electronica (rapida si ieftina) de a-i contacta pe deputati si senatori.

Majoritatea parlamentarilor nu pot fi contactati prin Internet

In ultimii patru ani, populatia judetului Constanta a fost reprezentata in cele doua camere ale Parlamentului de 19 deputati si senatori. Chiar daca, pentru a-si putea exercita activitatea in teritoriu, fiecare birou parlamentar a fost dotat cu calculator conectat la Internet, se pare ca aceasta investitie a fost inutila. In ciuda eforturilor de introducere a noilor tehnologii, parlamentarii nostri sunt inca greu de gasit la celalalt capat al click-ului. Accesand site-urile Camerei Deputatilor si Senatului putem observa cu stupefactie faptul ca parlamentarii constanteni care s-au conformat cerintelor noii tehnologii sunt aproape inexistenti. Cei care spala pacatele colegilor din Parlament sunt deputatul liberal Puiu Hasotti, senatorul PNL, Mircea Iustian, deputatii social-democrati Liana Naum si Bogdan Niculescu Duvaz, precum si reprezentantul Partidului Romania Mare, senatorul Dan Nicolae Rahau. Nu in ultimul rand, printre parlamentarii cu adrese de e-mail se numara si reprezentantii minoritatilor, deputatul Uniunii Armenilor din Romania, Varujan Pambuccian si cel al Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Sali Negiat. Daca in actuala legislatura deputatii PRM Gheorghe Ariton si Mircea Stoian, dar si senatorul Ion Carciumaru s-au evidentiat prin inactivitate, putine fiind luarile de cuvant si proiectele initiate de ei in ultimii patru ani, tot acestia sunt "fruntasi" in ceea ce priveste apropierea de noua tehnologie. Totodata, in "topul rusinii" se regasesc si deputatii PSD Marian Motoc, Octavian Mitu si Tudor Balta, precum si senatorul Traian Rece. Nici unul dintre acestia nu poate fi contactat de cetateni cu ajutorul Internetului, deoarece nu detin adrese de e-mail publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii