Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inițiativă legislativă REPER vrea interzicerea comasării alegerilor locale cu alte tipuri de scrutine

ro

11 Feb, 2024 11:22 678 Marime text


Parlamentarii REPER au depus, o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea comasării alegerilor locale cu alte tipuri de alegeri, precum şi interzicerea organizării alegerilor locale mai devreme cu 30 de zile înainte de încheierea mandatelor aleşilor locali.

Scopul proiectului este de a evita situaţii în care noua administraţie locală ar fi aleasă cu luni bune înaintea încheierii mandatului în curs, ceea ce ar perturba buna funcţionare a administraţiei locale şi ar putea afecta serviciile publice şi proiectele în curs de desfăşurare.

Potrivit proiectului, "mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 15 zile de la data desfăşurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă". Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin încheiere pronunţată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii, prevede proiectul.

Potrivit unei alte prevederi, "alegerile nu pot avea loc mai devreme de 30 de zile anterior finalizării mandatului în curs al aleşilor locali".

Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale a fost înregistrată la Senat, ca primă cameră sesizată şi urmează să fie dezbătută în cadrul comisiilor parlamentare.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii