Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Indezirabilul Traian Rece, minge de ping-pong intre justitie si politica

ro

10 Oct, 2003 00:00 815 Marime text

Afacerile senatorului sunt in vizorul Parchetului de mai bine de trei ani

Cazul fostului senator constantean al Partidului Social Democrat, Traian Rece, continua sa fie dezbatut, dupa aproape un an de la demararea lui. In luna noiembrie 2002, in urma unui memoriu depus de Rece in care reclama abuzuri comise de unii magistrati de la Tribunalul Timisoara in gestionarea unui dosar privind un litigiu comercial intre firma de panificatie pe care o detine si COMCEREAL, acesta a fost audiat de colegii sai din Comisia pentru cercetarea abuzurilor. La vremea aceea, senatorul Traian Rece reclama comisiei o serie de nereguli procedurale privind un litigiu. Dupa aproape un an lucrurile au luat o turnura nefavorabila pentru Rece, in prezent, fiind considerat invinuit in cazul rambursarilor ilegale de TVA.

Conturi de peste 50.000 dolari

In vara 2003, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul Senatului, mai putin de jumatate dintre cei 140 de senatori au declarat ca detin conturi si depozite bancare in tara si in strainatate care depasesc echivalentul a 10.000 de euro. Astfel, impreuna cu familia, acesta detine 50.000 de dolari in conturi si are creante ce depasesc 10.000 de euro. De asemenea, senatorul PSD are bunuri producatoare de venituri nete care insumate depasesc 10.000 de euro pe an. Valoarea actiunilor detinute de Rece trece si ea de 10.000 de euro.La numai cateva zile de la publicarea declaratiilor de avere, senatorul PSD a depus la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) singura oferta pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni la societatea IMUM Medgidia. Oferta a fost depusa in calitate de persoana fizica. Acesta a dorit sa achizitioneze societatea, chiar daca modul in care a fost privatizata a facut, in anul 2000, obiectul unui dosar penal. Dupa ce i-a fost respinsa cererea de achizitionare a societatii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a dispus inceperea actiunilor judiciare impotriva parlamentarilor pentru recuperarea datoriilor inregistrate de firmele acestuia fata de AVAB. Ministrul Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu, a anuntat, in acel moment, ca AVAB s-a autosesizat in urma unor articole aparute in presa si a declansat procedura de executare silita impotriva societatii comerciale "Club 21 Perfect" SRL, al carei unic actionar este Rece, pentru o creanta in valoare de aproximativ 27.000 dolari.

Acuzat de incasari ilegale de TVA

La sfarsitul lunii august, Biroul de Presa al Parchetului Curtii Supreme de Justitie a comunicat ca senatorul se afla in vizorul institutiei de trei ani pentru ca a incasat ilegal taxe TVA si, desi in acest caz 31 de persoane au fost trimise in judecata, in decembrie 2001, faptele politicianului nu au fost solutionate. Dosarul lui Rece se refera la legalitatea derularii unor operatiuni de catre firma "Club 21 Perfect", care ar fi solicitat si obtinut de la Administratia Financiara Sector 5 Bucuresti rambursari de TVA de peste noua miliarde de lei. In prima faza, cercetarile in acest caz au inceput la nivelul Administratiei Financiare, anchetatorii stabilind ca angajatii acestei institutii au fraudat statul cu peste 100 de miliarde de lei, prin rambursare de TVA unor societati care nu aveau dreptul. Astfel, s-a ajuns si la firma lui Traian Rece, iar pentru ca, dupa alegerile din 2000, acesta a dobandit calitatea de senator, anchetatorii au decis separarea dosarului. Pentru a se stabili cat de vinovat este in cadrul acestei "afaceri", procurorii au dispus, luna trecuta, efectuarea unei expertize grafologice in cazul dosarului, urmand sa se ceara declansarea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare a acestuia. Potrivit fostilor angajati ai Administratiei Financiare a sectorului 5, Rece ar fi semnat anumite documente, specialistii expertizand scrisul senatorului si comparandu-l cu cel din acte. La randul sau, ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, a cerut Senatului ridicarea imunitatii parlamentare a senatorului si trimiterea lui in judecata. In urma cu putin timp, Traian Rece s-a grabit sa demisioneze din cadrul PSD si a anuntat ca doreste sa se inscrie in Partidul Democrat. Numai ca planul sau de a se declara o victima a lui Blanculescu si de a se refugia in PD, a dat gres. Liderul Partidului Democrat declara in urma cu o zi, ca Rece va putea intra in formatiunea democrata numai dupa ce isi va lamuri problemele cu justitia. Totodata, senatorii democrati par sa nu agreeze "incuscrirea" cu Rece, anuntand ca alaturi de liberali vor vota pentru ridicarea imunitatii parlamentare a senatorului indezirabil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii