Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demers în Parlament pentru înlesnirea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap (document)

ro

28 Oct, 2016 00:00 3343 Marime text
Un grup de 79 de parlamentari susţine o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Printre semnatari se regăsesc şi câţiva parlamentari de Constanţa - deputaţii Cristina Dumitrache (PSD), Radu Babuş (PSD), Manuela Mitrea (PSD), Victor Manea (PNL) şi senatorul Marian Vasiliev (UNPR). Proiectul se află la Senat încă din luna martie şi până la ora actuală a primit avize favorabile de la membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi de la cei ai Comisiei pentru egalitate de şanse, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
 
Demersul parlamentar a pornit de la faptul că foarte puţine persoane cu dizabilităţi îşi găsesc un loc de muncă în mediul privat sau la stat. Situaţia survine atât din cauza dezinteresului instituţiilor publice de a angaja persoane cu dizabilităţi, cât şi a lipsei unui cadru metodologic de adaptare a concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile specifice persoanelor respective.
 
În acest context, se solicită modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „în sensul stabilirii premiselor legale, de obligativitate pentru domeniul public, de angajare a persoanelor cu handicap în procent de 4% din numărul total de angajaţi de la nivelul instituţiei“. Iniţiatorii susţin că „propunerea legislativă reprezintă un pas important în crearea unui stat modern cu o administraţie «inclusivă», guvernată de principiile egalităţii de şanse şi participării depline a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii“.

Propuneri concrete 

Prima modificare a Legii nr. 488/2006 vizează articolul 78, alineatul 3, prin care firmele care nu angajează persoane cu handicap pot opta pentru una dintre cele două variante puse la dispoziţie de legiuitor. Concret, dacă propunerea de modificare a normativului va trece, angajatorul fie va plăti lunar către bugetul de stat o sumă care să reprezinte 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu dizabilităţi, fie să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, echivalente cu suma respectivă. Singurele exceptate de la aceste prevederi sunt instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică, siguranţă naţională şi cele care activează în domeniul medical.
 
Modificări ar putea apărea şi la articolul 78, după alineatul 4 urmând să se introducă alte cinci alineate noi. Unul dintre ele stipulează că „persoanele juridice de drept public au obligaţia organizării unor concursuri de angajare în funcţia publică dedicate persoanelor cu handicap. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare derulate de către instituţia publică“.
 
Măsurile de adaptare a cerinţelor de concurs şi a condiţiilor de administrare a probelor la nevoile persoanei cu handicap se vor acorda la cererea persoanei care va fi testată.
Metodologia-cadru privind adaptarea concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile persoanei cu handicap va fi întocmită de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în şase luni de la publicarea legii în noua sa formă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii