Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contribuabilii din Eforie beneficiaza de facilitati fiscale

ro

07 Jan, 2010 02:51 2007 Marime text
eforie_primar_ovidiu_brailoiu_10.jpgLocuitorii oraşului Eforie beneficiază în acest an de o serie de facilităţi fiscale, anunţă primarul Ion Ovidiu Brăiloiu.

Facilităţile fiscale sunt acordate în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local Eforie nr. 243/18.11.2009 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2010.

Astfel, persoanele juridice cu sediul în Eforie vor beneficia în 2010 de o reducere de 20% la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren. De asemenea, se aplică o bonificaţie de 3% la impozitul pe clădiri, teren şi mijloacele de transport, pentru plata cu anticipaţie a tuturor obligaţiilor către bugetul local al oraşului, până la data de 31 martie 2010. Primarul Brăiloiu a prezentat, prin intermediul unui comunicat de presă, cotele de impozitare valabile în anul 2010. La impozitul pe clădiri, se aplică 1,5% asupra valorii de inventar a clădirilor care în ultimii trei ani anteriori anului fiscal 2010 au fost reevaluate şi 9% asupra valorii de inventar, în cazul celor care nu au suportat reevaluare contabilă în intervalul de timp mai sus menţionat. În cazul impozitului pe teren, pentru zona A de impozitare se aplică o cotă de 0,6768 lei/mp, pentru zona B, de 0,4598 lei/mp, pentru zona C, de 0,2185 lei/mp, iar pentru zona D, de 0,1272 lei/mp. La sumele de plată rezultate se vor aplica facilităţile fiscale prevăzute în HCL nr. 243/2009. Contribuabilii care desfăşoară exclusiv servicii turistice pe o perioadă de cel mult şase luni într-un an calendaristic, sunt aşteptaţi la sediul Centrului de Relaţii cu Publicul din Eforie Sud, str. Avram Iancu pentru a completa declaraţiile cu privire la încadrarea în prevederile art. 285 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, în vederea obţinerii reducerii cu 50 % la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren.

Scutiri şi reduceri şi pentru persoanele fizice

HCL nr. 243/18.11.2009 a instituit o serie de facilităţi fiscale în 2010, şi pentru persoanele fizice. Astfel, vor beneficia de scutiri şi reduceri la plata impozitelor şi taxelor, minorii, moştenitori ai unor imobile, aflaţi sub tutelâ, plasament familial sau încredinţare, persoanele care într-un an beneficiază numai de indemnizaţie de şomaj şi/sau ajutor social, alocaţie de sprijin, persoanele singure pensionate pentru limită de vârstă care aparţin unor familii cu venituri mici, care se încadrează în prevederile Legii nr. 416/2001 şi care gospodăresc proprietatea deţinută la adresa de domiciliu. De asemenea, în aceeaşi categorie intră şi persoanele pensionate pentru limită de vârstă sau caz de boală care au pensii al căror nivel se situează sub salariul minim brut pe ţarâ, persoanele singure care, temporar, nu au capacitate de muncă, din cauza stării de sănătate, a căror indemnizaţie se situează sub nivelul salariului minim brut pe ţară. Persoanele fizice enumerate beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren în procent de 100% în cazul unor venituri nete totale pe proprietate mai mici de limita stabilită pentru venitul minim garantat, conform Legii nr. 416/2001, ajutorul social sau alocaţia de sprijin. De asemenea, pentru persoanele amintite se aplică o reducere cu 50% a impozitului pe clădire şi a impozitului pe teren în cazul unor venituri totale pe proprietate situate între nivelul venitului minim garantat, conform Legii nr. 416/2001, ajutorul social sau alocaţia de sprijin şi salariul minim brut pe ţară.

De facilităţile fiscale de scutire sau reducere la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren beneficiază persoanele fizice solicitante, începând cu data de întâi a lunii următoare aprobării cererii, cu condiţia achitării debitelor restante pe anii anteriori şi a majorărilor de întârziere aferente. Pentru plata cu anticipaţie a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la 31 martie 2010, pentru toate persoanele fizice se acordă o bonificaţie de 3 % la impozitul pe clădiri, teren şi mijloace de transport. Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot consulta pagina de web a Primăriei Eforie, la adresa www.primariaeforie.ro sau îi pot contacta pe reprezentanţii instituţiei la numărul de telefon 0241/748281, int. 212.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii