Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce vină i-a găsit ANI consilierului PSD Cernavodă Alexandru Olaru

ro

12 Jan, 2012 00:00 3764 Marime text
consilier-Cernavodaprimaria.jpgPotrivit ANI, Olaru nu mai are dreptul să exercite o funcţie sau o demnitate publică, excepţie făcând cele electorale, pe o perioadă de trei ani

Consilierul PSD din Cernavodă Alexandru Olaru a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Instituţia de control a constat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către consilierul local, în urma evaluărilor demarate pe 25 mai 2011. De ce se face vinovat Olaru? Potrivit ANI, consilierul local a încheiat pe perioada exercitării mandatului în cadrul Consiliului Local Cernavodă un contract de procurare produse, în valoare totală de 2.380 lei, între SC Oxipest & Alex SRL (societate în cadrul căreia Olaru are calitatea de asociat şi administrator) şi Primăria Oraşului Cernavodă. În documentul de constatare se arată că Olaru a încălcat Legea nr. 161/2003 ce interzice consilierilor locali care au calitatea de asociat în cadrul societăţilor comerciale cu capital privat să încheie contracte comerciale de executare de lucrări cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte. În raportul ANI se menţionează că lui Olaru Alexandru i-a fost validat mandatul de consilier local în cadrul Consiliului Local Cernavodă la data de 21 iunie 2008. În aceleaşi document se reţine că începând cu data de 11 iunie 2003, Olaru Alexandru deţine calitatea de asociat şi administrator în cadrul SC Oxipest & Alex SRL. Conform ANI, SC Oxipest & Alex SRL, firma administrată de Olaru, a încheiat pe 19 mai 2010, cu Primăria Oraşului Cernavodă, contractul de procurare produse, în valoare totală de 2.380 de lei. Olaru Alexandru s-a prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate la sfârşitul anului trecut, iar la data de 21 decembrie 2011 a depus un punct de vedere, conform ANI. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. Olaru are dreptul să conteste raportul de evaluare a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Cât de prosperă este pentru consilier afacerea cu peşte?

Potrivit declaraţiei de avere, Alexandru Olaru deţine două terenuri, unul la Techirghiol, în suprafaţă de 0,2 ha, cumpărat în anul 2008, şi un altul în Iaşi (oraşul natal), în suprafaţă de 1,5 ha, dobândit prin moştenire în anul 1999. Consilierul local PSD din Cernavodă mai are în proprietate patru locuinţe la Cernavodă, Bran şi Constanţa. Este vorba de un apartament cu o suprafaţă de 65,61 mp în Cernavodă, cumpărat în 1991, de o casă la Bran, construită pe o suprafaţă de 170 mp în anul 2000, şi de două apartamente la Constanţa, cumpărate în 2009, respectiv 2010. Imobilul achiziţionat în 2009 are o suprafaţă de 112,34 mp, iar cel din 2010 de 47,86 mp. Olaru mai deţine un autoturism marca Toyota, fabricat în 1996. Consilierul are declarat pe anul fiscal 2010 un venit de 14.400 lei, realizat din salariul de consilier juridic. Soţia acestuia, Ioana Olaru, a obţinut în 2010 venituri în cuantum de 10.000 de lei din salariul de tehnician. Fiul celor doi, Vasile Olaru, în calitate de ofiţer de poliţie, a câştigat în aceeaşi perioadă 20.000 de lei. Consilierul local este preşedinte al Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit „Iepuraşul" din Cernavodă şi asociat şi administrator al SC Oxipest & Alex SRL din aceeaşi localitate. Potrivit Registrului Comerţului, societatea are sediul pe strada Panait Cerna. Obiectul principal de activitate al societăţii este comerţul cu amănuntul al peştelui, crustaceelor şi moluştelor, în magazine specializate. Firma deţine trei sedii secundare, două în Cernavodă şi unul la Rasova. Sediul de la Cernavodă de pe strada Canalului se ocupă de comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate. Cel din localitatea Rasova are ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al peştelui, crustaceelor şi moluştelor, iar sediul din Cernavodă de pe strada Unirii constituie punctul de lucru al firmei. Firma se află în urmărire penală. La Tribunalul Constanţa a fost înregistrată în data de 12 august 2011 o plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată. Flueraru I. Dumitru este petent, iar făptuitori sunt SC Oxipest & Alex SRL Cernavodă, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit „Iepuraşul" şi Olaru Alexandru.

Investiţiile lui Olaru autorizate de CJC

Consilierul local PSD Alexandru Olaru este cunoscut ca un adevărat „baron" al bălţilor Baciu şi Vederoasa, din Rasova, respectiv Aliman. Pentru diferitele obiective de investiţii ale SC Oxipest & Alex SRL, Alexandru Olaru a apelat direct la Consiliul Judeţean Constanţa. Astfel, firma lui Olaru a solicitat CJC, în 2009, o autorizaţie de construire pentru „Amenajare terenuri de sport, teren de tenis, teren minifotbal, estacadă (n.r. punte fixă construită la ţărm) de pescuit şi piscină" şi a primit autorizaţia la o zi (!) de la solicitare. În raportul anual pe 2010 cu privire la situaţia autorizaţiilor de urbanism se arată că SC Oxipest & Alex SRL a mai depus o cerere de obţinere a unei autorizaţii de construire cu nr. 12070 pe 18 iunie 2010 şi i s-a eliberat documentul pe 28.06.2010, în doar zece zile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii