Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile au trecut, candidatii au ramas pe afise

ro

09 Dec, 2008 02:21 1350 Marime text

afise_electorale_27.jpgDeşi se împlinesc zece zile de la alegeri, străzile sunt în continuare asediate de materiale de propagandă

În timpul alegerilor, toate marile oraşe au devenit front de luptă electorală. Nici Constanţa nu a făcut excepţie, ba mai mult, este unul dintre oraşele în care publicitatea electorală stradală este foarte agresivă.

Mâine se împlinesc zece zile de la alegeri şi, cu toate astea, spaţiul public nu a revenit la forma dinaintea scrutinului pentru parlamentare. Străzile oraşului sunt încă pline de afişe electorale de toate culorile, mesh-uri, bannere şi tot felul de forme de materiale de propagandă. Deşi lupta electorală s-a încheiat, iar cei care vor decide destinele ţării în următorii patru ani au fost decişi, candidaţii la Parlament, unii învinşi, alţii câştigători, continuă să ne privească din afişe, unii pozând pur şi simplu, alţii făcându-ne tot felul de semne cu mâinile. Indiferent de ipostază, afişele expirate deranjează retina, chiar dacă mulţi dintre noi s-au învăţat să le ignore, unii chiar dinainte de alegeri.
Multe dintre panourile stradale păstrează şi astăzi afişele, semn că au fost închiriate pe o perioadă mai lungă de timp, probabil pentru ca personajul politic să se întipărească mai bine în conştiinţa colectivă.

afise_electorale_18.jpgPartidele şi-au amintit de Peninsulă

Nici partea veche a oraşului - Peninsula - nu a scăpat de foamea publicitară a candidaţilor diverselor partide. Culorile vii ale afişelor electorale, menite să atragă şi să reţină privirea preţ de câteva secunde, necesare transmiterii mesajului electoral, contrastează cu nuanţele de gri şi bej şters ale clădirilor din Peninsulă, multe împovărate de trecerea timpului şi transformate în ruine. Această zonă uitată de administraţie, dar şi de partide, care se încăpăţânează să existe aşa, alterată, ca o formă de reproş la adresa gospodarilor oraşului, nu a fost uitată de formaţiunile politice, care au exploatat orice bucăţică din gardul de şantier, care înconjoară clădirile cu risc. Dacă până acum niciun partid nu a luat în considerare oraşul vechi şi problemele lui, iată că toţi şi-au adus aminte de faptul că această zonă poate fi exploatată în campanie. Metri pătraţi întregi de afişe colorează atmosfera mohorâtă, erodată, a Peninsulei. Maldăre de foi de propagandă au fost lipite pe aceste garduri, fără stăpân, apoi jupuite, înlocuite cu altele, la rândul lor jupuite, în nebunia electorală.

Lăsate în grija primăriei

Pentru că mulţi suntem sătui de politică şi poate nu că nu mai vrem să vedem pretutindeni materiale de propagandă, într-o perioadă în care simboluri ale sărbătorilor de iarnă ar trebui să ne îmbie pe străzi, ne-am interesat la primărie cine sunt cei care ar trebui să strângă afişele. Cum era şi firesc, de panourile închiriate se ocupă firmele de panotaj, urmând ca de alte locuri, precum garduri, stâlpi sau arbori, să se ocupe lipitorul, adică partidul care le-a afişat. Astfel, reprezentanţii primăriei ne-au declarat că inspectorii Corpului de Control al primăriei atenţionează partidele să-şi strângă materialul electoral de pe domeniul public, iar dacă aceştia nu o fac, tot angajaţii primăriei sunt cei în sarcina cărora cade această responsabilitate. Probabil că pe asta se bazează şi reprezentanţii formaţiunilor

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii