Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEP a anunțat când va începe campania electorală pentru alegerile locale, perioada de depunere a candidaturilor și a alianțelor electorale

ro

09 Jul, 2020 00:00 2360 Marime text
  • AEP a făcut public calendar provizoriu pentru alegerile locale programate pentru 27 septembrie
  • Pe 2 august 2020 se va constitui Biroul Electoral Central iar 8 august 2020 - Birourile electorale de circumscripţie
  • Alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană până cel mai târziu la data de 11 august 2020
  • Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020
  • Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut public calendar provizoriu pentru alegerile locale programate pentru 27 septembrie.
Ieri, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul UDMR privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an și a respins proiectul Guvernului Orban. La indigo s-a tranșat chestiunea alegerilor și cu o zi înainte, în Senat, acolo unde proiectul Guvernului a fost respins iar cel al UDMR, adoptat. Vă reamintim că în acest context, Camera Deputaților este forul decizional.
Revenind la calendarul alegerilor locale, potrivit AEP, pe 2 august 2020 se va constitui Biroul Electoral Central. Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august a.c., dată de la care vor putea fi înregistrate și alianţele electorale şi va începe și depunerea candidaturilor.

Alianțele electorale se înregistrează la biroul electoral de circumscripție județeană până cel mai târziu la data de 11 august 2020.
În ceea ce priveşte alianţele electorale, la alegerile locale, acestea se pot constitui între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local.
Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a candidaturilor la data de 24 august 2020.

Campania electorală va începe în data de 28 august 2020 şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.
Conform prevederilor art. 47 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 115/2015, propunerile de candidaţi, în cazul alianţelor electorale, se vor face în scris, în două exemplare originale şi două copii, sub semnătura conducerii organizaţiilor judeţene ale acestora şi pe baza listei susţinătorilor, listele cu propuneri de candidaţi trebuind semnate şi de conducerile judeţene ale fiecărui partid politic din alianţă. Dacă alianţele electorale se constituie la nivel comunal, orăşenesc, municipal sau de sector al municipiului Bucureşti, listele se semnează de conducerea alianţei şi se contrasemnează de conducerea fiecărei organizaţii locale din coaliţie, mai informează AEP.

AEP mai precizează că Legea nr. 84/2020 prevede reducerea la jumătate a numărului minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, iar partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susţinători pentru candidaturile la consiliul local şi funcţia de primar din aceeaşi circumscripţie electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean din aceeaşi circumscripţie electorală.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii