Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:32 19 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Producatorii romani nu au depus documentatii pentru protejarea produselor traditionale

ro

18 Apr, 2008 00:00 395 Marime text
Producatorii romani de produse alimentare nu au depus pana in prezent nici o documentatie la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/ pentru protejarea denumirii de origine a unui produs, desi legislatia a permis acest lucru de la mijlocul lunii noiembrie 2007. "Speram ca odata cu intrarea in functiune a noului Oficiu National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti producatorii isi vor da seama de importanta inregistrarii produselor proprii. Practic, inregistrarea este in folosul lor pentru protejarea produselor, dar si pentru comercializarea pe piata nationala si europeana", a declarat pentru ROMPRES Tudorel Balta, consilier in MADR. Acesta a precizat ca, in ultimele luni, au fost organizate o serie de seminarii in toata tara pentru a le explica producatorilor romani ce au de facut pentru a-si proteja produsele si importanta acestui demers. In prezent, reprezentantii MADR din directia produsele traditionale ofera consultanta si asistenta tehnica gratuita in elaborarea documentatiei pentru protectia unui produs. "Prima documentatie care va veni din partea unui producator sau a unui grup de producatori in vederea solicitarii protectiei denumirii unui produs va fi publicata pe site-ul MADR timp de 60 de zile, perioada in care un alt producator poate contesta solicitarea primului producator daca acesta nu respecta toate prevederile retetei din caietul de sarcini", a precizat Balta. Reprezentantul MADR a subliniat ca nici in cele zece tari intrate in Uniunea Europeana in 2004 producatorii nu s-au miscat foarte repede pentru inregistrarea denumirii de origine a unui produs, abia din 2007 au inceput sa depuna mai intens astfel de documentatii pentru protejare. "Acest fenomen se va intalni si in Romania. Nu cred ca producatorii nostri se vor misca mai rapid pe acest segment", a precizat consilierul MADR. Potrivit datelor MADR, la nivelul UE, cele mai multe denumiri geografice sau de origine protejate pentru anumite produse au fost inregistrate de Italia - 149, urmata de Franta cu 143, Portugalia - 93, Spania - 91, Grecia - 84, Germania - 69, Marea Britanie - 29. Austria detine 12 denumiri protejate pe piata UE, Olanda - sase, iar Belgia - patru. Datele sunt la nivelul anului 2005. In tarile care au aderat in 2004, Cehia detine trei denumiri protejate, dar mai are depuse 31 de dosare, Ungaria are 10 denumiri cu protectie si depuse tot 31 de dosare, iar Polonia detine sapte denumiri protejate. Obtinerea atestarii nationale pentru un produs dintr-o denumire de origine protejata, de exemplu salamul de Sibiu sau branza de Moeciu, permite oricarui producator din Romania sa fabrice acel produs, daca respecta toata documentatia prevazuta intr-un caiet de sarcini. Ulterior, dupa obtinerea atestarii nationale, MADR solicita la Bruxelles o atestare comunitara care ofera protectie fata de produsele de acest gen realizate in tarile UE. Protectia comunitara a denumirii de origine pentru salamul de Sibiu arata ca numai pe teritoriul Romaniei mai poate fi fabricat acest produs, de orice producator ce respecta parametri din caietul de sarcini. Timpul maxim prevazut in legislatia comunitara pentru atestarea denumirii de origine este de sase luni. Certificarea efectiva a denumirii de origine se face de un organism extern acreditat de MADR - in prezent sunt un numar de 12 de astfel de organisme pe piata romaneasca. Tarifele de certificare sunt situate intre 500 si 1.000 de euro. Obtinerea acestei certificari ofera producatorului roman posibilitatea de a utiliza eticheta specifica a produsului cu denumire de origine protejata. La ora actuala, conform legislatiei in vigoare sunt peste 70 de denumiri de origine in Romania pentru care s-ar putea cere protejarea acestora. Aceasta legislatie nu se refera insa la bauturi alcoolice (vinuri, tuica), ci doar la produse alimentare sau la sucuri din fructe. In ceea ce priveste produsele traditionale din diferite zone geografice MADR detine pana in prezent o lista cu peste 1.800 de astfel de produse. Guvernul a aprobat miercuri infiintarea Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, institutia urmand sa devina functionala in maxim doua luni. Recrutarea personalului va incepe in circa doua saptamani. Conducerea Oficiului va fi asigurata de un director executiv numit prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar personalul Oficiului National va fi format din functionari publici si personal contractual, iar sediul institutiei va fi in judetul Brasov. Noul oficiu ii va sprijini pe producatorii romani in pregatirea documentatiei necesare pentru inregistrarea si promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti, in vederea dobandirii protectiei denumirii acestora pe piata Uniunii Europene. Noua institutie va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si va fi finantata integral de la bugetul de stat.

Scris de: {autor}RMP{/autor}

Ti-a placut articolul?

Comentarii