Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:41 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ŞTIRIPESURSE.RO Stenograme în dosarul lui Radu Mazăre

ro

10 Apr, 2014 14:05 2801 Marime text
Potrivit convorbirilor interceptate la 01.09.2011 între Mazăre Radu Ştefan şi Schwartzenberg Emilian a rezultat că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se Schwartzenberg Emilian:
„EMILIAN SCHWARTZENBERG: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.
RADU MAZARE: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga …
……
RADU MAZARE: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…
EMILIAN SCHWARTZENBERG:A…am înţeles !
MAZĂRE RADU : Eu vorbesc de Israel.
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.
……
RADU MAZĂRE: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..şi tu mă aştepţi acolo ?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport….(f 189, vol. 1)
 
Această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham.
 
Astfel, la data de 13.09.2011, Schwartzenberg Emilian face primele plăți din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro și 40.000 de euro în conturile personale ale lui Mazăre Radu Ștefan și, respectiv, Mazăre Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel.

    La data de 29.09.2011, SC SHAPIR STRUCTURES SRL a solicitat, având în vedere complexitatea lucrărilor şi studiul terenului, decalarea datei de depunere a ofertei, respectiv de la data de 11.10.2011 în data de 05.11.2011. Prin nota justificativă privind decalarea datei de deschidere a ofertelor a fost aprobată data de 04.11.2011 ca dată limită de depunere şi deschidere a ofertelor.
    La data de 18.10.2011, între MORGENSTERN AVRAHAM și RADU MAZĂRE au loc discuții telefonice cei doi stabilind o întâlnire pentru a doua zi la locuința primarului la care Morgenstern Avraham .

 

    La data de 04.11.2011, S.C. Shapir Structures S.R.L. a depus oferta sa la sediul autorităţii contractante, respectiv RAEDPP Constanţa.

Trebuie subliniat că oferta depusă de S.C. Shapir Structures S.R.L. depăşea din punct de vedere financiar cu suma de 3.722.910 lei valoarea estimată de autoritatea contractantă în anunţul publicat. Acest fapt însă a fost rezultatul unei negocieri directe între Morgenstern Avraham şi primarul Mazăre Radu Ştefan, aşa cum rezultă din convorbirile interceptate în acea perioadă . Astfel, la data de 02.11.2011, Morgenstern Avraham îl contactează pe  unul dintre subordonaţii săi în cadrul societăţii Shapir Structures S.R.L.) pe care-l informează că a vorbit cu MAZĂRE, cu care a stabilit să se întâlnească a doua zi, la Bucureşti. Interlocutorul îi spune lui MORGENSTERN AVRAHAM că ceea ce trebuie să rezolve, în urma acestei discuţii cu primarul, este că suma stabilită în contract trebuie mărită, că, altfel, nu îşi mai recuperează banii pentru cheltuielile făcute…. MICKY îi spune lui MORGENSTERN AVRAHAM că va mai avea nevoie de cel puţin 200.000-300.000 de euro, pentru pregătirile prealabile lucrărilor.
        MORGENSTERN AVRAHAM îl întreabă pe MICKY ce mai doreşte să obţină de la MAZĂRE, iar interlocutorul îi spune că, deocamdată, este destul ceea ce i-a spus.
Într-o discuţie din aceeaşi dată, 3 ore mai târziu, MORGENSTERN AVRAHAM este contactat de către MICKY, care-l informează că s-a documentat mai bine, iar situaţia este mai gravă decât credea, aşa că va fi nevoie să solicite mărirea sumei din contract cu cel puţin 400.000 de euro. Interlocutorul îl întreabă dacă a rămas stabilit să se întâlnească cu primarul a doua zi, la ora 10:00, dar MORGENSTERN AVRAHAM  îi explică acestuia că se va întâlni deseară, iar MICKY declară că e bine că l-a sunat pe MORGENSTERN AVRAHAM la timp.
Întâlnirea dintre Morgenstern Avraham și Mazăre Radu Ștefan este confirmată și de discuțiile purtate la aceeași dată între cei doi. Astfel, în ziua de 02.11.2011, la ora 10:04:59, MORGENSTERN AVRAHAM îl contactează pe RADU MAZĂRE cu care stabilește detaliile unei întâlniri.
În aceeaşi zi, la ora 14:41:30, MORGENSTERN AVRAHAM  este contactat de către RADU MAZĂRE,  care-l informează cu privire la programul său în același context al stabilirii unei întâlniri între cei doi.
  RADU MAZĂRE îl întreabă pe MORGENSTERN AVRAHAM dacă vrea să discute mai multe cu el sau doar pe scurt. MORGENSTERN AVRAHAM  declară că are nevoie de 5 minute… îi va explica problema şi-i va da o hîrtie, după care va pleca.
Cei doi stabilesc să ţină legătura.  
În aceeaşi zi, 02.11.2011, la ora 19:40:57, MORGENSTERN AVRAHAM este contactat de către RADU MAZĂRE, care-l informează că este la un restaurant unde am avut plăcerea să-l cunosc pe prietenul tău, ILAN”. MORGENSTERN AVRAHAM afirmă că ajunge în 10 minute, iar interlocutorul declară că-l va aştepta.
Aşadar la data de 02.11.2011, cu două zile înainte de termenul limită de depunere a ofertei, Morgenstern Avraham s-a întâlnit cu primarul Mazăre Radu Ştefan, pentru a-i solicita o creştere a valorii contractului. Negocierile între cei doi au fost favorabile societății Shapir, aceştia convenind ca oferta financiară depusă de această societate să fie mai mare decât valoarea estimată publicată în anunţul de participare cu aproape 10%. A fost ales acest prag întrucât, în cazul în care ar fi depăşit 10% din valoarea estimată, oferta societăţii Shapir ar fi trebuit descalificată, potrivit disp. art. 36 din HG nr. 925/2006 pentru aplicarea OUG 34/2006.

Sursa text: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii