Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:33 22 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vama Agigea, „călcată“ de procurorii DNA! Contestațiile suspecților vor fi analizate de Curtea de Apel București

ro

09 Dec, 2021 00:00 1361 Marime text
  • DNA a anunțat ieri, 7 decembrie 2021, că vameșul Daniel Cojocaru este suspectat de comiterea a două acte materiale de luare de mită, ce s-ar fi produs la începutul acestui an, în lunile ianuarie și februarie.
  • În cazul inspectorului vamal de la Agigea, al inspectorului ITM Iulian Răzvan Neagu și al unuia dintre afaceriști, al cărui nume nu a fost făcut public de DNA, Tribunalul București a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă.
  • Măsura a fost contestată, așa încât dosarul privind arestarea preventivă a celor trei va fi analizat de Curtea de Apel București, instanță care va avea ultimul cuvânt de spus în legătură cu libertatea suspecților.
  • Potrivit legislației în vigoare, toți suspecții din dosar beneficiază de prezumția de nevinovăție.
 
Procurorii anticorupție au obținut arestarea preventivă a inspectorului vamal Daniel Cojocaru, lucrător în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, pe care îl acuză de luare de mită.
 
DNA a anunțat ieri, 7 decembrie 2021, că vameșul este suspectat de comiterea a două acte materiale de luare de mită, ce s-ar fi produs la începutul acestui an, în lunile ianuarie și februarie.
 
Potrivit DNA, acesta ar fi solicitat 8.700 de dolari, în două rânduri, de la reprezentanții unei societăți comerciale, pentru a debloca transportul a două containere cu măști de protecție venite din China.
 
Vameșul de la Agigea este cercetat în dosar alături de inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov, George Gavrilă, dar și de lucrătorii ITM Ilfov Iulian Răzvan Neagru și Florentina Alina Andrei.
 
În cazul inspectorului vamal de la Agigea, al inspectorului ITM Iulian Răzvan Neagu și al unuia dintre afaceriști, al cărui nume nu a fost făcut public de DNA, Tribunalul București a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă.
 
Măsura a fost contestată, așa încât dosarul privind arestarea preventivă a celor trei va fi analizat de Curtea de Apel București, instanță care va avea ultimul cuvânt de spus în legătură cu libertatea suspecților.
 
8.700 de dolari pentru fiecare container blocat
 
În ceea ce-l privește pe Daniel Cojocaru, procurorii DNA au spus că faptele de care este suspectat au legătură cu un container sosit din China, în care se aflau măști de protecție și care „fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață“.

 
Potrivit DNA, „pentru a debloca transportul cu măști de protecție, inculpatul Cojocaru Daniel în calitate de inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, în data de 13 ianuarie 2021, ar pretins suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei“.
 
Au mai spus procurorii că „similar, inculpatul Cojocaru Daniel ar mai fi pretins și la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China“.
 
În contiunuare, procurorii anticorupție au stabilit că „după efectuarea unora dintre formalitățile vamale în Portul Constanța – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităților vamale“.
 
„În acest context, ultima instituție a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măștile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul Neagu Iulian Răzvan care, în schimbul foloaselor anterior menționate (de 2400 lei și a unui bax de 2000 măști faciale), ar fi emis adresa din care reieșea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar“, potrivit comunicatului remis ZIUA de Constanța de către Direcția Națională Anticorupție.
 
Șeful ITM Ilfov, suspect în dosar
 
Așa cum precizam anterior, inspectorul vamal de la Agigea este cercetat în dosarul instrumentat de DNA alături de alte persoane.
 
Este vorba despre George Gavrilă, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, „în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale), Iulian Răzvan Neagu, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale), Florentina Alina Andrei, inspector de muncă în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Ilfov, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale)“.
 
În aceeași cauză este cercetat și un asociat al unei firme, „în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale)“.
 
Au mai precizat procurorii că 12 percheziții domiciliare au fost efectuate pe 6 decembrie, fiind vizate locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care patru la sediul I.T.M. Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
 
Conform DNA, în ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, inculpatul Gavrilă George, în calitate de șef al I.T.M. Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru inculpatul Neagu Iulian Răzvan (membru în comisia de recepție), astfel încât I.T.M. Ilfov să atribuie în mod preferențial un contract de lucrări. În zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 și 06 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, împreună cu Neagu Răzvan Iulian, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro)“.
 
În continuare, procurorii au spus că „la data de 6 decembrie 2021, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante“.
 
„Tot în legătură cu respectivul contract, la data de 02 iulie 2021, în calitate de ordonator de credite al I.T.M. Ilfov, Gavrilă George i-ar pretins aceluiași administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare și transport ale unor deșeuri de la locuința acesteia. La data de 08 iulie 2021, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare“, potrivit datelor furnizate de DNA.
 
Măști faciale pe post de mită
 
Totodată, procurorii au mai arătat că „într-un context separat, inculpatul Neagu Iulian Răzvan, în calitate de inspector de muncă în cadrul I.T.M Ilfov, la data de 14 ianuarie 2021 ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măști faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu. Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgență, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție“.
 
Este vorba despre containerele pentru care s-a dispus încătușarea inspectorului vamal Daniel Cojocaru, pentru luare de mită.
 
De asemenea, procurorii au mai arătat că „într-un context separat, în alte trei împrejurări, inculpatul Neagu Iulian Răzvan ar fi pretins și primit , în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni ori pentru a aplica sancțiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme“.
 
Așa cum am precizat anterior, trei dintre suspecți, respectiv vameșul constănțean Daniel Cojocaru, alături de inspectorul ITM Iulian Răzvan Neagu și asociatul din cadrul firmei, au fost arestați de Tribunalul București.
 
Totodată, potrivit DNA, față de George Gavrilă, șeful ITM Ilfov, instanța a dispus măsura arestului la domiciliu, iar față de Florentina Alina Andrei, inspector ITM Ilfov, a fost dispusă măsura controlului judiciar.
 
„În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, au mai spus procurorii.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, în legătură cu arestul preventiv, aceasta va fi definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Casă din donație
Ce avere are vameșul din Agigea, arestat la cererea DNA (DOCUMENTE)

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii