Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:53 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacanţă de coşmar Turist condamnat după ce s-a plimbat cu un sky jet la Saturn

ro

27 Mar, 2019 00:00 1033 Marime text
Curtea de Apel Constanţa a dispus ieri condamnarea unui bărbat pentru că a condus un scki jet fără brevet sau certificat de capacitate corsepunzătoare. De asemenea, tot în acest dosar, a fost condamnat şi cetăţeanul care i-a închiriat scki jet-ul primului menţionat.
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa arată, conform rolii.ro, că, în luna august 2012, pe apele Mării Negre, în dreptul plajei Adras din staţiunea turistică Saturn, judeţul Constanţa, inculpatul P.I. a pus în exploatare şi navigaţie o ambarcaţiune de agrement cu motor mai mare de 15 kilowaţi, adică un schi-jet cu motor de 58,8 kilowaţi, care nu era înregistrat în evidenţele Autorităţii Navale Române. Mai mult decât atât, inculpatul mai este acuzat că i-a încredinţat conducerea navei respective co-inculpatului H.G., care nu deţinea certificat internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement“.
 
„Din cauza nepriceperii în conducerea unei astfel de ambarcaţiuni şi a necunoaşterii regulilor de navigaţie pe mare, a provocat un accident nautic, co-inculpatul a intrat în coliziune cu hidrobicicleta pe care se afla o familie formată din patru persoane, printre care şi persoana vătămată T.M. şi care a suferit leziuni corporale grave, cu numeroase fracturi, vindecabile în 180 de zile de îngrijiri medicale şi care i-au pus viaţa în primejdie, prin anemie acută post-hemoragică“, conform magistraţilor.
 
În primă instanţă, Tribunalul Constanţa a decis condamnarea inculpatului P.I. la opt luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de încredinţare a conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi la alte patru luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de punere în exploatare sau navigaţie a unei nave neînregistrate. Instanţa a contopit pedepsele menţionate mai sus în pedeapsa cea mai grea, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de opt luni de închisoare. Instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei şi a stabilit termen de supraveghere de doi ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii.
 
Turistul care a închiriat ambarcaţiunea de agrement a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, la patru luni de închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni de punere în exploatare sau navigaţie a unei nave neînregistrate şi la alte patru luni de închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni de vătămare corporală din culpă.
 
Instanţa a contopit pedepsele menţionate mai sus în pedeapsa cea mai grea, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Tribunalul Constanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă şi a decis obligarea inculpatului care l-a rănit să-i achite 20.000 de euro echivalent în lei la data plăţii - despăgubiri civile către această parte civilă reprezentând daune morale.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care ieri a majorat pedepsele de la opt luni la 1,4 ani de închisoare cu suspendare.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii