Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un turist din Neamț a învins Poliția Locală Constanța în instanță pentru parcare!

ro

12 Jun, 2023 00:00 8069 Marime text
  • „Nu se poate stabili dacă autoturismul cu numărul de înmatriculare (...) a fost parcat într-un loc situat în zona 2 reglementată de anexa 2 la HCLM 123/2021 într-o perioadă pentru care datora taxa de parcare sau în perioada incipientă de 30 de minute pentru care nu se percepe o taxă“, au spus judecătorii din Piatra Neamț.
  • Primarul municipiului Constanța a declarat apel împotriva hotărârii de anulare a amenzii pentru parcare.
  • Este nelegal şi incorect faptul că pentru un serviciu oferit de municipalitate, respectiv utilizarea unui loc de parcare într-o parcare publică, deşi a plătit tariful stabilit pentru o parcare de 3 ore (180 minute), Primarul Municipiului Constanţa, prin Direcţia Generală Poliția Locală, constată aşa zisa faptă contravenţională de a nu plăti parcarea publică când cu 3 minute, când cu 2 minute şi 12 secunde, «înainte» de a încasa tariful şi îl sancţionează cu o amendă de 500 lei“, a apreciat conducătorul auto sancționat.
Judecătorii din Piatra Neamț au anulat o amendă de 500 de lei aplicată de Poliția Locală Constanța, în baza Regulamentului parcărilor publice din oraș, adoptat prin HCL Constanța 123/2021!
 
În motivarea deciziei prin care i-au dat dreptate șoferului, judecătorii au arătat, printre altele, că „nu s-a dovedit de către intimat (nr., Poliția Locală Constanța) faptul că ora 17.20.48 era în afara celor 30 de minute stabilite prin regulament că oferă posibilitatea de a parca gratuit, fapt ce putea fi verificat de către agenţii constatatori prin demersuri specifice, inclusiv prin accesarea înregistrărilor video ale camerelor de supraveghere“.
 
Astfel, instanța a spus că „în cazul de faţă instanţa reţine că există un dubiu care nu a fost înlăturat, în sensul că nu se poate stabili dacă autoturismul cu numărul de înmatriculare (...) a fost parcat într-un loc situat în zona 2 reglementată de anexa 2 la HCLM 123/2021 într-o perioadă pentru care datora taxa de parcare sau în perioada incipientă de 30 de minute pentru care nu se percepe o taxă“.
 
Fragmentul este cuprins în Hotărârea nr. 1041/2023 a Judecătoriei Piatra Neamț, instanță care a dat dreptate conducătorului auto și a dispus anularea amenzii de 500 de lei pe care șoferul din Neamț o încasase la Constanța, deși trimisese SMS pentru plata parcării.
 
Se arată în decizia luată în dosarul cu indicativul 10224/279/2022 că, „în motivarea plângerii contravenționale, petentul arată că a fost sancţionat cu suma de 500 lei pentru faptul că: «a parcat autoturismul marca BMW, cu număr de înmatriculare (...),  proprietate personală, în parcarea Gravity Parc, amenajată de municipalitate, pe strada Soveja, fără a avea achitat tariful orar»“.
 
Astfel, a arătat reclamantul că „în realitate, în după amiaza zilei de 16.09.2022, a ocupat un loc de parcare cu plată în parcarea din proximitatea City Park Mall Constanţa, pe strada Soveja“.
 
„Lipsit de posibilitatea de a plăti taxa cu numerar“
 
În continuare, omul a explicat că „a fost lipsit de posibilitatea de a plăti taxa aferentă duratei parcării cu bani numerar, metoda acceptată la plata pe întreg teritoriul naţional, parcarea nefiind utilată cu parcometru, aparat de taxare automată sau personal care să încaseze plata parcării“.
 
„A avut însă opţiunea (restrânsă consideră petentul) de a face plata prin SMS. Consideră că această opţiune este restrânsă, pentru că ar fi fost în imposibilitatea de a plăti, dacă nu ar fi avut un telefon mobil, dacă telefonul ar fi fost descărcat sau dacă nu ar fi avut credit pe telefon. Consideră că ar fi interesul şi, mai cu seamă, obligaţia Primăriei Constanţa, Primarului Municipiului Constanţa, Consiliului Local Constanţa, Direcţiei Generale a Poliţiei Locale Constanţa să pună la dispoziţia utilizatorilor parcărilor publice pe care le administrează posibilităţi alternative de plată a tarifelor pe care le-au stabilit şi vor să le încaseze“, se mai precizează în decizia instanței.
 
Conducătorul auto „a plătit tariful pentru o staţionare în acea parcare publică pentru o perioadă de 3 (trei) ore. În dovedirea acestei afirmaţii ataşează fotocopia sms-ul: a trimis la nr. 7475, afişat pe panoul din parcarea publică cu instrucţiunile şi modul în care se face plata parcării, textul «GR01NT12MMW», vineri, 16 sept, ora 17: 23 şi a primit răspuns «Ai fost taxat cu 0,44 EUR + TVA pentru parcare pentru 3 ore, 0 min. în Zona 2 Constanţa. (..) expiră la 16.09.2022 20: 23: 49. Nr. înmatr. : (...)»“.
 
„Nelegal și incorect“
 
La revenirea la parcare după cele trei ore, omul a găsit înștiințarea potrivit căreia a fost sancționat contravențional pentru că a parcat fără să achite tariful.
 
„Este nelegal şi incorect faptul că pentru un serviciu oferit de municipalitate, respectiv utilizarea unui loc de parcare într-o parcare publică, deşi a plătit tariful stabilit pentru o parcare de 3 ore (180 minute), Primarul Municipiului Constanţa, prin Direcţia Generală Poliția Locală, constată aşa zisa faptă contravenţională de a nu plăti parcarea publică când cu 3 minute, când cu 2 minute şi 12 secunde, «înainte» de a încasa tariful şi îl sancţionează cu o amendă de 500 lei“, a apreciat omul.
 
După deliberări, judecătorii din Piatra Neamț i-au dat dreptate conducătorului auto și au anulat amenda primită.
 
Decizia însă a fost atacată de Primarul Municipiului Constanța, iar dosarul a ajuns acum la Tribunalul Neamț, instanță care va analiza apelul primarului în luna octombrie 2023.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii