Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un taximetrist a contestat amenda primită pentru că a trecut pe roşu. Ce a decis Judecătoria Constanţa

ro

14 May, 2019 00:00 1926 Marime text
Pe rolul Judecătoriei Constanţa s-a aflat dosarul prin care P.I., taximetrist, a contestat o plângere contravenţională emisă de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa. Pronunţarea a avut loc la data de 6 mai 2019. În motivarea plângerii, taximetristul arată că, la data de 14.01.2019, în timp ce conducea autovehiculul marca Dacia Logan, în regim taxi, a plecat dintr-o intersecţie, pe culoarea verde a semaforului, iar la momentul la care a ajuns în centrul intersecţiei a apărut culoarea galbenă, iar petentul şi-a continuat drumul. După 30-40 secunde a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie, care i-a dus la cunoştinţă petentului că a trecut pe culoarea roşie a semaforului.
 
Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, încheiat la data de 14.01.2019, petentul a fost sancţionat contravenţional, întrucât la data de 14.01.2019, ora 18.05, a condus autovehiculul pe culoarea roşie a semaforului. Pentru săvârşirea acestei contravenţii, petentului i s-a aplicat sancţiunea principală a amenzii în cuantum de 4 puncte amendă şi sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Aşadar, fiind menţinută prezumţia de validitate şi legalitate a procesului-verbal contestat, nefiind înlăturată forţa probantă de care se bucură acesta, dar fiind înlăturată prezumţia de nevinovăţie a petentului, căreia într-adevăr i-a conferit relevanţă Curtea Europeană a Drepturi lor Omului şi în materie contravenţională, prin oferire a posibilităţii fiecărei părţi implicate în a-şi dovedi susţinerile, şi ţinând seama că prin procesul-verbal de contravenţie acestuia i-a fost aplicată sancţiunea contravenţională principală a amenzii, dozate în mod corespunzător gradului de pericol social al faptei, în temeiul art. 34 din O.G. nr. 2/2001, instanţa va considera că plângerea formulată de petent împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, încheiat la data de 14.01.2019, dedusă judecăţii, este neîntemeiată, prin prisma nedovedirii de către petent a susţinerilor formulate prin plângerea formulată, cu referire la netemeinicia faptei contravenţionale, motiv pentru care o va respinge şi, implicit, va menţine procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii