Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un pompier a obligat inspectoratul să-i achite peste 500 de ore suplimentare. Decizia, contestată de ISU

ro

28 Dec, 2019 00:00 22303 Marime text

Un pompier a reuşit în instanţă să oblige inspectoratul din care face parte să-i achite aproximativ 550 de ore suplimentare efectuate în anii 2015, 2016 şi 2017. Mai mult, inspectoratul a mai fost obligat să-i achite pompierului 21 ore suplimentare efectuate în anii 2016, 2017, în zilele în care a participat la bilanţurile ISU, probele sportive, evaluarea abilităţilor motrice şi a celor necesare testării auto şi psihologice.


Dosarul se află pe rolul Tribunalului Galaţi din luna martie a anului 2018.


Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului, pompierul a solicitat, conform portalului rolii.ro, obligarea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ Galaţi:
a) la plata orelor suplimentare prestate peste durata normală a programului de lucru, respectiv peste norma de ore lunară, prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acestora, începând cu luna febr. 2015 şi pe viitor până la încetarea raporturilor de muncă (...);
b) la plata orelor prestate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale în care în mod normal nu se lucrează prin adăugarea unui spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, începând cu luna febr. 2015 şi pe viitor până la încetarea raporturilor de muncă (...) sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală aferentă până la momentul plăţii efective;
c) la plata orelor suplimentare intervenite în perioada 2015 şi până în prezent ca urmare a impunerii participării reclamantului la bilanţurile ISU, probelor sportive, evaluarea abilităţilor motrice şi a celor necesare testării auto şi psihologice.


În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat, printre altele, conform rolii.ro, că are calitatea de funcţionar public cu statut militar în cadrul ISU Galaţi şi că în perioada 2015 şi până-n prezent a efectuat peste 1.602 ore de muncă suplimentară, executând servicii şi în zilele de sâmbătă şi duminică precum şi în zilele nelucrătoare şi-n cele de sărbători legale, angajatorul nu i-ar fi acordat nici zile libere, pontate, în compensaţie şi nici plata orelor suplimentare.


Oficialii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ Galaţi, prin întâmpinare, au solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată, menţionând că pompierul are statut de cadru militar potrivit Legii nr.80/1995 căruia îi sunt incidente regulamentele militare emise de Ministerul Apărării Naţionale, conform art.6, art.8 lit.b, art.109 alin 1 şi 2 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.


Prin urmare, potrivit Ordinului M 38/15.03.2016-R.G.I, - Regulamentul de ordine interioară în unitate, are obligaţia de a pune în executare ordinele primite de la eşalonul superior şi acesta poartă întreaga răspundere pentru legalitatea şi urmările ordinelor sau dispoziţiilor date, respectiv a ordinului emis prin Nota-raport nr.(...)/05.02.2015, Procedura de sistem (...) – Procedura privind acordarea majorării salariale pentru orele prestate în zilele de sâmbătă, duminică precum şi în zilele de sărbători legale ţi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează, Ordinul IGSU nr.(...) din 12.03.2015.


„Prin aceste ordine, s-a dispus tuturor unităţilor să ia măsurile necesare în vederea punerii în aplicare a următoarelor demersuri: Trecerea de la programul de lucru 24 ore de serviciu de permanenţă cu 72 ore libere la programul 24 ore de serviciu de permanenţă cu 48 ore libere. Punerea în aplicare întocmai a Procedurii de sistem privind modul de întocmire a centralizatorului lunar în vederea acordării majorării salariale de 75% pentru orele prestate în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu lucrează – cod de individualizare (...), prin care s-a stabilit modul de întocmire al centralizatoarelor lunare potrivit Anexei 1 şi 2. Modul de calcul privind acordarea majorării salariale potrivit Anexei 3: Acordarea timpului liber corespunzător potrivit Anexei 4“, se mai arată în poziţia inspectoratului, potrivit rolii.ro


După 11 termene de judecată, magistraţii Sectiei de Contencios Administrativ şi Fiscal au admis în parte acţiunea formulată de pompier în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi „Eremia Grigorescu”. Pe cale de consecinţă, inspectoratul a fost obligat să achite pompierului cf. art. 3 şi art. 4 din OMAI 4/2015: - 256 ore suplimentare efectuate în anul 2015, 144 ore suplimentare efectuate în anul 2016, 149 ore suplimentare efectuate în anul 2017 - 21 ore suplimentare efectuate în anii 2016,2017 în zilele în care a participat la bilanţurile ISU Galaţi, probele sportive, evaluarea abilităţilor motrice şi a celor necesare testării auto şi psihologice.


În final, instanţa a respins restul pretenţiilor solicitate de pompieri.


Decizia a fost contestată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi „Eremia Grigorescu” pe data de 23 decembrie.



Citeşte şi:

Disponibilizat şi apoi reintegrat pe funcţie Pompier dat în judecată de ISU „Dobrogea“, pentru recuperarea banilor

Pompier ISU, lăsat de judecători fără drepturile salariale câştigate iniţial tot în justiţie

Editorial Viaţă de pompier din linia întâi! Paşi grei prin foc şi plimbări la instanţe pentru drepturile salariale

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii