Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constănțean, sancționat din „eroare“, pentru o parcare neregulamentară! Cum s-a terminat totul

ro

25 May, 2022 00:00 3282 Marime text
Taxă parcări în Mamaia, în timpul sezonului. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Situația a ajuns pe rolul Judecătoriei Constanța – Secția Civilă, după ce bărbatul a contestat în instnață amenda primită pentru parcare.
  • „Petentul a învederat că nu este proprietarul acestui autoturism și că nu a parcat în data de (...).10.2021 neregulamentar la locul indicat în actul sancționator“, se arată în hotărârea instanței.
  • După deliberări, judecătorii au ajuns la concluzia că omul are dreptate și că a fost sancționat din eroare.
  • Magistrații Secției Civile a instanței au spus că „sub aspectul temeiniciei actului sancționator, instanța reține că petentul este proprietarul autoturismului marca VW cu nr. de înmatriculare ####### și nu al autoturismul marca VW înmatriculat sub nr. #######, ce a fost depistat ocupând un loc de parcare cu plată, fără a avea taxa de parcare valabilă“.
  • „Ca atare, instanța constată că autoturismul ####### nu aparține petentului, acesta fiind sancționat ca urmare a unei erori“, potrivit instanței Judecătoriei Constanța.
 
Cinci sute de lei amendă pentru un bărbat din Constanța care a parcat lângă Lacul Tăbăcăriei fără să achite taxa de parcare! Atâta doar că ... omul a dovedit în instanță că autoturismul care a fost găsit de polițiștii de la Locală fără taxă achitată nu era al său!
 
Situația a ajuns pe rolul Judecătoriei Constanța – Secția Civilă, după ce bărbatul a contestat în instnață amenda primită pentru parcare.
 
Pe parcursul procesului, omul a arătat că „prin procesul-verbal de contravenție seria DPLC nr. (...) din data de (...).10.2021 a fost sancționat autoturismul cu nr. de înmatriculare #######. Petentul a învederat că nu este proprietarul acestui autoturism și că nu a parcat în data de (...).10.2021 neregulamentar la locul indicat în actul sancționator“.
 
După verificarea datelor din proces, judecătorii i-au dat dreptate constănțeanului și au anulat amenda.
 
Se arată în motivarea hotărârii, printre altele, că „instanța reține că s-a produs o eroare în verificarea bazelor de date, respectiv s-a verificat autoturismul cu nr. de înmatriculare ####### (aparținând petentului) în loc de cel cu nr de înmatriculare ####### depistat pe locul de parcare“.
 
Argumentele instanței sunt cuprinse în Sentința Civilă nr. 3644/2022 a Judecătoriei Constanța, hotărârea fiind pronunțată în dosarul 29266/212/2021 al Judecătoriei Constanța.
 
Se arată în hotărârea instanței, citată pe Portalul Jurisprudenței Naționale, că acțiunea a fost promovată în contradictoriu cu Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală – Serviciul Rutier.
 
Din motivarea instanței
 
Astfel, în cererea de chemare în judecată, prin care a solicitat anularea amenzii, „petentul a învederat că nu este proprietarul acestui autoturism și că nu a parcat în data de (...).10.2021 neregulamentar la locul indicat în actul sancționator“.
 
Judecătorii au arătat că „prin procesul-verbal ##### #### ### ###### din data de 28.10.2021 petentul a fost sancționat contravențional cu amenda în cuantum de 500 lei pe comiterea faptei prev. de art. 24 alin. 1 lit. a) din HCL nr. 123/2021 și sancționată de art. 24 alin. 2 din același act normativ, constând în aceea că, la data de (...).10.2021, în zona 2 lac Tăbăcăriei din #### #########, a comis următoarele: autoturismul marca VW cu nr de înmatriculare ####### a fost depistat ocupând un loc de parcare cu plată, fără a avea taxa de parcare valabilă“.
 
Magistrații Secției Civile a instanței au spus că „sub aspectul temeiniciei actului sancționator, instanța reține că petentul este proprietarul autoturismului marca VW cu nr. de înmatriculare ####### și nu al autoturismul marca VW înmatriculat sub nr. #######, ce a fost depistat ocupând un loc de parcare cu plată, fără a avea taxa de parcare valabilă“.
 
Judecătorii au arătat că „astfel, cu privire la proprietarului autoturismului sancționat, din raportul agentului constatator, instanța reține că s-a produs o eroare în verificarea bazelor de date, respectiv s-a verificat autoturismul cu nr. de înmatriculare ####### (aparținând petentului) în loc de cel cu nr de înmatriculare ####### depistat pe locul de parcare“.
 
„Susținerea agentului se coroborează cu cele învederate de petent în cuprinsul plângerii și cu planșele foto depuse la dosar, din care rezultă că autoturismul parcat avea nr. de înmatriculare #######“, se mai arată în motivarea instanței.
 
„Ca atare, instanța constată că autoturismul ####### nu aparține petentului, acesta fiind sancționat ca urmare a unei erori“, potrivit instanței Judecătoriei Constanța.
 
În această situație, magistrații au dispus anularea amenzii.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
În cazul în care se va declara apel, cazul va ajunge pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Sursa motivare: rejust.ro – Hotărâre nr. 3644/2022
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Taxarea începe de la ora 0.00!
Atenție, șoferi! Este ultima zi în care nu se plătește parcarea în Mamaia. Explicații oficiale (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii