Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stâlpișorii ficși din Peninsula Constanța rămân în picioare! Tribunalul a respins cererea de anulare a avizului IPJ (MINUTA)

ro

30 Jan, 2024 16:16 785 Marime textTribunalul Constanța a respins astăzi, 30 ianuarie 2024, cererea formulată de mai mulți rezidenți din Zona Peninsulară a orașul pentru a se anula avizul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța vizând stâlpișorii ficși ce închid definitiv mai multe străzi din Peninsulă.
 
Decizia de respingere a fost pronunțată în dosarul 2819/118/2023, după ce instanța a admis excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată.
 
Decizia de azi a Tribunalului poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Iată minuta deciziei din dosarul 2819/118/2023:
 
„Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată. Respinge, ca inadmisibilă, cererea. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, dosarul are ca obiect anulare act administrativ Aviz nr. 478032/14.10.2021.
 
În cauză, reclamanții sunt reprezentați de avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța.
 
Acțiunea împotriva IPJ vine după ce Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță, anularea totală a Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, adoptat prin HCL Constanța 294/31.08.2021.
 
Între timp, Regulamentul Zonei Peninsulare a fost anulat definitiv de Curtea de Apel.
 
În cererea de chemare în judecată, reclamanții din proces reprezentanți de avocatul Mirela Doicescu au solicitat „anularea avizului nr. 478032 din 14.10.2021 emis de Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Poliția Municipiului Constanța, Biroul Rutier, prin care s-au avizat pozitiv restricții pentru «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», modificat prin adresa 478032 din 18.10.2021 prin care s-a retras parțial avizul pozitiv privind restricția prin montarea unei bariere la intersecția bulevardului Tomis cu strada Vasile Alecsandri“.
 
Au mai spus reclamanții că „după aprobarea HCL 294/2021, în luna octombrie 2021 administratorul delegat al drumului public din municipiul Constanța (SC Confort Urban SRL) a întocmit Proiectul nr. 73/2021 cu titlul «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», documentație pe care o înaintează Poliției Municipiului Constanța – Biroului Rutier în vederea obținerii avizului pentru închiderea zonei, conform restricțiilor prevăzute în HCL 294/2021“.
 
Mai departe, spun aceștia, „la data de 14.10.2021 prin avizul nr. 478032 Poliția Rutieră a Municipiului Constanța a avizat pozitiv restricții pentru «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», aviz modificat parțial prin adresa 478032 din 18.10.2021 prin care s-a retras parțial avizul pozitiv privind restricția prin montarea unei bariere la intersecția bulevardului Tomis cu strada Vasile Alecsandri, aviz și adresă a căror anulare o solicităm în prezenta acțiune“.
 
De asemenea, în cadrul acțiunii, reclamanții au atras atenția asupra faptului că „solicitantul avizului, SC Confort Urban SRL, menționează în documentația depusă la Poliția Rutieră Constanța faptul că restricțiile sunt implementate în urma aprobării de către Consiliul Local Constanța a unei hotărâri de consiliu prin care se instituie restricții de acces în Zona Peninsulară a Municipiului Constanța, solicitând avizul Poliției Rutiere după aprobarea HCL în cauză (HCL 294/2021), ceea ce contravine prevederilor art. 5 alin. (7) și art. 128 alin (1) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice“.
 
Totodată, în proces se vorbește și despre stâlpișorii ficși care închid definitiv mai multe străzi și căi de acces din Zona Peninsulară.
 
În acest sens, reclamanții au arătat că „bolarzii / stâlpișorii ficși montați pe perimetrul afectat de HCL 294/2021 nu sunt reflectorizanți și nu respectă legislația în vigoare“.
 
„Bolarzii / stâlpișorii ficși instalați în Zona Peninsulară din Municipiul Constanța nu sunt reflectorizanți și au culoare neagră. Ei sunt instalați pe teren încă de la aprobarea vechiului Regulament de acces în Zona Peninsulară (aprobat prin HCL 371/2018 – acum anulat) și nu au fost ridicați nici în momentul în care vechiul Regulament de acces a fost suspendat și ulterior anulat de către instanțele de judecată. Acești bolarzi sunt instalați cu precădere în intersecții de străzi, blocând circulația autovehiculelor“, se arartă în acțiunea înaintată instanței.
 
Astfel, spun reclamanții, stâlpișorii ficși nu respectă legislația, neavând nici înalțimea cerută de lege.
 
„Poliția Rutieră fie a avizat acești bolarzi / stâlpișori, dar ei nu pot fi avizați pentru că nu respectă legislația în vigoare, fie nu i-a avizat, dar în acest caz nu a dispus măsuri pentru înlăturarea lor în urma numeroaselor sesizări ale cetățenilor interesați sau în urma articolelor apărute în presă“, se arată în acțiune.
 
„Acești bolarzi ficși amplasați pe tot perimetrul Zonei Peninsulare sunt deosebit de periculoși în condiții de vizibilitate scăzută (nefiind reflectorizanți și nefiind de o culoare contrastantă față de suprafața pe care sunt montați) și îngreunează accesul echipelor de intervenție în caz de calamitate, cum s-a întâmplat în cazul incendiului de la Palatul Arhiepiscopal din Municipiul Constanța, situat în Zona Peninsulară, când echipele de intervenție au trebuit să taie bolarzii pentru a putea interveni cu autospeciale suplimentare, după ce o cale de acces a fost blocată de prima autospecială venită să stingă încendiul, iar restul căilor de acces erau blocate de acești bolarzi / stâlpișori ficși, neretractabili“, potrivit reclamanților reprezentați de avocat Mirela Doicescu.
 
De asemenea, aceștia au mai precizat că „administratorul drumului public, SC Confort Urban SRL, a răspuns subsemnaților că a instalat în Zona Peninsulară stâlpișori ficși care blochează intersecții (răspunsul înregistrat cu nr. R1105/28.02.2023), având ca temei legal avizul a cărei anulare o cerem în prezenta cauză. Ca urmare vă solicităm să constatați încălcarea art. 44 alin. (4) din OG 43/1997, având în vedere că acești bolarzi nu sunt semnalizați corespunzător“.
 
Tot cu privire la acest proces, Daniela Ghițoi, reclamant în cauză și administrator al grupului de Facebook Zona Peninsulară – grup cetățenesc, a postat în spațiul virtual răspunsul IPJ din care reiese că avizul pentru acești stâlpișori este expirat.
 
„Când am cerut în instanță anularea avizului, IPJ a răspuns în întâmpinare că avizul este valabil 12 luni. La o nouă revenire la IPJ cu privire la data de valabilitate a avizului, IPJ ne-a răspuns că de fapt avizul a fost dat pentru 60 de zile și avizul este expirat din 14.12.2021 (!!!), admițând că este eronată atât data expirării de pe aviz, cât și susținea din întâmpinarea depusă la instanță cum că avizul a fost emis pentru 12 luni“, a arătat Daniela Ghițoi în postarea din grup.
 
Astăzi, Tribunalul a respins ca inadmisibilă acțiunea rezidenților din Zona Peninsulară Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Editorial
Câteva rânduri după incendiul din Peninsulă. Un Colectiv în așteptare?

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii