Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stagiu de pregătire pentru procurori, în domeniul apărării drepturilor omului, la Constanța. Când este organizat și de către cine

ro

18 Apr, 2018 02:38 2272 Marime text
Timp de două zile, la începutul acestei săptămâni, procurorul general Augustin Lazăr a participat, luni şi marţi, la Alba Iulia, la cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, confor Agerpres.
 
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, stagiul este organizat în cadrul proiectului "Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală", aflat în derulare la nivelul Ministerului Public.
 
În cuvântul de deschidere, Augustin Lazăr a evidenţiat importanţa teoretică şi practică a proiectului, principalele obiective generale şi subiecte ale fondului tematic al acestuia, precum şi scopul urmărit, şi anume creşterea calităţii actului de urmărire penală.
 
De asemenea, Augustin Lazăr a relevat necesitatea participării procurorilor la stagii de pregătire specifice, caracterizate prin abordarea unor teme de actualitate, prin prezentarea încălcării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, analizarea cauzelor care le-au generat, precum şi prin identificarea de soluţii menite a le corecta şi, pe cât posibil, a le elimina.
 
Totodată, procurorul general şi-a manifestat satisfacţia referitoare la participarea la lucrări a unor procurori din Republica Moldova, precum şi a unor judecători ai Curţii de Apel Alba Iulia şi a decanului Baroului Alba.
 
În final, procurorul general a menţionat că proiectul, în întregul său, se doreşte a fi un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.
 
În cadrul manifestării, au mai susţinut alocuţiuni Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Cătălin Constantinescu, jurist la IICCMER, Daniela Balcan, inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare, Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general şi coordonator ştiinţific al proiectului, procurorii Simona Frolu (coordonator al proiectului), Remus Jurj Tudoran şi Cătălin Andrei Popescu.
 
Din Republica Moldova, au participat Ion Caracuian, procuror-şef al Secţiei combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a susţinut o prezentare cu titlul "Infracţiunile de tortură, tratament inuman sau degradant conform legislaţiei Republicii Moldova", şi Oleg Gîrbu, procuror în cadrul Secţiei unificarea practicii în domeniul urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a vorbit despre "Infracţiunile din domeniul relaţiilor familiale. Violenţa domestică".
 
Pe 19 şi 20 aprilie, va avea loc al patrulea stagiu de pregătire profesională, la Cluj-Napoca, la care va fi prezentă şi Irina Cambrea, judecător, director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, care va susţine o prezentare cu titlul "Exigenţe particulare privind desfăşurarea unei anchete penale efective în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi în cazul infracţiunilor privind violenţa domestică".
 
De asemenea, în cursul lunii mai, se vor desfăşura ultimele două stagii din cadrul proiectului, la Timişoara, respectiv Constanţa.

AGERPRES
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii