Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul din Hârșova, proces cu DSP Ialomița, legat de apa potabilă! La mijloc sunt mii de euro

ro

08 Feb, 2024 17:00 845 Marime text
  • „Fără aceste analize ale apei potabile şi acest contract de prestări servicii cu reclamanta Direcţia de Sănătate Publică lalomiţa, Spitalul Orăşenesc Hârșova se află în imposibilitatea de a funcţiona“, au spus în proces reprezentanții spitalului.
Spitalul Orășenesc Hârșova are de achitat către Direcția de Sănătate Publică Ialomița o sumă de peste 2.000 de euro, potrivit unei decizii a Judecătoriei Hârșova atacată acum la Tribunalul Constanța!
 
Potrivit datelor oficiale, suma ar fi datorată de unitatea spitalicească DSP în legătură cu contractul privind analizele de laborator pentru apa potabilă, efectuate la sursele de apă ale spitalului.
 
În speță, este vorba despre dosarul cu indicativul 1749/118/2023, cauză în care Direcția de Sănătate Publică a Județului Ialomița este reclamant, iar Spitalul Orășenesc Hârșova este pârât.
 
În primă instanță, Judecătoria Hârșova a decis să admită în parte cererea DSP Ialomița și a obligat spitalul la plata sumei de 11.988,38 lei debit principal (peste 2.400 de euro, la cursul actual), precum și penalități de întârziere.
 
La Hârșova, dosarul s-a aflat, potrivit surselor noastre, în atenția completului prezidat de magistratul Alina Isabela Stănescu, președintele Judecătoriei Hârșova.
 
Acum, cazul a ajuns pe rolul Secției a II-a civile a Tribunalului Constanța, în urma apelului declarat de Spitalul Orășenesc Hârșova.
 
Dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili data primei înfățișări în judecarea apelului.
 
Minuta deciziei de la Hârșova
 
În minuta Hotărârii 978/2023 a Judecătoriei Hârșova, atacată acum la Tribunal, se arată că instanța „admite acţiunea – în parte“.
 
„Obligă pârâtul către reclamantă la plata sumei de 11.988,38 lei debit principal reprezentând contravaloarea serviciilor prestate de reclamantă în temeiul contractului de prestări servicii nr.36/22.02.2023.
 
Obligă pârâtul către reclamantă la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,01%/zi de întârziere, aplicată la suma datorată cu titlul de debit principal până la data plăţii efective a debitului principal.
 
Respinge cererea reclamantei de obligarea a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată“
 
Conform hotărârii, procesul vizează „Contractul administrativ anual nr. 36/22.02.2023, prin care reclamanta (nr., DSP Ialomița) s-a obligat, în calitate de prestator de servicii faţă de pârât (nr., Spitalul Orășenesc Hârșova), care are calitatea de beneficiar şi care este şi distribuitor de apa potabilă, să efectueze la sursele de apă ale pârâtului, analize tehnice de laborator specifice apei potabile“.
 
„Fără aceste analize, spitalul este în imposiblitatea de funcționare“
 
Reprezentanții spitalului, la rândul lor, solicitaseră Judecătoriei Hârșova respingerea acțiunii ca inadmisibile.
 
„Pe toată perioada Pandemiei Covid 19, Spitalul s-a luptat pentru supravieţuire“, au arătat în proces reprezentanții unității medicale.
 
Spitalul Orăşenesc Hârșova este instituţie publică finanţată din venituri proprii prin contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, iar sumele sunt insuficiente pentru funcţionarea Spitalului şi pentru plata tuturor facturilor restante. Prioritate au pacienţii spitalului şi Spitalul Orăşenesc Hârșova nu poate să închidă porţile pacienţilor care au nevoie de asistenţă medicală, iar acesta funcţionează cu materiale sanitare, medicamente, personal calificat şi aparatură medicală“, s-a arătat în proces.
 
De asemenea, reprezentanții spitalului au mai precizat că „fără aceste analize ale apei potabile şi acest contract de prestări servicii cu reclamanta Direcţia de Sănătate Publică lalomiţa, Spitalul Orăşenesc Hârșova se află în imposibilitatea de a funcţiona“.
 
Totodată, aceștia au precizat că „față de cele prezentate anterior, Spitalul Orăşenesc Hârșova se află în imposibilitatea de a plăti toate facturile restante, totodată, este nevoit să foncţioneze în toţi parametrii legali, cu toate avizele de funcţionare în termenele stabilite de lege“.
 
„Pârâtul va face tot posibilul să achite toate datoriile către reclamantă în cel mai scurt timp“, au conchis reprezentanții spitalului.
 
După deliberări, magistrații Judecătoriei Hârșova au admis în parte acțiunea Direcției de Sănătate Publică Ialomița și au obligat spitalul la plata sumei solicitate.
 
Acum, însă, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța, după judecarea apelului.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Spitalul Orășenesc Hârșova, dat în judecată de o firmă controlată din Polonia. „Pe toată perioada pandemiei, spitalul s-a luptat pentru supraviețuire“ (MOTIVARE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii