Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:00 19 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalul Orășenesc Hârșova, dat în judecată de o firmă controlată din Polonia. „Pe toată perioada pandemiei, spitalul s-a luptat pentru supraviețuire“ (MOTIVARE)

ro

09 Jun, 2023 00:00 2229 Marime text
  • În proces, reprezentanții spitalului au arătat, printre altele, că „pe toată perioada Pandemiei Covid 19, Spitalul s-a luptat pentru supravieţuire şi asigurarea materialele sanitare necesare pentru buna funcţionare a acestuia“.
  • Discuțiile pe marginea facturilor neachitate s-au purtat în cadrul dosarului cu unmărul unic 155/842/2023, în care reclamant este firma TZMO Romania SRL (controlată de Torunskie Zaklady Materialow Opatrunkowych SA, din Torun, Polonia), iar Spitalul Orășenesc Hârșova este pârât.
  • „Spitalul Orăşenesc Hârșova este instituţie publică finanţată din venituri proprii prin contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, iar sumele sunt insuficiente pentru funcţionarea Spitalului şi pentru plata facturilor restante. Prioritate au pacienţii spitalului“, au mai spus reprezentanții unității medicale.
  • În 2022, TMZO Romania a declarat 136 de angajați, profit peste 11,05 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 301,73 de milioane de lei.
Pandemia Covid-19 a reprezentat o situație extraordinară pentru toată lumea, inclusiv unitățile medicale luptându-se pentru supraviețuirea structurillor în care pacienții să se poată lupta pentru supraviețuirea proprie.
 
Spitalul Orășenesc Hârșova a fost recent obligat de judecători să achite o sumă de aproape 3.000 de lei către compania TZMO Romania SRL, controlată din Polonia, banii reprezentând restul pe care spitalul îl mai avea de achitat pentru mănușile de examinare livrate de firmă.
 
În proces, reprezentanții spitalului au arătat, printre altele, că „pe toată perioada Pandemiei Covid 19, Spitalul s-a luptat pentru supravieţuire şi asigurarea materialele sanitare necesare pentru buna funcţionare a acestuia“.
 
De asemenea, aceștia au mai arătat că „principala sursă de finanţare a Spitalului Orăşenesc Hârșova este Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, prin contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti. Valoarea contractului pe anii 2020, 2021 şi 2022 a fost insuficientă pentru acoperirea tuturor facturilor Spitalului Orăşenesc Hârșova, drept urmare au rămas foarte multe facturi neachitate din lipsa fondurilor necesare şi nu din rea-credinţă“.
 
Discuțiile pe marginea facturilor neachitate s-au purtat în cadrul dosarului cu unmărul unic 155/842/2023, în care reclamant este firma TZMO Romania SRL, iar Spitalul Orășenesc Hârșova este pârât.
 
Cazul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Constanța, după ce reprezentanții spitalului au declarat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Hârșova de a obliga spitalul să achite suma restantă.
 
În Hotărârea 324/2023 a Judecătoriei Hârșova se arată că societatea reclamantă a solicitat instanței să oblige Spitalul Orășenesc Hârșova „la plata sumei 2.950,00 lei reprezentând contravaloare factură neachitată, la plata dobânzii legale penalizatoare de la data introducerii acţiunii şi până la data plăţii efective, precum şi la plata cheltuielilor de judecată“.
 
În motivarea cererii, reprezentanții companiei au arătat că societatea a livrat marfa spitalului, în valoare totală de 5.950,00 lei, din care a rămas un rest de plată de 2.950,00 lei, factura fiind scadentă în iunie 2020.
 
Contractul viza „furnizarea de produse în baza Anunţului de achiziţie directă iniţiate de pârât, publicat în SEAP la data de 14.05.2020, pentru mănuși examinare în valoare de 5.000,00 lei fără TVA respectiv, 5.950,00, cu TVA“.
 
Din factura totală, spitalul a achitat 3.000 de lei, rămânând un rest de plată de 2.950 de lei.
 
„Pârâtul a fost somat prin Somaţia din data de 25.01.2022, însă în ciuda demersurilor efectuate, până în prezent acesta nu a achitat suma scadentă“, se mai arată în cererea de chemare în judecată citată în hotărârea instanței.
 
În replică, reprezentanții spitalului au cerut respingerea cererii ca nefondată.
 
„Prioritate au pacienții spitalului“
 
Aceștia au arătat că „în anul 2020 a achiziţionat de la reclamantă materiale sanitare necesare desfăşurării activităţii pe perioada pandemiei de Covid 19, acumulând facturi restante în valoare totală de 2.950,00 lei“.
 
„Pe toată perioada Pandemiei Covid 19, Spitalul s-a luptat pentru supravieţuire şi asigurarea materialele sanitare necesare pentru buna funcţionare a acestuia. Principala sursă de finanţare a Spitalului Orăşenesc Hârșova este Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, prin contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti. Valoarea contractului pe anii 2020, 2021 şi 2022 a fost insuficientă pentru acoperirea tuturor facturilor Spitalului Orăşenesc Hârșova drept urmare au rămas foarte multe facturi neachitate din lipsa fondurilor necesare şi nu din rea-credinţă“, a mai spus consilierul juridic al spitalului.
 
De asemenea, s-a făcut și precizarea că „Spitalul Orăşenesc Hârșova este instituţie publică finanţată din venituri proprii prin contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, iar sumele sunt insuficiente pentru funcţionarea Spitalului şi pentru plata facturilor restante“.
 
„Prioritate au pacienţii spitalului“, au mai spus reprezentanții unității medicale.
 
Aceștia au cerut instanței acordarea unui termen până la sfârşitul anului 2023 pentru a achita toate datoriile restante şi respingerea cererii ca nefondată.
 
Totuși, după deliberări, judecătorii din Hârșova au admis cererea companiei private.
 
În motivarea acestei decizii, judecătorii au spus că „instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile contractuale, existând o neexecutare a unei obligaţii contractuale a pârâtului, neexecutare care se prezumă a fi culpabilă şi care a pricinuit reclamantei un prejudiciu de natură materială şi, în consecinţă, în temeiul prevederilor art. 1350 alin. 2, art. 1527 şi art.1531 Cod civil din 2009, instanţa va admite capătul principal de cerere şi va obliga pârâtul către reclamantă la plata sumei de 2.950,00 lei reprezentând debit principal“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „pârâtul din prezenta cauză (nr., spitalul) este ţinut a plăti reclamantei dobânda legală penalizatoare, calculată în acord cu disp. O.G. 13/2011 privind dobânda legală penalizatoare pentru obligaţii băneşti calculată în acord cu aceste prevederi“.
 
Așa cum am arătat anterior, dosarul a ajuns deja pe rolul Tribunalului Constanța, în apel, unde urmează să fie repartizat aleatoriu completului de judecată care va analiza calea de atac.
 
Despre TZMO Romania SRL
 
Registrul Comerțului consultat la zi arată că societatea TZMO Romania a fost înființată în anul 2000, iar în 2018 și-a schimbat sediul social în județul Ilfov, satul Olteni din comuna Clinceni.
 
Societatea se ocupă de comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc.
 
Asociatul unic al TZMO Romania este compania Torunskie Zaklady Materialow Opatrunkowych SA, din Torun, Polonia, iar administratorul TZMO Romania este Lucian Bala.
 
Firma are mai multe puncte de lucru în țară.
 
În 2022, societatea a declarat 136 de angajați, profit peste 11,05 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 301,73 de milioane de lei.
 
În luna mai 2023, TZMO Romania a semnat un contract cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea, iar la finele lunii decembrie 2022 a semnat contractul pentru mănuși cu Spitalul Județean Constanța.
 
Potrivit Confidas.ro, TZMO Romania SRL a încheiat contracte de achiziții publice în valoare totală de 174.562.687,54 de lei.
 
Rămâne de văzut dacă decizia Judecătoriei Hârșova va fi reconfirmată de Tribunalul Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța achiziționează mănuși de diferite modele și mărimi (DOCUMENTE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii