Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Strutinsky cere alt judecător! L-a recuzat pe Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa (rechizitoriu)

ro

20 Jul, 2017 00:00 3100 Marime text
În cauză, Dorin Lazia, proprietarul grupului de firme Argos, are calitatea de martor denunţător.

Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscut şi ca „trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, nu mai vrea să fie judecat de Leonard Iustin Bourceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa. Bourceanu a fost învestit să soluţioneze, în primă instanţă, dosarul în care Sorin Gabriel Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, el fiind acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
În cauză, Dorin Lazia, proprietarul grupului de firme Argos, are calitatea de martor denunţător.
 
În urmă cu două zile, Tribunalul Constanţa a respins cererea de recuzare a judecătorului Leonard Iustin Bourceanu, formulată de Gabriel Sorin Strutinsky, în cauza ce face obiectul dosarului penal nr. 1231/118/2015 al Tribunalului Constanţa, ca nefondată. Decizia instanţei este definitivă. Următorul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 20 septembrie.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, printre altele, că „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcţia Apelor Dobrogea - Litoral)“.
 
„În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor DADL şi asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL“, conform DNA.
 
Procurorii mai arată că, „în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obţinerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC CDS Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile“.
 
„De asemenea, în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăţi:
- 465.184,63 de lei, 430.500 de lei în patrimoniul SC New Home Construct SA;
- 125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul SC Mehmetoglu SRL;
- 40.000 de lei, 40.000 de lei, 4.000 de lei, în patrimoniul SC Panel Building System SRL -15.476,44 de lei, în patrimoniul SC CDS Project SRL;
- 5.376 de lei, în patrimoniul SC Nefermin SRL.
 
În acest mod, banii au fost reintroduşi în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă“, conform rechizitoriului.
 
Procurorii Anticorupţie mai spun că, „în cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la acelaşi denunţător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (extinderea unei dane din portul Constanţa). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, a promis că îi va determina să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului.
 
Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 de lei, denunţătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei“.
 
Sorin Gabriel Strutinsky este judecat într-un alt dosar, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, unde a fost deferit Justiţiei, sub control judiciar, alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. Mai departe, au mai fost deferiţi Justiţiei, în stare de libertate, fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, şi alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa.
 
Rechizitoriu Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii