Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, din nou în atenţia judecătorilor gălăţeni

ro

07 Oct, 2019 00:00 1753 Marime text
Magistraţii Curţii de Apel Galaţi vor deschide astăzi, din nou, dosarul în care Mario Vintilă solicită revocarea donaţiei Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă. Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, cazul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi după ce magistraţii Curţii Supreme au admis cererea de strămutare a procesului, formulată de Mario Vintilă toamna trecută. În prealabil, procesul se mai judecase la Constanţa de două ori, iar instanţele constănţene respinseseră pretenţiile lui Mario Vintilă asupra colecţiei estimate la 2,5 milioane de euro.
 
La termenul de azi, instanţa gălăţeană va verifica dacă s-a emis adresă către Ministerul Culturii în vederea comunicării listei de experţi specializaţi în grafică şi sculptură şi dacă, între timp, ministerul a trimis documentele solicitate.
Dacă Ministerul Culturii a transmis lista cu experţi solicitată, judecătorii vor putea desemna o persoană autorizată pentru a efectua expertiza asupra operelor grafice şi a sculpturilor din Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă.
 
În ce priveşte litigiul asupra colecţiei, este de menţionat că Mario Vintilă s-a adresat instanţelor de judecată pentru a intra în posesia celor 228 de piese de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, piese ce au stat la baza creării Muzeului Dinu şi Sevasta Vintilă, din Topalu. Mario Vintilă a cerut revocarea donaţiei, însă până în prezent instanţele constănţene au respins acţiunea sa.
Recursurile promovate de către Mario Vintilă au găsit ecou la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis de mai multe ori rejudecarea cazului şi întocmirea unor noi expertize.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Georgeta 07 Oct, 2019 07:25 Nu stiu cine este acest Mario Vintila , dar ar trebui sa respecte dorința invațatorului Dinu Vintila . Presupun ca este vreun nepot , dar dacă toți nepoții sau rudele celor din Topalu , care poartă numele Vintilă , ar actiona în judecată pe doctorul Gheorghe Vintilă , atunci acest Mario Vintilă , în situația absurda în care ar câștiga acest proces , nu ar mai primi nici un euro .