Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:26 22 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revolta angajaţilor! 13 contra SRI! Tribunalul Constanţa s-a pronunţat

ro

15 Jan, 2020 00:00 4726 Marime text

Judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Constanţa s-au pronunţat în dosarul în care 13 foşti salariaţi ai Serviciului Român de Informaţii au chemat la judecată SRI. Cei 13 au solicitat obligarea SRI la calcularea şi acordarea ajutorului prevăzut de disp. art. 20, alin. 1 şi 2 din cap. 2 al Anexei VII din Legea 284/2010 (privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice), actualizat la data efectuării plăţii.
 
După câteva termene de judecată, judecătorii au respins acţiunea formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul Serviciul Român de Informaţii, ca prematur introdusă. Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
13 reclamanţi au mai cerut în instanţă actualizarea contravalorii numărului de solde reprezentând ajutoare pecuniare cu indicele de inflaţie de la data naşterii dreptului şi până la data plăţii efective (indicate în anexa 2 la cererea de chemare în judecată detaliat pentru fiecare dintre reclamanţi), precum şi constatarea nulităţii absolute a ordinului de trecere în rezervă, cu consecinţa anulării acestui ordin şi emiterii unui nou ordin care să conţină încadrarea prevăzută de art.85 lit.a din Legea nr. 80/1995.
 
În motivarea cererii, reclamanţii au arătat că au fost trecuţi în rezervă, cu drept de pensie de serviciu în baza Legii 223/2015, în baza unui ordin al şefului SRI (pe care nu îl cunosc) începând cu data (indicată în anexa 3 la cererea de chemare în judecată detaliat pentru fiecare dintre reclamanţi) cu reducerea vârstei standard de pensionare, îndeplinind condiţii prevăzute de art.14 lit.a, art.16 alin.1 lit.b din Legea nr. 223/1015, iar reclamantul (…) îndeplinindu-le pe cele prevăzute de Legea nr. 263/2010 şi Legea nr. 223/2015.
 
Reclamanţii solicită acordarea ajutorului egal cu 12 salarii ale funcţiei de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate şi a unui ajutor egal cu 18 salarii ale funcţiei de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate conform art.20 alin.1 şi alin.2 din Legea nr. 284/2010 şi obligarea SRI de a întocmi documentele financiare necesare în vederea acordării ajutoarelor pecuniare solicitate.
 
În acţiune, reclamanţii au arătat că la data trecerii în rezervă toţi întruneau condiţiile de pensionare pentru limita de vârstă astfel încât situaţia acestora impunea aplicarea art.85 alin.1 lit.a din Legea nr.80/1995.
 
Tot reclamanţii au mai precizat că SRI ar fi refuzat acordarea acestor ajutoare motivat de existenţa unei suspendări legale a acestei obligaţii, reglementată anual prin acte normative succesive, fiind astfel invocate prevederile art. 11 al.1 din OUG nr. 57/2015 şi OUG nr. 83/2014. Totodată, reclamanţii au apreciat că suspendarea acordării acestui drept nu echivalează cu înlăturarea acestuia, nefiind înlăturată existenţa sa şi nici constatată neconstituţionalitatea.
 
Citește și:

 
SRI, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar. Între ei, Curtea Supremă. Miza - un teren din Mamaia

SRI contra Consiliul Local Constanţa, la Curtea de Apel

Schimb de terenuri! SRI încearcă să anuleze în instanţă o hotărâre a Consiliului Local Constanţa din 2000

SRI, dat în judecată de 13 foşti salariaţi. Ce se va discuta azi la Tribunalul Constanţa
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii