Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:48 01 10 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ
a

Rechizitoriul, neregulamentar întocmit! Dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, se întoarce la DNA! (MINUTĂ+RECHIZITORIU)

ro

19 Feb, 2022 00:00 1094 Marime text

 
  • Conform portalului instanțelor de judecată, cei trimiși în judecată sunt:  Dospinescu Nicolae, SC M&D Sea Farers SRL Constanța, Cristea Dan Florin, Pocea Nicoleta, Groza Pavel Ionel, Gorun Zoltan Gabriel, SC Val Shipping SRL.
 
Dosarul penal în care Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, soțul Ramonei Dospinescu, fosta directoare a Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa, a fost deferit justiției, alături de alte persoane, se întoarce la DNA Constanța.
 
Decizia a fost luată de Antoaneta Ardeleanu, judecător în cadrul Tribunalului Constanţa, întrucât „rechizitoriul este neregulamentar întocmit“
 
Hotărârea poate fi contestată.
 
Oficial – minută:
 

Restituie dosarul nr. 116/P/2020 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justiție-DNA-Serviciul Teritorial Constanța, privind pe inculpații Dospinescu Nicolae, M&D Sea Farers SRL , Cristea Dan Florin, Pocea Nicoleta, Grozea Pavel, Gorun Zoltan Gabriel și SC Val Shiping SRL, la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaâie ți Justiție-DNA-Serviciul Teritorial Constanța, întrucât rechizitoriul este neregulamentar întocmit, în vederea remedierii actului de sesizare al instanței. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în ședintă în camera de consiliu, azi, 18.02.2022.

 
În dosar, procurorii Anticorupție susțin că s-a calculat un presupus prejudiciu de 27 de milioane de lei.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, cei trimiși în judecată sunt:
 
Dospinescu Nicolae   
SC M&D Sea Farers SRL Constanța
Cristea Dan Florin
Pocea Nicoleta 
Groza Pavel Ionel
Gorun Zoltan Gabriel
SC Val Shipping SRL
 
În rechizitoriul întocmit (document ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), procurorii DNA au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente“.
 
„În realitate“, spun procurorii Anticorupție, „produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto“.
 
„Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză“, se mai arată, în esență, în actul de sesizare a instanței.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii
 
Prin ordonanța nr. 116/P/2010 din data de 24.08.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpaților la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 27.273.573 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Doi procurori DNA Constanța ar fi fost amenințați! Final de anchetă
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii