Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie definitivă! Dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, se întoarce la DNA Constanța

ro

12 Apr, 2022 00:00 2586 Marime text
 
  • Instanța a concluzionat că „rechizitoriul este neregulamentar întocmit“.
 
Dosarul penal în care Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, a fost deferit justiției se întoarce la DNA! Decizia este definitivă și a fost luată ieri, 11 aprilie 2022, de judecătorii  Damian Marius Mitea și Cătălin Jigău, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim că la jumătatea lunii februarie 2022, Antoaneta Ardeleanu, judecător în cadrul Tribunalului Constanţa, a dispus restituirea la DNA a dosarului penal mai sus precizat. Atunci, instanța a concluzionat că „rechizitoriul este neregulamentar întocmit“, motiv pentru care a dispus restituirea cauzei la DNA Serviciul Teritorial Constanța, în vederea remedierii actului de sesizare al instanței.
 
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care ieri a respins contestațiile, menținând decizia primei instanțe.
 
La data mediatizării cauzei, procurorii Anticorupție au susținut că în dosar s-a calculat un presupus prejudiciu de 27 de milioane de lei.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, cei trimiși în judecată au fost:
 
Dospinescu Nicolae
SC M&D Sea Farers SRL Constanța
Cristea Dan Florin
Pocea Nicoleta
Groza Pavel Ionel
Gorun Zoltan Gabriel
SC Val Shipping SRL
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente. În realitate, produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto. Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză“.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Nimeni nu este mai presus de lege!“
Tribunalul Constanța sesizează Curtea Constituţională într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii