Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:55 01 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre se află în Penitenciarul Jilava. Ce spune avocatul său, Mihai Hotca

ro

07 Apr, 2021 12:17 3041 Marime text


Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței condamnat în Dosarul Retrocedărilor la nouă ani de detenție, a fost transferat recent în Penitenciarul Jilava.

Informația a fost confirmată pentru ZIUA de Constanța de avocatul Mihai Hotca, reprezentantul legal al lui Mazăre.

„Pot să vă spun că, la momentul de față, Radu Mazăre se află în Penitenciarul Jilava, după ce, anterior, s-a aflat în Penitenciarul Slobozia. Acolo, fostul primar așteaptă judecarea contestației sale de către Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva hotărârii Curții de Apel București prin care i s-a respins ultima contestație la executare“, a declarat avocatul Mihai Hotca pentru ZIUA de Constanța.

Amintim, ultima contestație la executare formulată de Radu Mazăre la Curtea de Apel București se baza pe faptul că autoritățile din Antananarivo au dat o hotărâre prin care se arăta că extrădarea fostului primar din Madagascar nu ar fi fost realizată cu respectarea procedurii în vigoare.

Curtea de Apel București a respins însă această contestație, arătând în motivarea hotărârii, printre altele, că „în legătură cu cererea de recunoaștere pe cale incidentală a sentinței nr.2625/07.09.2020 a Tribunalului de primă instanță Antananarivo, definitivă la 09.10.2020, contestatorul – condamnat invocă dispozițiile art.147 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală“.
 
„Or, Legea nr.302/2004 are ca obiect re reglementare cooperarea judiciară internațională în materie penală. Cum sentința a cărei recunoaștere se solicită nu este una penală, ci una civilă, nu sunt incidente dispozițiile legale invocate de contestatorul – condamnat. În plus, din economia reglementării procedurii de recunoaștere a hotărârilor judecătorești străine, hotărârea a cărei recunoaștere se solicită trebuie să soluționeze conflictul de drept penal, altfel spus să aibă la bază o acuzație în materie penală“, potrivit www.rolii.ro. 

Curtea Supremă va analiza contestația lui Radu Mazăre la data de 15 aprilie 2021.

Ti-a placut articolul?

Comentarii