Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA Constanța, sesizați pentru banii de pensii, de la Liceul Dimitrie Cantemir, din Babadag! Curtea de Conturi estimează un prejudiciu de aproape 2,15 milioane de lei (DOCUMENT)

ro

31 Jan, 2024 17:00 1180 Marime text
Sursa foto: Liceul Dimitrie Cantemir Babadag
  • Curtea de Conturi a desfășurat o misiune de control la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Babadag.
  • În urma controlului, s-a stabilit că nu au fost declarate și nici achitate impozitele și contribuțiile afererente veniturilor din salarii, pentru profesorii liceului, timp de mai mulți ani.
  • Prejudiciul estimat de controlorii Curții de Conturi se ridică la 2.149.074 de lei.
  • În Secțiunea Document este disponibil Raportul de Follow-Up întocmit de Camera de Conturi Tulcea la liceu, după neregulile constatate inițial.
Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Tulcea, a sesizat Direcția Națională – Serviciul Teritorial Constanța, în legătură cu posibile fapte de delapidare în formă continuată!
 
Prejudiciul estimat de controlorii Curții de Conturi se ridică la 2.149.074 de lei, fiind vorba despre contribuții neachitate timp de mai mulți ani la sistemul de pensii, iar cazul se află acum în atenția procurorilor.
 
Într-un răspuns adresat ZIUA de Constanța, reprezentanții Curții de Conturi au arătat că a fost desfășurată o misiune de control de către Curtea de Conturi Tulcea, la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Babadag.
 
Misiunea s-a desfășurat în perioada 17 octombrie 2022 – 9 decembrie 2022, tema fiind „Verificări ca urmare a unor informații apărute în mass media, a unor sesizări primite de Curtea de Conturi sau din alte surse“ – Cod 70242, în urma misiunii fiind întocmit Raportul de control nr. 97827/09.12.2022.
 
Ca o paranteză, presa locală din Tulcea a scris despre faptul că nu s-ar mai fi achitat contribuțiile la pensie pentru profesorii școlii, aceste aspecte fiind descoperite când un profesor ar fi cerut stagiul de cotizare. https://ziaruldelta.ro/2022/11/23/frauda-cu-banii-de-pensii-la-liceul-dimitrie-cantemir-babadag/
 
Despre aceste aspecte se relatează și în Raportul de Follow-Up întocmit de controlorii financiari.
 
Astfel, în Secțiunea Document este disponibil Raportul de Follow-Up întocmit de Camera de Conturi Tulcea la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Babadag, aprobat la finele lunii august 2023.
 
Facem precizarea că decizia sesizării procurorilor anticorupție de la DNA Constanța a fost luată de către Plenul Curții de Conturi prin Hotărârea 193/24.04.2023, DNA Constanța fiind sesizată prin Adresa nr. 37434 din 12 mai 2023.
 
Pentru a reveni la Raportul de Follow-Up din 2023, se arată în document că „diferența de achitat către organul fiscal teritorial reprezentând contravaloare impozite și contribuții aferente veniturilor din salarii (nedeclarate și neachitate) este în sumă de 1.814.067 lei“.
 
Liceul a formulat plângere penală
 
Controlorii financiari au arătat în raport că „în data de 16.01.2023, entitatea Liceul Dimitrie Cantemir Babadag, prin reprezentantul legal, în calitate de director, a formulat cerere de chemare în judecată pe rolul Judecătoriei Babadag, împotriva pârâtei (...), fiind deschis dosarul civil 111/179/2023, având ca obiect pretenții“.
 
Dosarul respectiv a fost ulterior declinat la Tribunalul Tulcea.
 
Se mai arată în raport că „de asemenea, entitatea Liceul Dimitrie Cantemir Babadag, prin reprezentantul legal, a formulat plângere penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Babadag, sub nr. 3503 din 28.02.2023 împotriva administratorul financiar al entității din perioada săvârșirii faptelor, respectiv (...)“.
 
„Totodată, entitatea se constituie parte civilă în dosarul penal față de persoanele ce vor fi găsite vinovate“, se mai precizează în raport.
 
Punctul de vedere al liceului, din raport
 
În punctul de vedere al conducerii Liceului Dimitrie Cantemir Babadag, consemnat în raportul controlorilor financiari, se precizează, cu privire la contribuțiile și impozitele pentru salarii nedeclarate și neachitate, următoarele:
 
„Entitatea a depus la organul teritorial ANAF declarațiile rectificative 212 pentru perioada 2012-2022, dar nu dispune de sumele necesare pentru a plăti diferențele de impozite și contribuții datorate bugetelor publice“.
 
Totodată, reprezentanții liceului au arătat, conform raportului, că „De asemenea, nici Inspectoratul Școlar Județean Tulcea nu dispune de aceste sume, urmând a fi făcute demersuri la Ministerul Educației“.
 
Precizăm că am încercat să obținem un punct de vedere din partea conducerii Liceului Teoretic Dimitrie Cantemir, dar acest lucru nu a fost posibil până la momentul publicării articolului.
 
Dacă ni se va transmite un punct de vedere, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
DNA Constanța, sesizată de Curtea de Conturi, pentru un posibil abuz în serviciu, la Primăria Mereni! Primarul Dumitru Guriță – „Eu am chemat controlul“
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii