Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța, sesizată de Curtea de Conturi, pentru un posibil abuz în serviciu, la Primăria Mereni! Primarul Dumitru Guriță – „Eu am chemat controlul“

ro

30 Jan, 2024 17:00 1178 Marime text
  • Contactat telefonic, primarul comunei Mereni, Dumitru Guriță, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că el a fost cel care a sesizat organele abilitate și a solicitat un control al Curții de Conturi.
  • „Este vorba despre un control sesizat de mine, după ce mi s-a părut, la un moment dat, că lucrurile nu merg cum trebuie, legat de unele facturi și ordine de plată“, a explicat primarul Dumitru Guriță.
Camera de Conturi Constanța din cadrul Curții de Conturi a sesizat DNA Constanța, în urma unui control efectuat la UAT Comuna Mereni!
 
Sesizarea Curții de Conturi vizează un posibil abuz în serviciu, fiind estimat de către controlorii Curții un prejudiciu de peste 2,23 de milioane de lei.
 
În cauză, conform Curții de Conturi, a fost sesizat Serviciul Teritorial Anticorupție Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
 
Contactat telefonic, primarul comunei Mereni, Dumitru Guriță, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că el a fost cel care a sesizat organele abilitate și a solicitat un control al Curții de Conturi.
 
„Este vorba despre un control sesizat de mine, după ce mi s-a părut, la un moment dat, că lucrurile nu merg cum trebuie, legat de unele facturi și ordine de plată“, a explicat primarul Dumitru Guriță.
 
„Am sesizat în Trezorerie facturi și ordine de plată nesemnate de mine și am transmis o adresă către Compartimentul Contabilitate, pentru a întreba dacă avem vreo legătură cu firmele vizate de facturi și ce este cu acestea. Nu mi s-a răspuns la această adresă, așa că am făcut o adresă de revenire, iar, ulterior, am sesizat organele abilitate, începând cu Poliția, unde am fost însoțit de avocatul care reprezintă UAT Mereni“, a mai spus edilul.
 
De asemenea, acesta a explicat că a solicitat și controlul Curții de Conturi, pentru a se stabili care este situația de fapt, în urma controlului fiind estimat un prejudiciu de circa trei milioane de lei.
 
În speță, este vorba despre niște facturi și ordine de plată emise în favoarea unor societăți private, pentru unele echipamente care nu au fost în fapt livrate, conform primarului, neexistând nici procese verbale de recepție și nici contracte semnate în acest sens.
 
Potrivit informațiilor puse la dispoziția ZIUA de Constanța de către Curtea de Conturi, controlul de la Mereni s-a desfășurat în perioada 25 ianuarie 2023 – 14 martie 2023, fiind vorba despre o misiune de control cu tema „Verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității“.
 
Prejudiciul estimat de către controlorii financiari se ridică la 2.234.441,81 de lei.
 
„În baza Raportului privind propunerea de sesizare a organelor de urmărire penală nr. 53003/01.08.2023, prin Hotărârea Plenului Curții de Conturi nr. 521/14.09.2023 a fost aprobată sesizarea organelor de urmărire penală pentru aspecte constatate de către Camera de Conturi Constanța în urma misiunii de control menționate anterior“, au arătat reprezentanții Curții de Conturi, pentru ZIUA de Constanța.
 
Aceștia au continuat arătând că „prin urmare, la această dată Raportul de control nr. 38999/22.05.2023 și întreaga documentație aferentă acestuia se află la dosarul unor cauze penale instrumentate de către organele de urmărire penală competente“.
 
Conform datelor oficiale transmise de Curtea de Conturi, sesizarea a fost înaintată către DNA – Serviciul Teritorial Anticorupție Constanța.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Camera de Conturi Constanța, acțiune de audit și la UATC Mereni. Care au fost principalele constatări și ce spune primarul (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii