Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul pentru Portul Tomis, la Curtea de Apel! Judecătorii au decis suplimentarea probatoriului

ro

13 May, 2023 00:00 1255 Marime text
  • Noul termen în dosar a fost fixat la data de 14 iunie 2023, de la ora 12.00.
  • În proces au cerut să intervină și Municipiul Constanța prin Primar, dar și Primarul Municipiului Constanța.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis să administreze probe suplimentare în procesul care vizează Portul Tomis, adversari fiind compania privată Tomis Marina Management și CN Administrația Porturilor Maritime Constanța SA.
 
În proces au cerut să intervină și Municipiul Constanța prin Primar, dar și Primarul Municipiului Constanța.
 
Cazul s-a întors la Curtea de Apel din oraș pentru rejudecare, în urma deciziei Curții Supreme a României.
 
Noul termen în dosar a fost fixat la data de 14 iunie 2023, de la ora 12.00.
 
Cazul are indicativul 281/36/2021* și dosarul s-a întors la rejudecare după ce Curtea Supremă a admis recursul declarat de societatea privată Tomis Marina Management, concesionară a Portului Tomis.
 
La Curtea de Apel Constanța, Tomis Marina Management pierduse concesiunea portului turitistic, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul Tomis Marina Management împotriva acestei hotărâri și a decis că este nevoie ca dosarul să fie rejudecat.
 
La baza litigiului în instanță stă hotărârea Curții de Arbitraj Comercial și Maritim, care stabilise că societatea Tomis Marina Management are contract de concesiune valabil pentru Portul Tomis până în anul 2024.
 
Totuși, CN APM SA Constanța s-a adresat Curții de Apel, pentru anularea hotărârii arbitrale, obținând o decizie favorabilă, judecătorii hotărând că, de fapt, contractul de concesiune era încheiat.
 
Pe de altă parte, în decizia de rejudecare dictată de Curtea Supremă, aceasta a vorbit despre prevederi legale tranzitorii aplicabile contractului de închiriere a Portului Tomis „complet ignorate de către instanța învestită cu acțiunea în anulare hotărâre arbitrală“.
 
Pentru a contextualiza, amintim aici că judecătorii din Constanța anulaseră hotărârea Curții de Arbitraj motivat de faptul că CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța „nu putea închiria după data de 30.06.2021 Portul Constanța întrucât după această dată nu mai avea dreptul de concesiune având acest obiect“.
 
CN APM Constanța SA are în concesiune Portul Tomis de la Ministerul Transporturilor.
 
Judecătorii Curții Supreme, însă, au arătat că „dispoziţiile art. 35 alin. (2) din O.G. nr. 22/1999 (nr., care împiedicau închirierea infrastructurii de transport naval peste durata concesiunii), care au fundamentat soluţia de anulare a sentinţei arbitrale, nu erau însă în vigoare la momentul încheierii contractului de închiriere nr. x din 17 decembrie 2004“.
 
Judecătorii Curții Supreme au mai spus în decizia de rejudecare că „în rejudecare, instanţa (nr., Curtea de Apel Constanța) va avea în vedere şi celelalte dispoziţii legale invocate prin acţiunea în anulare din perspectiva motivului prevăzut de art. 608 alin. (1) lit. h) C. proc. civ., urmând a stabili dacă acestea erau aplicabile raportului juridic dedus judecăţii“.
 
Sursa motivare: Înalta Curte de Casație și Justiție a României
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache
Judecata s-a terminat! Când va avea loc pronunțarea în dosarul terenurilor din Portul Tomis

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii