UPDATE Proces de corupție în faza apelului Primarul și fostul primar din comuna Bărăganu, din nou în fața instanței
UPDATE Proces de corupție în faza apelului: Primarul și fostul primar din comuna Bărăganu, din nou în fața

Astăzi, 28 mai 2025, la Curtea de Apel Constanța are loc un nou termen în dosarul de corupție în care sunt judecați Magdalena Neague, actualul primar al comunei Bărăganu, și Titu Neague, fostul edil al aceleiași localități. Procesul se află în faza apelului, iar dosarul este judecat de Completul de continuitate – C. 3 A din cadrul Secției penale și pentru cauze cu minori și de familie.
Rejudecare după condamnări în primă instanță
Dosarul, cu numărul unic 8208/118/2017*, este instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța. În primă instanță, prin Hotărârea nr. 78/2024 din 4 martie 2024, Tribunalul Constanța a dispus următoarele condamnări:
-
Magdalena Neague – 3 ani de închisoare cu suspendare;
-
Titu Neague – 4 ani de închisoare cu executare;
-
SC La Titu Frumosu SRL – amendă penală de 40.000 de lei;
-
În cazul ambilor inculpați și al societății, instanța a constatat prescripția răspunderii penale pentru unele dintre acuzații, precum falsul intelectual.
În același dosar, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă, solicitând recuperarea sumei de 1.547.889 lei, fonduri europene obținute fraudulos, potrivit acuzării.
Procurorii: Documente false pentru subvenții europene
Conform DNA, în perioada 2015–2017, inculpata Magdalena Neague, în calitate de administrator al SC La Titu Frumosu SRL, ar fi depus la APIA mai multe documente false sau inexacte pentru a obține ilegal fonduri europene pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea legal. Demersurile ar fi fost sprijinite de către Titu Neague, care i-ar fi pus la dispoziție documente din calitatea sa de primar al comunei.
Amânări succesive
De la înregistrarea apelurilor în martie 2024, procesul a cunoscut numeroase amânări, unele cauzate de necesitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru dezlegarea unei chestiuni de drept privind modul de recuperare a prejudiciilor din fonduri europene. Ultima amânare a fost dispusă pe 9 mai 2025, iar judecata a fost reluată astăzi, 28 mai.
Indiferent de soluția pronunțată, hotărârea Curții de Apel Constanța va fi definitivă
Dosarul vizează infracțiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, inclusiv folosirea cu rea-credință a documentelor false pentru obținerea de fonduri europene – faptă pedepsită cu închisoare între 2 și 7 ani.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
UPDATE ora 16.00
Magistrații au dat următoarea soluție pe scurt - „În vederea administrării probelor propuse, amână judecarea cauzei la data de 24.06.2025”.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
UPDATE. Curtea de Apel Constanța Astăzi s-ar putea lua decizia definitivă din dosarul primarului din Bărăganu, Mădălina Neague!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp