Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presupusă corupţie la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa. Ce se va întâmpla azi (rechizitoriu)

ro

20 Jun, 2017 00:00 6624 Marime text
Vasile Irimia, plutonier adjutant principal (r), bănuit de dare de mită sub forma complicităţii şi luare de mită sub forma complicităţii, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere.
 
Un nou dosar cu greutate pe rolul instanţelor din Constanţa! În această dimineaţă, începând cu ora 10.00, la Tribunalul Constanţa va avea loc primul termen în dosarul presupusei corupţii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa. Cauza a fost instrumentată de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. În dosar, două cadre didactice au schimbat haina de profesor cu cea de inculpat.
 
Concret, procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Iulian Antonescu, fost angajat al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, Facultatea de Navigaţie şi management naval, Departamentul de Inginerie şi management naval, şi a Cameliei Ciobanu, fostă angajată a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, Facultatea de Navigaţie şi management naval - Departamentul de Navigaţie şi transport naval.
 
Tot în prezenta cauză, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: Radu Emanuel Acsinciuc, Lucian Stoica Stanciu, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, Vasile IrimiaAna Ion şi Alexandru Georgian Ghirase, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.
 
Patru condamnări în dosarul de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu)
 
În rechizitoriul cauzei, DNA arată că, „în perioada august - septembrie 2016, inculpaţii Antonescu Iulian (n.r. suspectat de luare de mită (nouă fapte) şi trafic de influenţă) şi Ciobanu Camelia (n.r. bănuită de patru infracţiuni de luare de mită), în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa, au primit de la mai mulţi studenţi, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 200 de lei şi 200 de euro sau alte foloase necuvenite, în total 1.546 de lei şi 600 de euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 de lei, 300 de euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia“.
 
„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: Acsinciuc Radu Emanuel - un an şi şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi şase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, Stanciu Lucian Stoica - un an şi opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian - trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi interzicerea pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile“, potrivit DNA. 

Acorduri în instanţă  

Radu Emanuel Acsinciuc, cercetat pentru dare de mită, a fost condamnat la pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de doi ani. Totodată, inculpatului i-a fost impusă obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară sau de calificare profesională. „Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa - Direcţia Gospodărire Comunală sau în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.“
 
Vasile Irimia, plutonier adjutant principal (r), bănuit de dare de mită sub forma complicităţii şi luare de mită sub forma complicităţii, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Şi acesta a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa - Direcţia de Gospodărire Comunală - sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa.
 
Ana Ion, suspectată de dare de mită sub forma complicităţii şi luare de mită sub forma complicităţii, a luat tot trei ani de detenţie, cu suspendare sub supraveghere.
 
Alexandru Georgian Ghirase, bănuit de complicitate la dare de mită şi de complicitate la luare de mită, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de trei ani de închisoare, stabilind termen de supraveghere de trei ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. Bărbatul a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa - Direcţia de Gospodărire Comunală - sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa.
 
De menţionat că cele patru persoane au încheiat acorduri de recunoaştere cu procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Condamnările anterioare nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Doi foşti profesori ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, sub control judiciar (rechizitoriu)
 
Citiţi şi vă cruciţi! DNA a făcut public totul! Cum se dădea mită la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (rechizitoriu+galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii