Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presupusă corupţie la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa Procurorii DNA, nemulţumiţi de primele pedepse

ro

13 Jul, 2018 00:00 2291 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa sunt nemulţumiţi de pedepsele aplicate în dosarul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, cauză în care doi foşti profesori acuzaţi de luare de mită au fost condamnaţi în primă instanţă. Cauza a fost instrumentată de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari.
 
Iulian Antonescu, fost cadru didactic al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, a fost condamnat la doi ani şi 11 luni de închisoare cu executare. Asta în timp ce Camelia Ciobanu, fost cadru didactic al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, a fost condamnată la trei ani de închisoare. Andrei Tudor Cantaroiu a luat doi ani de închisoare. Asta în timp ce Alexa Daniel Gheorghiţă s-a ales cu doi ani şi opt luni de închisoare.
 
Instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor aplicate inculpaţilor Antonescu Iulian, Ciobanu Camelia, Alexa Daniel Gheorghiţă şi Cantoriu Andrei Tudor, sub supraveghere.
 
De menţionat că instanţa a dispus schimbarea încadrărilor juridice reţinute în sarcina inculpaţilor.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut că, „în perioada august - septembrie 2016, inculpaţii Antonescu Iulian şi Ciobanu Camelia, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale «Mircea cel Bătrân» Constanţa (ANMB), au primit de la mai mulţi studenţi (printre care şi inculpaţii Alexa Daniel Gheorghiţă şi Cantoriu Andrei Tudor), direct sau prin intermediari, sume cuprinse între 200 de lei şi 200 de euro sau alte foloase necuvenite, în total, 1.546 de lei şi 600 de euro - Antonescu Iulian, respectiv 200 de lei, 300 de euro şi 50 de dolari - Ciobanu Camelia“.
 
„Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada respectivă. În acelaşi context, inculpatul Antonescu Iulian a pretins şi a primit de la un alt student (martor în cauză) suma de 600 de lei pentru a interveni pe lângă un coleg - cadru didactic în cadrul ANMB, astfel încât studentul să primească o notă de promovare la un examen restant“, conform DNA.
 
De menţionat că procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: Acsinciuc Radu Emanuel, Stanciu Lucian Stoica, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită. În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, până în prezent, atât de către DNA, cât şi de Cantoriu Andrei Tudor şi Ciobanu Camelia.
 
În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Operaţiuni Speciale.
 
Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: Acsinciuc Radu Emanuel, Stanciu Lucian Stoica, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită.
 
În prezenţa apărătorilor aleşi, cei cinci inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
Acsinciuc - un an şi şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi şase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Stanciu - un an şi opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de doi ani şi interzicerea pe o perioadă de un an şi opt luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, Irimia Vasile, Ion Ana şi Ghirase Alexandru Georgian - trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi interzicerea pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
 
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii