Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:50 30 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu, aproximativ cinci milioane de euro Afaceriști trimiși în judecată de DNA Constanța, condamnați definitiv la ani grei de închisoare

ro

19 Sep, 2020 00:00 1419 Marime text
  • În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 21.306.187,47 lei, (aproximativ 5.000.000 euro).
  • Judecata acestui dosar a durat aproximativ cinci ani.
  • Doi inculpați au fost achitați. Alți doi inculpați au fost condamnați.

Verdict final într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, cauză în care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 21.306.187,47 lei, (aproximativ 5.000.000 euro).
 
În ianuarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
Ibram Ildan, administrator de drept al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: evaziune fiscală, evaziune fiscală, în forma complicității (2 infracțiuni) și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
 
Cosmin Marian Preda, administrator de fapt al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: evaziune fiscală (2 infracțiuni), evaziune fiscală, în forma complicității, refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Ion Zamfir și Augustin Panait, reprezentanți ai unor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada iunie – octombrie 2010, inculpații Ibram Ildan și Preda Cosmin Marian, în calitate de administratori ai SC „Ibo Grains” SRL Constanța, nu au înregistrat în evidențele contabile ale acestei societăți venituri totale în cuantum de 260.214 lei, realizate ca urmare a livrării unor utilaje agricole către două firme, cauzând în această modalitate bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 83.940 lei.
 
În aceeași perioadă, cei doi inculpați l-au ajutat pe inculpatul Zamfir Ion, reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile ale firmei sale cheltuieli nereale în cuantum total de 36.057.331,8 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de peste 100 de facturi fiscale, emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța în perioada de referință, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 11.594.661,09 lei.

 
În cursul lunii iulie 2010, inculpatul Ibram Ildan l-a ajutat pe inculpatul Panait Augustin, reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile cheltuieli nereale în cuantum total de 2.415.982,81 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de 6 facturi fiscale emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 750.368,33 lei.
 
În aceeași perioadă de referință, inculpatului Ibram Ildan, în calitate de administrator al SC „Ibo Grains” SRL Constanța, a completat cu date false un număr total de 26 borderouri de achiziție cereale de la persoane fizice, prin care se atesta în mod fictiv aprovizionarea societății cu astfel de produse, de la producători individuali. În baza acestor documente, au fost efectuate, în perioada respectivă, un număr de 99 de operațiuni de retragere în numerar din conturile bancare ale firmei sus-menționatei, a sumei totale de 25.396.850 lei.
 
La data de 28 septembrie 2010, inculpatul Preda Cosmin Marian, pentru a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiare și fiscale, a declarat, în mod fictiv, reprezentanților Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, stabilirea noului sediu social al SC „Ibo Grains” SRL, la o adresă, la care societatea nu a funcționat niciodată. În acest sens, inculpatul a prezentat un contract de comodat fals, pretins încheiat la data de 21 septembrie 2010.
 
De asemenea, acesta a refuzat să se prezinte în fața comisarilor financiari din cadrul Gărzii Financiare – Secția Constanța pentru a pune la dispoziție documentele de evidență financiar – contabilă ale SC „Ibo Grains” SRL Constanța, deși invitația, emisă de organele financiare de control la data de 06.10.2010, a fost primită de către mama inculpatului.
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 21.306.187,47 lei, (cca. 5.000.000 euro).
 

Condamnări și achitări

 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, instanță care, după schimbarea încadrărilor juridice, a decis condamnarea lui Ildan Ibram la pedeapsa de şapte ani de închisoare. De menționat că față de acesta, tribunalul a încetat procesul penal pornit pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.
 
Cosmin Preda și Augustin Panait au fost achitați.
 
Zamfir Ion a luat şase ani de închisoare .
 
„Obligă inculpatul Ibram Ildan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Ibo Grains SRL Constanţa ( …) , către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală- Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi – prin Administraţia Finanţelor Publice Constanţa, la plata sumei de 83.940 lei, reprezentând despăgubiri civile, din care: impozit pe profit, în sumă de 33.576 lei şi taxa pe valoarea adăugată în sumă de 50.364 lei, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal“.
 
„Obligă inculpaţii Zamfir Ion şi Ibram Ildan ,în solidar, inculpatul Ibram Ildan în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Ibo Grains SRL Constanţa ( …) , către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală- Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi- prin Administraţia Finanţelor Publice Constanţa -la plata sumei de 7.207.443,67 lei ,reprezentând despăgubiri civile ,din care : taxa pe valoarea adăugată în sumă de 4.302.791,93 lei şi impozit pe profit în sumă de 2.904.658 lei, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost menținută și de judecătorii Curții de Apel Constanța.
 
Citește și
 
Mai mulţi afaceriști, trimiși în judecată în 2018 de procurorii Anticorupție din Constanţa. Ce s-a întâmplat cu dosarul

140 de ani de închisoare pentru o mână de constănțeni! Date din ancheta procurorilor (video)

Anchetă în Consiliul Județean Constanța, la cererea lui Nicuşor Constantinescu!

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii