Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițistul rutier din Constanța, care a amendat un polițist local, sancţionat disciplinar de comanda IPJ. Victorie în instanță

ro

13 May, 2021 00:00 8896 Marime text
  • În seara zilei de data de 31 martie 2020, un echipaj al Poliției Locale Constanța a tras pe dreapta, pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, un auto care nu avea aprinse luminile de întâlnire și al cărui șofer părea băut.
 
  • Polițistul local a chemat la fața locului, în ajutor, un echipaj al Poliției Rutiere Constanța. Ulterior cercetărilor specifice, oamenii legii au stabilit că șoferul tras pe dreapta nu avea permis de conducere. Mai mult, el băuse înainte să se urse la volan (0,32 alcool pur în aerul expirat).
 
  • Pentru a demara cercetările specifice unui dosar penal, deschis pe numele conducătorului auto, polițistul de la Rutieră i-a solicitat buletinul polițistului local care a tras pe dreapta respectiva mașină. În acest context, cel de la Locală ar fi refuzat să se legitimeze iar cel de la Rutieră l-a amendat cu suma de 500 de lei.

Polițistul rutier din Constanța, care a amendat un polițist local, tot din Constanța, a fost sancţionat disciplinar de comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, cu „diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5% pe o perioadă de o lună“ conform art. 58 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, potrivit unor surse din Poliție.

Nemulțumit, polițistul rutier a contestat în instanță decizia privind sacționarea sa și a câștigat, obținând anularea deciziei. Mai mult, polițistul rutier a obținut și restituirea drepturilor salariale reţinute prin diminuare în baza Dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. 98073 din 05.05.2020 prin care dispus sancţionarea disciplinară cu «diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5% pe o perioadă de o lună»


Iată decizia Tribunalului Constanța

„Admite contestaţia formulată de reclamant. Anulează Dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. 98073 din 05.05.2020 prin care s-a dispus sancţionarea disciplinară cu „diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5% pe o perioadă de o lună“ conform art. 58 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Obligă pârâtul la restituirea către reclamant a drepturilor salariale reţinute prin diminuare în baza Dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. 98073 din 05.05.2020 prin care dispus sancţionarea disciplinară cu «diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5% pe o perioadă de o lună» conform art. 58 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Admite cererea şi obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu avocaţial. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Constanţa-Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal“.
 

Procesul-verbal de contravenţie anulat

Amintim că la finele lunii martie 2020, un polițist local din Constanța a fost amendat cu 500 de lei, în timpul programului, de un coleg din cadrul Poliției Rutiere Constanța, pe motiv că ar fi refuzat să se legitimeze.

Nemulțumit, polițistul local a contestat în instanță amenda primită și a avut câștig de cauză, Judecătoria Constanța anulând, la începutul lunii februarie 2021, procesul-verbal de contravenţie întocmit de polițistul de la Rutieră.

Decizia Judecătoriei Constanța a rămas definitivă prin neapelare, ceea ce înseamnă cu polițistul local a câștigat definitiv în instanță.


0,32 alcool pur în aerul expirat

Povestea începe în seara zilei de data de 31 martie 2020, când un echipaj al Poliției Locale Constanța se afla pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța.

La un moment dat, echipajul a tras pe dreapta un auto care nu avea aprinse luminile de întâlnire și al cărui șofer părea băut.

Polițistul local a chemat la fața locului, în ajutor, un echipaj al Poliției Rutiere Constanța. Ulterior cercetărilor specifice, oamenii legii au stabilit că șoferul tras pe dreapta nu avea permis de conducere. Mai mult, el băuse înainte să se urse la volan (0,32 alcool pur în aerul expirat).

Pentru a demara cercetările specifice unui dosar penal, deschis pe numele conducătorului auto, polițistul de la Rutieră i-a solicitat buletinul polițistului local care a tras pe dreapta respectiva mașină. În acest context, cel de la Locală ar fi refuzat să se legitimeze iar cel de la Rutieră l-a amendat cu suma de 500 de lei.
 

Oficial de la IPJ

După mediatizarea incidentului, IPJ Constanța a dat publicității următorul comunicat: „Referitor la evenimentul din data de 31 martie, în care au fost implicați un polițist din cadrul Biroului Rutier Constanța și un polițist din cadrul Poliției Locale Constanța, va comunicăm următoarele: La data de 31 martie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a fost sesizat de către reprezentanții Poliției Locale Constanța cu privire la faptul că un polițist local a fost sancționat de către un polițist rutier. La aceeași dată, conducerea I.P.J. Constanța a dispus activități de cercetare prealabilă în vederea stabilirii existenței sau inexistenței vreunei abateri disciplinare a polițistului în cauză. Menționăm faptul că temeinicia și legalitatea procesului verbal de contravenție pot fi analizate doar de către instanța de judecată“, se mai arată în punctul de vedere al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Surse. Verdict final în cazul polițistului local din Constanța, amendat cu 500 de lei de un coleg de la Rutieră!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Militia 13 May, 2021 06:57 Acum sa fie sancționat Ipj Constanta